Postupci MPO u vrijeme koronavirusa

 S obzirom na smjernice koje donosi Nacionalni stožer civilne zaštite, svjesni smo kako će veliki broj osoba koji prolaze postupke medicinski pomognute oplodnje (MPO) morati privremeno odgoditi svoje planove o istima. 

 

Shvaćajući kako takva odluka, ma koliko bila razumna i ispravna, može pobuditi negativne osjećaje odlučili smo s vama podijeliti sljedeće savjete kako da se lakše nosite s privremenim odgađanjem vašeg cilja - trudnoće i živorođenog djeteta.

 

Pokušajte ostati hladne glave

Razloga za paniku nema. Struka daje sve od sebe kako bi se prvenstveno zaštitile najranjivije skupine. Iako vam se možda čini da nema potrebe za čekanjem, kretanje po bolničkim ustanovama među velikim brojem ljudi (znamo kakvo je stanje na odjelima humane reprodukcije) može samo raširiti zarazu. Moramo misliti na našu stariju populaciju, ali i na onu mlađu, imunokompromitiranu, koju bi mogli zaraziti nesvjesni da smo nositelji virusa (zaraza može proći i bez simptoma).

 

Budite realni

Odgađanje postupka na neko vrijeme može u parovima izazvati nelagodu, strah, razočaranje, frustraciju i niz drugih negativnih emocija, no sada je najvažnije misliti na zdravlje (kako svoje tako i na zdravlje ostalih). Trenutna situacija još uvijek nije vrhunac epidemije, treba biti svjestan širenja virusa, djelovati pametno. Odgađanjem postupka osiguravate si mogućnost povećanja šansi za uspješnim rezultatima budućih postupka. Zasigurno vas zanima kako je to moguće. Stvar je vrlo jednostavna. Odgađanjem postupka smanjujete mogućnost da postupak bude prekinut u pola procesa, da ostanete bez punkcija i transfera, a to bi (budimo realni) puno jače utjecalo na vas i vaše psihofizičko stanje nego razumno čekanje.

 

Nemojte forsirati postupke

Pokušajte ne forsirati postupke (iako su, za sada, žene i djeca najmanje ugroženi) jer još uvijek ne možemo, sa sigurnošću, govoriti o eventualnom utjecaju virusa na trudnice i sam plod. Znamo da je želja velika, ali ponekad treba činjenice sagledati iz svih kutova. Imajte na umu razlog zbog kojega i prolazimo postupke, želja za trudnoćom i živorođenim zdravim djetetom. O zdravlju trudnice u doba koronavirusa možete pročitati ovdje.

 

Budite u kontaktu sa bolnicama

Budite u kontaktu sa svojim liječnicima/specijalistima (zasigurno imate i kontakt osobe u MPO centrima - medicinsko osoblje) - bolnice su dobile naputak Nacionalnog stožera civilne zaštite. Ovisno o području na kojem se nalaze, novi postupci su ili otkazani ili se provode pod povećanim mjerama opreza. Informacije o obustavi/nastavku postupaka mijenjaju se iz dana u dan, tako da je najsigurnije kontaktirati vaš MPO centar  za daljnje upute. Preporučamo komunikaciju putem elektroničke pošte. Neophodne odlaske na odjel treba izbjegavati.

 

Usmjerite pažnju na održavanje trenutačnog stanja zdravlja

Mnogo žena vodi bitke s određenim zdravstvenim tegobama koje joj, povremeno, onemogućavaju započinjanje postupka. Ovo je idealna prilika da svoje loše navike pretvorite u pozitivne. Da poradite na svim pozitivnim navikama kako bi i u budućnosti imali manje poteškoća prilikom drugog stanja. Osim što je važno pokušati ne zaraziti se virusom, važno je održati postignuti cilj. Nemojte posustati! Primjerice, ako ste prestali pušiti zbog postupka, nemojte se vraćati cigaretama samo zato što vam je postupak odgođen. Prevalile ste ogroman put da bi vas jedan koronavirus unazadio. Pokušajte se hraniti zdravo koliko vam to omogućavaju trenutne situacije. Ako imate koji kilogram viška, shvatite ovo vrijeme kao idealnu priliku da dođete bliže svojoj idealnoj težini i povećate si šanse za trudnoću. Vježbajte, plešite, pjevajte, skačite… Rigorozne dijete zaboravite! One nikada nisu dobra opcija, posebice ne u ovom trenutku kad treba racionalno trošiti energiju organizma. Podizanje imuniteta je dobra ideja uvijek, a u doba epidemije od velike važnosti! Dovođenje organizma i tijela u optimalno stanje može biti pozitivno za buduće postupke. Neće vam biti žao čak ni ako ne pomogne, jer znate da ste dali sve od sebe. Bitno je samo da svoje psihičko i fizičko zdravlje ne dovodite u dodatne stresne situacije koje bi se mogle izbjeći.

 

Fokusirajte se na ono što možete sada učiniti

Fokusirajte se na ono što možemo sada učiniti i gdje možemo djelovati - rad na psihofizičkom zdravlju - kako svom, tako i tuđem, razgovarajte o tome što vas muči na online grupama. Kako po preporukama sada treba izbjegavati veća druženja, možda su upravo, online grupe potpore sada pravo mjesto za vas.

 

Iskoristite ovo vrijeme

Svjesno iskoristite vrijeme za ono što inače ne stižete koliko bi htjeli. Čitajte, pišite, gledajte filmove, serije, šivajte, slikajte, crtajte...  Sve što vam okupira misli i odvući vas od negativnosti dobro je za vas. 

 

Potražite psihološku pomoć

Ukoliko se teško nosite s odgodom, potražite psihološku pomoć (u Rijeci djeluje PaRiter udruga koja ima psihologa za podršku osobama u MPO postupcima). Podršku možete potražiti i u grupi Roda Neplodnost, tu smo za informacije i online druženje kao jedna od virtualnih grupa pordške. Dodatno o trudnoći i začeću ali i preporukama za MPO postupke vezano uz korona virus možete pročitati i na stranicama Europskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju (ESHRE).

koronavirus,COVID19
NOT PUBLISHED
Napisao/la: