Smjernice UNICEF-a: Prehrana dojenčadi i male djece u kontekstu pandemije COVID-19

Donosimo vam prijevod stručnih smjernica UNICEF-a o Prehrani dojenčadi i male djece u kontekstu pandemije COVID-19 (verzija 1, od 30. ožujka 2020.). Cijeli dokument možete pročitati u PDF-u koji se nalazi u privitku, dok su ključne poruke sažete niže.

 

Ključne poruke i prioriteti

  1. Program i usluge za zaštitu, promicanje i potporu optimalnom dojenju (ranom i isključivom)  te sigurnoj komplementarnoj prehrani u skladu s dobi djeteta predstavljaju kritičnu komponentu programiranja i odgovora za zaštitu male djece u kontekstu pandemije virusa COVID-19.
  2. Majke koje imaju sumnju ili potvrđenu infekciju COVID-19 i izolirane su kod kuće treba savjetovati da nastave s preporučenim načinom prehrane  uz neophodne higijenske mjere opreza tijekom hranjenja.
  3. Usklađivanje i koordinacija u planovima smanjivanja rizika u prehrani, zdravlju, sigurnosti hrane i sredstava za život, poljoprivredi, pristupa čistoj vodi, sustavu odvodnje i osiguravanja higijenskog standarda (tzv. WASH), socijalnoj zaštiti i mentalnom zdravlju, te psihosocijalnoj podršci sa svrhom usmjeravanja prema novorođenčadi i maloj djeci u kontekstu COVID-19 infekcije.
  4. Akcije preko odgovarajućih sustava (Hrana, Zdravlje, WASH i Socijalna zaštita) trebaju omogućiti pružanje preventivnih mjera kao prioritetnih kako bi se smanjile posljedice pandemije na prehranu male djece i njihovo blagostanje uz snažnu povezanost s ranim otkrivanjem i liječenjem pothranjenosti u djece.
  5. Potpuno poštivanje Međunarodnog pravilnika o marketing nadomjestaka za majčino mlijeko i pratećih rezolucija Svjetske zdravstvene skupštine (WHA) (uključujući WHA 69.9 i prateće smjernice SZO o prestanku neodgovarajućeg promicanja hrane za dojenčad i malu djecu) u svim kontekstima sukladno s preporukama IFE operativnih smjernica.
  6. Donacije, marketing i promicanje nezdrave hrane – visoko zasićene masti, slobodan šećer i/ili sol ne smiju se tražiti niti prihvaćati. 

 NE P

Prehrana dojenčadi i male djece u kontekstu pandemije COVID-19 (verzija od 30. ožujka 2020.).
Prehrana dojenčadi i male djece u kontekstu pandemije COVID-19 (verzija od 30. ožujka 2020.).

VIDI PREUZMI

334.38 kB 0

koronavirus,COVID19
NOT PUBLISHED
Napisao/la: