Skrb u porodu za rodilje oboljele od koronavirusa

Razmjeri epidemije koronavirusa u Hrvatskoj su sve veći pa je tako i sve veći broj trudnica u terminu pozitivno. Srećom, u Hrvatskoj su dosada trudnice i rodilje uglavnom dobro podnosile bolest, bez ozbiljnih posljedica za njih i njihovu djecu.
U ovom tekstu opisat ćemo vam tijek skrbi za rodilje koje su pozitivne na koronavirus.

Jako je važno da nazovete prije nego odete na pregled u rodilište ili na porod, ili hitnih intervencija:

 • ako ste u posljednjih deset dana bile u kontaktu s nekim tko ima koronavirus;
 • ako imate simptome ili sumnjate da ste možda pozitivni;
 • ako imate pozitivan test na koronavirus (i nije prošlo više od deset dana od testiranja).

Ako pak nije moguće dobiti zdravstvene djelatnike telefonom, stavite masku i upozorite ih na samom ulazu u zgradu, kako bi se stigli pripremiti.

 

Ambulanta odnosno rodilište se mora pripremiti prije no što dođete, kako bi zaštitili vas, zdravstvene djelatnike i druge pacijentice. Ništa loše se neće dogoditi ako upozorite zdravstvene djelatnike na vrijeme, a u slučaju da ulazite u rodilište ionako će vas testirati i saznati jeste li pozitivni na koronavirus. Zato je važno da ste iskreni – time štitite sebe, a i druge.

 

Kako izgleda porod kod rodilja pozitivnih na koronavirus

Kao što smo već opisale, važno je nazvati prije dolaska u zdravstvenu ustanovu i dati informacije o stanju (bile ste u kontaktu s osobom koja ima koronavirus u zadnjih deset dana, pozitivni ste ili sumnjate da ste pozitivni jer imate simptome). Ako to nije moguće, svakako napomenite kad dođete na ulaz.
Obavezno nosite zaštitnu masku – ona štiti vas, a i druge.

Najbolje bi bilo što preciznije opisati trudove u tom trenutku – od kad traju, koliko su dugi i koliki je razmak između njih. Naša mobilna aplikacija Expecting ima koristan alat za praćenje trudova, primjerice.

Prijem u rodilište, priprema za porod, boravak u predrađaonici i rađaonici, te sam porod, razlikuju se od rodilišta do rodilišta, ali otprilike izgledaju ovako:

 • uzima se bris (ako nemate već rezultate testa na koronavirus uz sebe) – u nekim rodilištima koristi se brzi test čiji su rezultati dostupni kroz nekoliko minuta, dok se u drugima koristi sporiji (ali točniji) test. U svakom slučaju, dok ne stignu rezultati, tretirat će vas kao da ste pozitivni;
 • trudovi i porod odvijaju se u posebnoj prostoriji za rodilje pozitivne na koronavirus, s tim da su zdravstveni djelatnici u punoj opremi (bijelo odijelo, maska, vizir);
 • najčešće se za vas brine jedna primalja, a drugi ulaze tek prema potrebi;
 • nakon poroda, kontakt koža na kožu odvija se prema uobičajenoj praksi;
 • nakon poroda, neonatolog će u nekom trenutku detaljno pregledati dijete i uzeti djetetu bris;
 • dijete je nakon poroda u sobi, uz majku;
 • majke koje su pozitivne na koronavirus smještene su zajedno (odvojene od drugih rodilja), po mogućnosti u sobama koje imaju kupaonicu;
 • podrška dojenju odvija se prema dotadašnjoj praksi rodilišta, s tim da su zdravstveni djelatnici u punoj zaštitnoj opremi;
 • važno je da nosite masku kad god skrbite o djetetu ili dojite, sve dok ne prođe deset dana od pozitivnog testa na koronavirus. Više informacija o dojenju i koronavirusu možete pročitati ovdje.

U samo dva rodilišta u Hrvatskoj (Merkur i Bjelovar) imamo informaciju da odvajaju rodilje pozitivne na koronavirus od novorođenčadi, iako to nije u skladu sa znanstvenim dokazima.

Više informacija o porodu i koronavirusu možete pročitati ovdje i u našem tekstu o terminu poroda u vrijeme koronavirusa.

 

Jako je važno da ste u svakom trenutku iskreni: ako ste bili u kontaktu sa osobom koja je imala koronavirus (ili simptome virusa), ako imate simptome ili ste dokazano zaraženi. Time štitite sebe, a i druge.

 

Kako izgleda skrb nakon otpusta kod babinjača pozitivnih na koronavirus

Skrb o zaraženim babinjačama i novorođenčadi nakon otpusta iz rodilišta nije svuda ista. U svakom slučaju treba kontaktirati nadležnu patronažnu sestru, opisati joj situaciju i pitati kako postupati. Postoji mogućnost da vas patronažna sestra obiđe u punoj zaštitnoj opremi ili pak da skrb bude putem videopoziva ili telefonskih poziva sve dok vam ne prođe vrijeme samoizolacije (10 dana nakon pozitivnog testa na koronavirus). Nakon toga bi se skrb trebala odvijati najnormalnije, uz osnovne epidemiološke mjere (pranje ruku, nošenje maski).

Više informacija o dojenju za vrijeme koronavirusa možete pronaći ovdje.

 

Što ako dobijem koronavirus u prvim tjednima nakon poroda?

Ako dobijete simptome koronavirusa ili ste pozitivni u prvim tjednima nakon poroda, pratite sve preporuke za opću populaciju i nosite masku dok skrbite o djetetu i dok dojite (deset dana od pozitivnog testa). U slučaju da vam je potrebna liječnička skrb, najavite se prije odlaska u ambulantu ili bolnicu i napomenite da ste nedavno rodili. U slučaju da morate ostati u bolnici, raspitajte se o mogućnosti da dijete bude uz vas (naravno, to je samo u slučaju da se dovoljno dobro osjećate da možete skrbiti o djetetu) – i vodite računa o tome da ćete se morat izdajati ako ste odvojeni od djeteta.

Isto vrijedi za prvi pedijatrijski pregled djeteta: najavite se unaprijed, opišite situaciju i dogovorite sa medicinskom sestrom i pedijatrom kako postupati.

 

Ako vam treba organizirati prijevoz na pregled ili porod, a pozitivni ste na koronavirus (ili imate simptome), zatražite savjet od službe u koju odlazite. U nekim županijama se koristi sanitetni prijevoz ili druga vrsta prijevoza - u slučaju da ste pozitivni ili imate simptome koronavirusa nipošto nemojte koristiti javni prijevoz niti taksi službu.

 

 

koronavirus,COVID19
NOT PUBLISHED
Napisao/la: