U Ministarstvo zdravstva dostavljeno prvih 40.000 potpisa peticije za djecu u bolnicama

U petak 3.7. u prijepodnevnim satima, predstavnice udruge Roditelji u akciji - Roda, dostavile su i urudžbirale u Ministarstvu zdravstva prvih 40.000 potpisa kojima su građanke i građani podržali zahtjeve peticije za osiguranje prava svakog djeteta na boravak uz roditelja tijekom bolničkog liječenja.

Dva sata prije vremena planiranog za dostavljanje potpisa, manja skupina građanki i građana okupila se ispred Ministarstva zdravstva te glasnom bukom u trajanju od 15 minuta (koliko je ekspertna skupina zaključila da je dovoljno za posjet roditelja djetetu na bolničkom liječenju) svaki sat, pokazala što misli trenutnom stanju prava djece na bolničkom liječenju.

 

Podsjetimo, svega nekoliko dana od povećanja broja zaraženih koronavirusom u lipnju 2020., bolnice odlučuju zatvoriti svoja vrata za posjete. Naš zdravstveni sustav ponovo propušta prepoznati potrebe jedne od najranjivijih skupina pacijenata - djece, te ona opet ostaju bez mogućnosti da je tijekom boravka uz njih jedan od roditelja, pa čak i da im dolazi u kratki posjet.
Peticijom koju je Roda pokrenula 29. lipnja 2020. zahtijevamo da se u bolnicama djecu pacijente ne odvaja od roditelja onda kada im je najteže! Neodvajanje od roditelja i sudjelovanje odrasle osobe od povjerenja u procesu liječenja djeteta, djetetovo je pravo (pročitajte više).

Nedugo nakon pokretanja peticije, 1.7.2020. ministar zdravstva Vili Beroš je nakon sastanka ekspertne skupine, preko društvenih mreža poručio da će roditelji na raspolaganju imati 15 minuta za posjet hospitaliziranom djetetu. Ta situacija je dodatno uznemirila i razljutila roditelje, ali i dovela do dodatnih pogoršanja praksi jer su neke bolnice koje su dopuštale posjete, temeljem izjave ministra, iste ograničile na ukupno 15 minuta, što je dodatno izazvalo reakcije.

Isti dan, Roda je u suradnji s Pravobraniteljicom za djecu sazvala konferenciju za medije na kojoj je zaključeno kako je ponovno vidljivo da u dijelu hrvatskog zdravstvenog sustava postoji sistemska greška, a nju je moguće svesti na zajednički nazivnik – ne prate se i ne poštuju europske i svjetske stručne smjernice zbog čega se zdravstvena skrb ne provodi u skladu s medicinom temeljnom na dokazima i to je potrebno hitno mijenjati u najboljem interesu djece i obitelji.

Borba za prava djece na bolničkom liječenju se nastavlja!

 

COVID19,koronavirus
NOT PUBLISHED
Napisao/la: