Najčešće postavljana pitanja o autosjedalicama (2)


U radu s roditeljima, na pregledima autosjedalica i predavanjima o važnosti korištenja autosjedalica, često se ponavljaju pojedina roditeljska pitanja koja smo sakupile i na njih odgovorile. 

 

Moja beba se više ne želi voziti okrenuta prema natrag, mogu li je okrenuti prema naprijed?

Možete, ali samo ako je dovoljno razvijena – stara je barem 15 mjeseci, tjelesne je mase 10 kg ili više i može samostalno hodati, bez pomoći odrasle osobe. To su tri minimalna preduvjeta  koja pokazuju da dijete ima relativno dovoljno razvijene vratne mišiće za vožnju u smjeru prema naprijed. Ipak, preporuka je nastaviti voziti dijete u suprotnom smjeru od vožnje do 2 odnosno idealno do 4 godine. Na tržištu postoji sve veći izbor autosjedalica koje podržavaju takav način vožnje, a u nekim zemljama i zakonski uvjetuju vožnju u suprotnom smjeru do navršene 2 godine.

 

Smiju li trake pojasa biti zavrnute?

Ne. Zavrnuti pojas može smanjiti učvršćenost autosjedalice kao i uzrokovati ozljedu kod djeteta pri sudaru. Razmišljajte o tome na sljedeći način: ako uzmete traku i omotate je oko svoje ruke tako da je na jednom mjestu više zavrnuta, te je zategnete, pritisak na ruku na mjestu gdje je traka zavrnuta je najveći i može dovesti do ozljede. Ako je traka omotana tako da nije zavrnuta, pritisak na ruku pri zatezanju je ravnomjerno raspoređen po širini trake i manji je rizik ozljede. Efekt zavrnute trake pojasa na dijete pri sudaru koncentrira sile na točku gdje je traka zavrnuta, umjesto da ih rasporedi i na taj način smanji, po širini cijele trake.

 

Što je ISOFIX?

ISOFIX je univerzalni sistem postavljanja autosjedalica koji bi trebao smanjiti problem neodgovaranja određenih autosjedalica određenim modelima automobila te pojednostaviti postavljanje sjedalice u vozilo. Umjesto postavljanja autosjedalice u vozilo pomoću pojasa vozila, u vozilima koja imaju ugrađen ISOFIX sustav, u sjedalu se nalaze dvije kuke za koje se pričvrsti ISOFIX autosjedalica.

 

Što je gornja spona i kada se koristi?

Gornja spona je traka koja je s jedne strane spojena s vrhom naslona sjedalice, a s druge ima kuku ili kopču koja se pričvršćuje na za to primjerenu kuku u vozilu. Koristi se kod sjedalica koje se montiraju ISOFIX sustavom. Montiranjem gornje spone postiže se učvršćenje sjedalice u tri točke. Njome se može smanjiti pokret dječje glave prema naprijed za 10-20 cm, ovisno o veličini djeteta i jačini sudara.

Korištenje gornje spone se strogo preporučuje međutim neka vozila nemaju mogućnost učvršćivanja gornje spone te je u tom slučaju potrebno koristiti ISOFIX autosjedalicu koja koristi „nogu", u svrhu sprječavanja rotacije sjedalice u slučaju sudara.

 

Je li potrebno zamijeniti autosjedalicu u vozilu koje je bilo udareno?

Skoro je nemoguće provjeriti je li autosjedalica pri sudaru ostala neoštećena – je li plastika oslabila, jesu li se stvorile i najmanje pukotine, a što može utjecati na sigurnost autosjedalice u mogućem sljedećem sudaru. Zato je važno da se autosjedalica nakon sudara promijeni. Od osiguravajuće kuće koja vam je osigurala automobil možete tražiti da vam nadoknadi trošak nabavke nove autosjedalice.

 

Tijekom vožnje, moje dijete otkopčava kopču pojasa autosjedalice. Kako to mogu spriječiti?

U većini slučajeva dijete će vrlo teško otkopčati kopču. Ipak, ako do toga dođe potrebno je zaustaviti vozilo na prvom mogućem mjestu, izaći iz vozila i zakopčati pojas. Pri tom je uputno djetetu ponavljati da je u vožnji sigurno jedino dok je vezano. Svakako budite primjer djetetu i uvijek se vežite. Na taj način ste sigurniji i vi i vaši suputnici, a dijete prima (i vidi!) ispravnu poruku od najutjecajnijih osoba u njegovom životu.

 

Kada je potrebno zamjeniti presvlaku autosjedalice?

Presvlaka autosjedalice može izblijediti pod utjecajem sunca. To nije razlog za promjenu. Presvlaku je potrebno zamijeniti u slučaju da je potrgana ili izlizana do te mjere da vlakna tkanine nisu cijela. Ako mijenjate presvlaku autosjedalice svakako je potrebno zamjeniti je originalnom presvlakom proizvođača. Nikako nemojte koristiti presvlaku neke druge autosjedalice, sami popravljati postojeću, sami izrađivati novu ili kupovati presvlaku napravljenu u kućnoj radinosti (neoriginalnu, koja nije namijenjena upravo autosjedalici koju koristite).

Presvlaka je bitan dio autosjedalice i izrađena je na poseban način kao i od materijala koji upijaju sile kod sudara i nezapaljivi su.

 

Smije li se autosjedalica postaviti na mjesta gdje postoje bočni zračni jastuci, odnosno treba li ih isključiti?

Bočni zračni jastuci nisu opasnost u slučaju sudara. Kad se aktiviraju napuhuju se u plosnati oblik i time ne ugrožavaju dijete u autosjedalici. Bitno je istaknuti da autosjedalica mora biti čvrsto montirana u automobilu. Ne smije se pomaknuti za više od 2 cm lijevo-desno u točkama kojima je učvršćena.

 

Smijem li dijete u jakni vezati u autosjedalicu?

Ukratko, to se ne preporučuje. Uputno je dijete u autosjedalicu vezati sa što manje odjeće. Zimske jakne i debele veste trebalo bi izbjegavati. Kod hladnog vremena preporuka je dijete obući u 2-3 sloja tanje odjeće, vezati pojaseve autosjedalice i potom dijete prekriti dekicom ili jaknom. U debelim slojevima odjeće nemoguće je pojas autosjedalice dovoljno zategnuti, a time je sigurnost bitno narušena. Uz to, automobili se vrlo brzo zagriju i djetetu postane vruće, a time i neudobno, te može doći do negodovanja i nemira.

 

Treba li moje dijete biti u autosjedalici u avionu?

Korištenje autosjedalice u avionu preporučuje se ukoliko dijete u avionu ima svoje sjedalo. Mnoge autosjedalice testirane su za korištenje u avionu. Potražite o tome potvrdu na stražnjem dijelu naslona vaše autosjedalice. Bebe i djeca su puno bolje zaštićeni u autosjedalici pri turbulencijama i hitnim slijetanjima. Konzultirajte se s vašim avioprijevoznikom.

 

autosjedalica,postavljanje autosjedalice
NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Prva objava: 12.10.2011. Prva objava: 12.10.2011.