Roda zatražila sastanak s ministarstvom zdravstva

Od početka krize uzrokovane koronavirusom kontinuirano upozoravamo na nemogućnost roditelja da posjete dijete ili da borave uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju u većini bolničkih odjela u Hrvatskoj. 
Nakon neuspjelih apela pokrenule smo peticiju kojom tražimo od Ministarstva zdravstva i ravnateljstva svih bolnica u Hrvatskoj ukidanje zabrane posjeta, dnevnog i cjelodnevnog smještaja uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju koju je potpisalo više od 50.000 roditelja. Kao predstavnice roditelja, tražimo sastavljanje jasnih i nedvosmislenih uputa svim bolnicama, ujednačenu praksu, epidemiološke smjernice i poštivanje Povelje o pravima djeteta u bolnici.
Nakon pokretanja Peticije za osiguranje prava svakog djeteta na boravak uz roditelja tijekom bolničkog liječenja ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je 1.7. kako je ekspertna skupina Ministarstva zdravstva jednoglasno odlučila osigurati boravak roditeljima uz djecu na bolničkom liječenju u trajanju od 15 minuta. Ovakav zaključak je opravdano izazvao žestoke negativne reakcije javnosti i roditelja koji zahtijevaju da budu uz svoju djecu. 

Stoga smo 9. srpnja 2020. uputile ministru zdravstva zahtjev za hitan sastanak na ovu temu. 


Danas, 10. srpnja 2020. zaprimile smo odgovor Ministarstva zdravstva i ministra Beroša (dopis možete pročitati na dnu teksta) na dostavljenih 40.000 potpisa koji podržavaju zahtjeve iz Rodine peticije, iz kojeg zaključujemo da je nužno što hitnije upoznati ministra Beroša s iskustvima i problemima roditelja i njihove djece koja su se u ovom periodu (pandemije) našla na bolničkom liječenju

U tome trebamo pomoć vas - roditelja čija djeca imaju iskustvo bolničkog liječenja.

 

Sve roditelje koji tijekom zadnjih mjeseci imaju iskustvo drugačije od onoga što ministar Beroš tvrdi u odgovoru Rodi - da je u hrvatskim bolnicama u pravilu bilo moguće ostvariti 24-satni boravak uz dijete, da svoje osobno iskustvo podijele s ministrom i to mailom na adresu: kabinet@miz.hr (molimo vas da u cc stavite i Rodu, roda@roda.hr).

 

Kao podršku roditeljima i zahtjevima koje je Roda predstavila u Peticiji, stručnjakinje za mentalno zdravlje djece, Tatjana Gjurković i Tea Knežević pokrenule su inicijativu među različitim stručnjacima kojom pozivaju Ministarstvo zdravstva na reviziju odluke o ograničenju posjeta djeci u bolnicama na 15 minuta. Inicijativu je do danas javno podržalo 450 psihologa, liječnika, socijalnih pedagoga, edukacijskih rehabilitatora, logopeda, odgojitelja, učitelja, medicinskih sestara, primalja.

“Na pokretanje peticije u koju smo pozvali druge kolege i kolegice stručnjake iz raznih pomagačkih struka potaknula nas je svjesnost o važnosti da roditelji pružaju nezamjenjivu emocionalnu podršku djetetu kada se nalazi u stresnoj situaciji poput boravka u bolnici. Dodatno, važno nam je skrenuti pažnju na aspekt psihičkog zdravlja i djece i roditelja, a koje često nije dovoljno podržano od strane nekih stručnjaka., naglašavaju Tatjana Gjurković i Tea Knežević.

Uz stručnjake, stručnjakinje i udruge, podršku je dala i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević koja ističe važnost boravka roditelja uz djecu u bolnici kao jedno od temeljnih dječjih prava prema Konvenciji o pravima djeteta. 

 

Svoju podršku možete još uvijek dati svojim potpisom:

Peticija za osiguranje prava svakog djeteta na boravak uz roditelja tijekom bolničkog liječenja
Poziv na revidiranje odluke o 15 minuta zajedničkog vremena hospitaliziranog djeteta s roditeljem 
(stručnjaci pomagačkih zanimanja)
Podrška zahtjevima udruge Roda za osiguranje prava na roditeljsku pratnju prilikom bolničkog liječenja djeteta i prava rodilje na pratnju na porodu

Liste podržavateljica i podržavatelja ažuriramo periodično.

 

 

 

COVID19,koronavirus
NOT PUBLISHED
Napisao/la: