Projekcija filma Ovo je moje vrijeme

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti online od 6. do 13. prosinca ove godine kada ćete imati prilike pogledati sve redom najzapaženije nove igrane, dokumentarne i inovativne filmova. Ove godine, u sklopu HRFF-a, udruga Roda organizira projekcije filma Ovo je moje vrijeme, kao i panel na temu Kako se promijenio pristup porodima za vrijeme pandemije.

Nekadašnje glavno kino HRFF-a, Kino Europa, ponovo je adresa za festivalske projekcije, no ovaj put u svom online izdanju. Naime, platforma za prikazivanje filmova na adresi www.kinoeuropa.hr ugostit će cjelokupni filmski program festivala, a sve projekcije su besplatne te će biti dostupne za gledanje cijelo vrijeme trajanja festivala, bez uobičajenog dnevnog rasporeda.

Filmovi su dostupni za besplatno gledanje od nedjelje 6.12. u 19:00 sati do nedjelje 13.12. u 23:59 sati, i mogu se gledati samo na teritoriju Republike Hrvatske. Svi filmovi imaju hrvatske podnaslove.

 

O filmu Ovo je moje vrijeme

Rađanje je iskustvo koje promijeni ženu. Ovaj dokumentarac otkriva tajnu – porođaj je feministički, osnažujući i revolucionarni događaj. Saznajte kako izgleda porođaj kojeg vodi žena, koja sama opisuje iskustvo porođaja uz obitelj i primalju koja ju pomno prati.
 
Stiglo je vrijeme da nanovo napišemo priču o porođajima.
 
“Ovo je moje vrijeme” je film koji prikazuje snagu i intenzitet čina rađanja. Film može poslužiti kao uvid u način na koji sisavci instinktivno rađaju, no ovo nije samo priča o majci koja rađa već i o prvoj transformaciji koju svi doživimo svojim rođenjem. Način na koji djeca dolaze na ovaj svijet je važan – “Ovo je moje vrijeme” je film koji govori srcu i podsjeća nas da je rađanje sveto iskustvo neovisno o tome gdje i kako se odvija.

Pripovjedačica Emily, žena koja rađa, vodi nas kroz svoje iskustvo i misli, uz zvukove rađanja. Bez pretjeranih komentara koji bi oduzeli pažnju, “Ovo je moje vrijeme” nudi gledateljima priliku da se udube u iskustvo i trenutak kojeg smo svi prošli kad smo se rodili, iskustvo koji tek rijetki imaju priliku promatrati.
 

Trailer filma pogledajte ovdje.

 
 

 

 

Program panela Kako se promijenio pristup porodima za vrijeme pandemije
Povodom festivala, Roda organizira i panel Kako se je promijenio pristup porodima za vrijeme pandemije koji će se održati u ponedjeljak, 7. prosinca 2020. u 19h na FB Live.
 
Razgovaraju:
Alisa Aliti Vlašić, udruga Roda - Usporedbe hrvatskih praksi sa onima u drugim zemljama okruženja
Amalija Bošnjak, osnivačica FB grupe pratnja na porodu - #KoronaTrudnice Što su žene sve napravile da bi osigurale pratnju na porodu.
Sven Lovrenčić - Tate u pandemiji
Dora Lozica, Radio emisija K'o žena - Kako se promijenila skrb za trudnice, rodilje i babinjače na Korčuli
Karmen Cecarko Vidović, Hrvatska udruga za promicanje primaljstva - Primaljska skrb u pandemiji
Anita Budak, Hrvatska udruga doula - Kako se žene spremaju za porod, iskustvo doula u Hrvatskoj
 
 
Strast i snaga ovog filma su toliko snažni da mogu promijeniti način na kojeg naše društvo percipira porođaj.
Gail Hart, primalja, SAD
 
Ovo je moje vrijeme prikazuje porođaj onakvog kakav jest.
Agnes Gereb, liječnica porodništva i primalja, Mađarska
 
Ovo je prekrasan film. Plakala sam od početka do kraja, vratio me je u moje iskustvo rađanja i potvrdio je moju perspektivu i iskustvo. Ovo je moje vrijeme je film koji govori jasno, ali poetično o osnovnoj činjenici na koju su mnogi zaboravili: snaga rađanja mora se vratiti u ruke žena koje prolaze to iskustvo. Tamo gdje mu je i mjesto.
Ani DiFranco, pjevačica, kantautorica, SAD

 

NOT PUBLISHED
Napisao/la: