Kako smanjiti izloženost koronavirusu u automobilu i autosjedalici

Pandemija koronavirusa donijela je povećan oprez i preporuke temeljitijeg čišćenja i dezinficiranja prostorija u kojima boravimo, a stručnjaci posebno upozoravaju vozače i putnike u automobilima na nužnost održavanja higijene prilikom putovanja, kao i dezinfekcije dijelova vozila koje često dodirujemo. Za slučajeve kad nužno trebate nekamo otići automobilom (svakako izbjegavajte javni prijevoz!), korisno je znati kako temeljito očistiti unutrašnjost vozila.

Prilikom temeljitog čišćenja automobila, nipošto nemojte zaboraviti na autosjedalice!

Automobili i njihova unutrašnjost pomalo podsjećaju na zatvor za mikrobe; sve što smo donijeli sa sobom, ostavimo u unutrašnjosti vozila gdje nas strpljivo čekaju. Pojačane mjere zaštite i sve veća zasićenost informacijama o sprječavanju zaraze, koja nas može pretjerano zabrinuti, može nas i potaknuti da počnemo koristiti sredstva koja ipak nisu namijenjena automobilu ili autosjedalici.

Prema dosadašnjim saznanjima, bolest COVID-19 prenosi se kontaktnim i kapljičnim putem kad oboljela osoba kašlje ili kiše. Te kapljice možemo udahnuti, mogu pasti nas ili na neku površinu. Još je nejasno koliko dugo virus može preživjeti na različitim površinama (spominje se i životni vijek do 3 dana na plastičnim i površinama od nehrđajućeg čelika1). Ako dodirujemo kontaminirane površine, možemo virus prenijeti i i u svoj automobil.

Naravno, pranje ruku može uvelike pomoći. Svakako perite svoje ruke prije i poslije vožnje jer ćete tako smanjiti unos klica u prostor svog automobila. Međutim, dijelove automobila koje najčešće dirate također bi bilo uputno očistiti.

Pri čišćenju koristite, ako ih imate, jednokratne rukavice. Posebnu pažnju posvetite dijelovima koje najčešće dodirujete rukama, a to su: kvaka vrata (unutrašnja i vanjska), volan sa svojim dijelovima, bravica ključa i ključ, mjenjač brzina, ručna kočnica i upravljačka ploča. Ne zaboravite gumbe za podizanje prozora i kopče sigurnosnih pojaseva.

Površine možete brisati papirnatim ručnicima, vlažnim maramicama ili krpom od mikrovlakana.
Vlažne maramice mogu biti specijalizirane za površine automobila ili možete koristiti dječje ili univerzalne. Pripazite jedino da ne sadrže ulje, a ako sadrže alkohol svakako provjerite piše li u uputama smijete li ih koristiti. Za tu informaciju, obratite se proizvođaču ili isprobajte na površinama koje se ne vide.

Iako želite što bolje očistiti automobil, ne želite oštetiti površine čisteći. Dobra vijest ovdje je da sapun može sasvim učinkovito uništiti stanice virusa stoga koristite sredstva na bazi sapuna (možete provjeriti i što piše u uputama vašeg automobila).
Tkaninu možete oprati kombinacijom deterdženta za pranje suđa i tople vode ili specijalnim pjenastim preparatima. Ukoliko imate sjedala presvučena pravom ili umjetnom kožom, lako ćete ih oprati, ali ne zaboravite da ih morate premazati posebnim sredstvom koje će pomoći da koža ostane elastična. S obzirom na to da je takav materijal najčešće obojan, pripazite da prejakim trljanjem  ne odstranite boju.

Čišćenje autosjedalice napravite prema uputama proizvođača.
Upute su ponekad detaljnije, ali uglavnom se svi slažu u općim smjernicama. U pranju autosjedalice i njenih dijelova koriste se krpa ili spužva, topla voda i lagano sredstvo za čišćenje. Navlaku možete skinuti i ručno oprati ili u perilici rublja na programu za ručno pranje koristeći lagani deterdžent bez omekšivača. Plastične dijelove prebrišite spužvom ili krpom umočenom u mješavinu vode i sapuna. Sjetite se, sapun uništava ovojnicu virusa i dovoljno je učinkovit u čišćenju, ali danas postoje i blagi dezinficijensi u obliku deterdženta za rublje koje isto možete koristiti. Korištenje agresivnih sredstava može oštetiti autosjedalicu i tako umanjiti sigurnost u vožnji. Nikako ne koristite izbjeljivače niti ne potapajte kopču pojasa autosjedalice pod vodu. Također, pojaseve autosjedalice nemojte prati u perilici rublja, a navlaku ili pojaseve nemojte sušiti u sušilici rublja.

 

Poslale smo upite prema većim proizvođačima autosjedalica i trenutno su stigla samo dva odgovora.
Besafe dozvoljava brisanje vlažnim maramicama s alkoholom dok Diono kaže i dalje blagi detedžent i voda; koji deterdžent odabrati, vaša je odluka.

 

Kako su vrtići i škole zatvoreni te skoro sva događanja odgođena, vjerojatno je da djeca provode vrijeme kod kuće ili u dvorištu te je vožnja svedena na minimum pa ni postupak pranja neće biti nužno često ponavljati.

Ukoliko su upute proizvođača autosjedalice nejasna, nisu u skladu s ovdje pročitanim ili imate dodatna pitanja, slobodno se obratite i potražite dodatne informacije direktno od proizvođača ili zastupnika.

Ostanite sigurni i zdravi!

 

koronavirus,COVID19
NOT PUBLISHED
Napisao/la:
1 - https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/coronavirus-resource-center pristupljeno 19.3.2020. 1 - https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/coronavirus-resource-center pristupljeno 19.3.2020.