Trudna u doba koronavirusa

Biti trudnica u vrijeme globalne pandemije, kad je svaka vijest na Tv-u i portalima ona o koronavirusu, teško je. Donosimo vam nekoliko savjeta kako se lakše nositi s izazovima koje nosi trudnoća baš u ovo vrijeme.

 

Važno: ovaj tekst namijenjen je zdravim trudnicama. Ako sumnjate da imate koronavirus ili imate pozitivan nalaz na taj virus, pratite i držite se smjernica za trudnice koje su zaražene ili pod sumnjom da su zaražene.

 

Kako se ponašati?

Vjerojatno znate, trudnice su nešto sklonije respiratornim infekcijama od ostatka populacije. Kao i o svemu tijekom trudnoće, tako se i kod respiratornih infekcija uvijek naglašava da je potrebno slijediti nekoliko mjera predostrožnosti. Te su mjere posebno važne tijekom narednih nekoliko tjedana dok se očekuje nova, jača faza epidemije koronavirusa u Hrvatskoj.

Naravno, ovo su samo smjernice i nije ih uvijek moguće slijediti, ali pokušajte učiniti najviše što možete:

 • redovito i temeljito perite ruke
 • mobilne uređaje i tastature obrišite maramicama za čišćenje/dezinfekciju barem dva puta dnevno - ekran mobilnog telefona, ali i poleđinu
 • izbjegavajte diranje lica, osobito oči i nos
 • redovito zračite prostorije u kojima boravite otvaranjem prozora
 • jedite zdravo, spavajte dovoljno, izbjegavajte alkohol i druge nezdrave supstance
 • ako koristite javni prijevoz, trudite se putovati u vrijeme kad nije gužva i držite propisanu udaljenost od drugih ljudi (što je udaljenost veća, sigurniji ste)
 • po izlasku iz vozila javnog prijevoza dezinficirajte ruke sredstvom za dezinfekciju
 • kvake, rukohvate, staklene i ostale javne površine pokušavajte ne dodirivati ili ih dotaknite laktom ili maramicom koju ćete odmah nakon korištenja baciti u koš za smeće
 • izbjegavajte velike skupine ljudi
 • izbjegavajte zdravstvene ustanove osim u slučaju nužde kao i javne prostore
 • doznake ili drugu dokumentaciju neka vam podiže netko drugi ili pokušajte dogovoriti slanje putem elektroničke pošte, ako postoji mogućnost.

 

Osim fizičkog zdravlja, vaše je mentalno zdravlje od velike važnosti! Evo nekoliko sugestija:

 • Normalno je osjećati tugu, bijes, strah ili ljutnju u kriznoj situaciji. Stres je u ovoj situaciji očekivan, ali ne i neizbježan! Pokušajte razgovarajte s ljudima od povjerenja, ostanite u kontaktu s prijateljicama i rodbinom putem telefona ili elektroničke pošte.
 • Organizirajte video kavu ili čaj s prijateljicama, rodbinom itd., u kojima ćete razgovarati o različitim temama koje nisu vezane uz epidemiju. Iskoristite virtualne mogućnosti za druženje jer su od velike pomoći u borbi protiv panike. Šalite se! Smijeh je najbolji u borbi protiv negativnih misli.
 • Ako se ipak odlučite za kavu uživo, neka bude na otvorenom i držite razdaljinu od barem jednog metra od svih sudionika druženja. Ako postoji mogućnost, zamolite da vam kavu posluže u papirnatim/plastičnim čašama. Nemojte se rukovati ni grliti s drugima bez obzira bili oni vaši bližnji ili samo poznanici!
 • Odredite jedan dio dana (npr. oko 10 sati i 19 sati) kad ćete pogledati vijesti na televiziji ili pretražiti društvene mreže. Reducirajte vrijeme jer će vam biti lakše ako niste stalno izloženi vijestima o virusu.  Nemojte trošiti više od 30 minuta na slušanje, čitanje ili razgovor o virusu! Obavezno se informirajte samo iz provjerenih izvora i izbjegavajte raznorazne grupe u kojima kolaju neprovjerene informacije.
 • Boravite na otvorenom (park, uz more, proplanke, šume i sl.) samo pripazite da su to mjesta gdje nema gužve. Boravak na svježem zraku može pozitivno utjecati na vaš um i misli.
 • Izbjegavajte paničare u svom okruženju, odnosno nemojte se sa njima čuti svakodnevno. Iako su vjerojatno dobronamjerni, ne morate se baš vi nositi sa njihovim strahovima.
 • Vježbajte, ako smijete, tako da nađete vježbe za trudnice putem interneta. Pilates ili joga za trudnice su odličan izbor.
 • Vodite dnevnik. Ovo su jedinstvena vremena i dio su vaše obiteljske povijesti. Gledajte na situaciju pozitivno i obilježite ovaj trenutak u kojem je vaše dijete odlučilo stići. U dnevnik zalijepite isječke iz novina, slike, dojmove, sve će biti zanimljivo djetetu kad naraste. Slobodno napišite i svoje strahove, ali pokušajte zadržati dozu humora i nemojte ih razrađivati. Tko zna, možda će jednoga dana baš vaše dijete biti novi znanstvenik koji će pokušati naći rješenje za neku novu pandemiju te će mu baš taj dnevnik pomoći u radu. 
 • Sjetite se nekih starih hobija koji su vas umirivali. Pogotovo onih kreativnih - crtanje, slikanje, pletenje, šivanje, kuhanje, pisanje... Možete kreirati nešto lijepo za sebe i/ili dijete. Ili pak pripremiti obroke za babinje i spremiti ih u zamrzivač. Sve što vam odvraća pažnju i okupira misli pozitivom, dobro je! Čitajte knjige, analizirajte misli autora, bilježite svoje analize. Jednoga dana i njih možete ostaviti u naslijeđe svome djetetu.
 • Činite stvari koje vas umiruju, što god to bilo, ali izbjegavajte gužve i zatvorene prostore.

 

Pripremite se za porod - što više informacija imate, to će vam lakše biti planirati porod i babinje. Zapamtite, planovi su ništa, ali planiranje je sve! Što više znate to ćete se lakše nositi s izazovima kraja trudnoće, poroda i babinja. Mi vam nudimo neka od mjesta gdje možete naći kvalitetne informacije o trudnoći, porodu i babinjama su:

Pripremite se za babinje - što više informacija o dojenju posjedujete sada to će vam biti lakše uspostaviti dojenje nakon poroda. Neka od mjesta gdje možete naći kvalitetne informacije o dojenju su:

 

Kako otići na preglede?

Na trudničkim pregledima će zdravstveni djelatnici, vjerojatno, nositi maske i drugu zaštitnu opremu, kako bi vas i druge zaštitili od mogućih virusa koje oni mogu prenijeti. Sukladno tome:

 • Nema potrebe nositi maske u ambulanti, rodilištu i/ili bolnici, osim ako sumnjate da imate koronavirus. U tom slučaju, postupajte u skladu s ovim preporukama.
 • Temeljito operite ruke prije dolaska na pregled. Nemojte se rukovati ni grliti druge osobe! Izbjegavajte diranje dugmadi dizala i/ili kvaka dlanovima (primjerice, koristite zglob prsta ili lakat kad god je to moguće). Operite ruke i/ili ih dezinficirajte alkoholnim sredstvom za ruke nakon pregleda.
 • Prije pregleda nazovite i pitajte je li gužva i obavezno tražite upute o najpovoljnijem vremenu dolaska, s obzirom na situaciju, kako biste izbjegli duža čekanja u punim čekaonicama.
 • Ako je moguće, dio vremena čekanja provedite vani. U čekaonicama držite razmak između sebe i drugih od barem jednog metra (optimalno je 4,5 m).
 • Razgovarajte sa zdravstvenim radnicima o trudnoći i ako sve napreduje kako treba, izbjegavajte nepotrebne preglede! Razgovarajte s osobljem da sljedeći pregled bude npr. za šest umjesto četiri tjedna.
 • Recite ne hospitalizaciji ako nije neophodno - raspitajte se o mogućnostima dnevne bolnice ili češćih pregleda. Ovo svakako predstavlja manji rizik od infekcije od toga da ste u bolnici 24 sata dnevno.  
 
A (budući) tate?

Tatina je uloga od iznimne važnosti, pogotovo u izazovnim okolnostima. Pomognite partnerici da se spremi za porod, naučite o tome kako izgleda porod i babinje. Potičite partnericu da zajedno pripremite plan poroda i plan babinja (zapamtite - planovi su ništa, planiranje je sve!) I možda najvažnije, budite podrška kad je u pitanju dojenje. Više informacije o tome možete pročitati u rodinoj knjizi za trudnice Trudna - tvoja saveznica idućih 12 mjeseci, pogotovo od osmog poglavlja nadalje. Osim toga, imamo kao poseban sadržaj namijenjen baš očevima: 

 

Ovo su izazovna vremena i po svemu sudeći trajat će nekoliko tjedana. No, uz malo pripreme, podrške i dobre volje, prebrodit ćete i ovaj izazov. Sretno svima! Za sve ostale informacije stojimo na usluzi.

 

 

koronavirus,COVID19
NOT PUBLISHED
Napisao/la: