Provedba video-poziva za zatvorenike i zatvorenice

Video-pozivi su, kao dodatan način komunikacije između roditelja zatvorenika i zatvorenica te njihove djece, uvedeni u 13 kaznenih tijela početkom 2019. godine.

Glavni cilj je bio omogućiti roditeljima zatvorenicima i zatvorenicama intenzivniju komunikaciju s njihovom djecom koja će izbjeći stresan ulazak u kazneno tijelo te ostale rizike koji otežavaju posjete: poput velike udaljenosti kaznenog tijela od mjesta prebivališta djeteta, nedostatka financijskih sredstava za posjet ili sukoba odraslih članova obitelji koji se prenose na odnose s djecom.  

Tijekom 2019. godine bilo je preko 300 poziva s djecom, a tijekom 2020. broj poziva je porastao na preko 1700 uslijed COVID-19 pandemije kada su direktni posjeti značajno ograničeni. U toj vrlo specifičnoj situaciji video-pozivi su se pokazali kao vrlo koristan alat za komunikaciju i održavanje kontakta usijed teških okolnosti održavanja kontakta s vanjskim svijetom iz zatvora. 

Video-pozivi su se pokazali posebno značajni u različitim situacijama. Tako su obiteljima u kojima inače postoji redovita komunikacija pružili intenzivniji kontakt, ali i priliku roditeljima da vide svoje dijete u njegovom prirodnom okruženju. U situacijama u kojima su obiteljski odnosi narušeni te su roditelji zatvorenici izgubili kontakte sa svojom djecom ili nema odrasle osobe koja bi mogla dijete dovesti u posjet, video-pozivi su bila spona koja je omogućila ponovno uspostavljanje odnosa bliskosti.      

Koliko su posjeti značajni za zatvorenike možete pročitati u nastavku.   

Ovaj poziv mi znači jako puno, s obzirom da mi sin ne dolazi u posjete u kaznionicu. Bili smo sretni i sin i ja.…

Smatram da je održavanje vizualnog kontakta jako bitno za roditelja i dijete, pogotovo u slučajevima kada dijete ne zna da je roditelj u zatvoru. …

Mislim da ovakav način komunikacije jako koristan jer nema svatko mogućnosti da ga dijete posjeti.

Ovaj način komunikacije mi je jako koristan jer mi daje dodatan kontakt s djecom.

Zbog financijske situacije posjeti su rjeđi, tako da mi video-poziv puno znači, kao i mojoj djeci. Osjećam se puno povezaniji s njima.

Većinom kontaktiram s djecom putem telefona i pisama. Ovaj poziv puno znači za nas roditelje koji ne možemo često imati posjete i vidjeti djecu… Ovako možemo pokazati emocije, pa makar putem ekrana jer vrijeme brzo prolazi i djeca rastu, a to je neprocjenjivo.

Nemam posjete zbog prevelike udaljenosti i puta. Video-posjet mi puno znači jer smo se napokon nakon dvije godine vidjeli.

Video-poziv je super stvar, pogotovo što se tiče vizualnog djela, a upravo taj dio čini razliku za puno toga. Tijekom poziva osjećao sam se super, kao i moja djeca. Radujemo se svakom novom pozivu.

Video-poziv mi znači jako puno, jer dok nije bilo video-poziva ja kćer nisam vidio 10 godina.

 

NOT PUBLISHED
Napisao/la: