Nošenje zaštitnih maski za vrijeme poroda u rodilištu KBC Split

U četvrtak, 1. listopada, Roda je uputila dopis rodilištu KBC Split zbog učetalih prijava rodilja i babinjača da se u tom rodilištu provodi praksa gdje sve trudnice i rodilje moraju nositi maske za vrijeme poroda.

Svjesne smo činjenice da je iznimno važno štititi zdravstveno osoblje, ali i druge rodilje od zaraze COVID-19, no nismo upoznate sa smjernicama koje nalažu rodiljama nošenje zaštitnih maski tijekom poroda. Naime, stručne organizacije preporučuju nošenje maski na trudničkim pregledima, ali u porodu, jedini trenutak kad se smatra da je potrebno da rodilje nose maske jesu kraća razdoblja kad se rodilje iz nekog razloga kreću između odjela ili soba / rađaonskih boksova. UNFPA preporuča da rodilje za koje se sumnja ili je potvrđena infekcija COVID-19 nose maske, no ta se preporuka ne odnosi na zdrave rodilje!

Istu uputu nismo mogle naći ni u preporukama hrvatskih stručnih društava, niti imamo informacije da su zdrave žene koje su rađale u drugim rodilištima u Hrvatskoj morale nositi maske tijekom poroda i boravka u rađaonici.Dopis donosimo u nastavku.

 

KBC Split - Rodilište

Put Iza Nove Bolnice 228, 21000 Split

office@kbsplit.hr 

 

1. listopada 2020.

 

Predmet: Nošenje zaštitnih maski za vrijeme poroda u rodilištu KBC Split

 

Poštovani,

primile smo nekoliko pisama pritužbi žena koje su rađale u rodilištu KBC Split od 1. srpnja 2020. do danas. U pritužbama su žene navele da su morale za vrijeme trudova, poroda i kasnije, tijekom kontakta kožom na kožu u rađaonici nositi zaštitnu masku. Istu informaciju  potvrdile su majke na društvenim mrežama, a sve su rekle da su tada bile zdrave i bez simptoma COVID-19. Jedna majka je čak komentirala da joj je rečeno, kad je spustila masku, da se zdravstveno osoblje neće vraćati u rađaonski boks dok istu ne podigne.

Svjesne smo činjenice da je iznimno važno štiti zdravstveno osoblje ali i druge rodilje od zaraze COVID-19, no nismo upoznate sa smjernicama koje nalažu da bi rodilje trebale nositi maske. Naime, stručne organizacije preporučuju nošenje maski na trudničkim pregledima, a u porodu, jedini trenutak kad se smatra da je potrebno da rodilje nose maske je u kraćim razdobljima kad se iz nekog razloga kreću između odjela ili soba / rađaonskih boksova. UNFPA preporuča da rodilje za koje se sumnja ili je potvrđena infekcija COVID-19 nose maske, no ta preporuka se ne odnosi na zdrave rodilje.

Istu uputu nismo mogle naći ni u preporukama hrvatskih stručnih društava, niti imamo informacije da su zdrave žene koje su rađale u drugim rodilištima u Hrvatskoj morale nositi maske tijekom poroda i boravka u rađaonici.

Molimo Vas objašnjenje zašto su žene u splitskom rodilištu podvrgnute ovoj neugodnoj, ali prvenstveno neutemeljenoj praksi i na koje preporuke se pozivate u donošenju te, očito autonomne odluke.

S obzirom na sve navedeno, molimo da u interesu zaštite rodilja i usklađenja s dobrim praksama, ukinete nošenje zaštitne maske u rađaonicama, osim u opravdanim situacijama.

 

U očekivanju odgovora, 

S poštovanjem,

 

Udruga Roda

 

Na znanje:

Ministar zdravstva, Vili Beroš

Hrvatsko društvo za perinatalnu medicinu

Hrvatska komora primalja

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova

Hrvatsko društvo za ginekologiju i opstetriciju

 

 

Odgovor KBC Split Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, 25.3.2021.
Odgovor KBC Split Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova, 25.3.2021.

VIDI PREUZMI

109.89 kB 29

COVID19,koronavirus
NOT PUBLISHED
Napisao/la: