ODGOĐENO! Okrugli stol Pravo na postupke medicinski potpomognute oplodnje za sve žene

 Odgođeno je održavanje okruglog stola, planirano za 8.12.2020. u 13h. O novom terminu održavanja, obavijestit ćemo vas naknadno.

Udruga Roditelji u akciji - Roda organizira online okrugli stol “Pravo na postupke medicinski potpomognute oplodnje za sve žene (u Hrvatskoj)” koji će se održati u utorak 8. prosinca 2020. s početkom u 13 sati na platformi Zoom.

Predviđeno trajanje događanja je do 15 sati. Na događanju sudjeluju pravnica i specijalistica za ljudska prava Dubravka Šimonović, Posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje nad ženama, ginekolog Hrvoje Vrčić, uži specijalist humane reprodukcije, Rada Borić, saborska zastupnica i feministkinja, Duje Kovačević, filozof, Daniel Martinović, predsjednik udruge Dugine obitelji i Klaudija Kordić potpredsjednica udruge Roda i potpredsjednica Fertility Europe.

Cilj je predstaviti prakse iz drugih europskih zemalja kao i redefinirati pravo na medicinski potpomognutu oplodnju kao ljudsko pravo svih žena, ukazati na sudske prakse u Europi presudne za izmjene zakon akoji su omogućili svim ženama pravo na MPO, predstaviti trenutna ograničenja Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji u RH te u konačnici zaključiti koji su daljnji koraci potrebni kako bi se pravo na pristup medicinski potpomognutoj oplodnji omogućilo svim ženama bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju i bez obzira na njihov partnerski ili bračni status. 

Zakon koji u Hrvatskoj regulira medicinski potpomognutu oplodnju za žene bez partnera donesen je 2012. godine i od tada nije mijenjan. Danas u Hrvatskoj pravo na medicinski potpomognutu oplodnju ima i punoljetna, poslovno sposobna žena koja ne živi u braku, izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici, čije je dosadašnje liječenje neplodnosti ostalo bezuspješno ili bezizgledno te koja je s obzirom na životnu dob i opće zdravstveno stanje sposobna za roditeljsku skrb o djetetu. Ovime se isključuju žene bez partnera koje nemaju postavljenu dijagnozu medicinske neplodnosti te sve žene u istospolnim vezama. 

Danas obitelji dolaze u različitim oblicima, a značajan broj žena u reproduktivnoj dobi živi u istospolnoj zajednici ili žive same. Njima, kada to žele, treba biti dostupna mogućnost ostvarenja roditeljstva u Hrvatskoj, a trenutno je jedina takva prilika odlazak u inozemstvo. Na ovom događanju želimo potaknuti ključne dionike na potrebne promjene prakse, kako bi se osuvremenio.

NOT PUBLISHED
Napisao/la: