Želimo novu knjigu za trudnice u našoj knjižnici!

Trudnice u knjižnicama pitaju za literaturu o trudnoći, porodu i babinju u knjižnicama, a često nailaze na literaturu koja je prestručna ili nije prilagođena hrvatskom zdravstvenom sustavu. Zato je udruga Roda, organizacija koja je prepoznata već 18 godina u ovom području kao izvor stručnih, suvremenih i pristupačnih informacija, pripremila novu knjigu Trudna - tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci

Dvjesto primjeraka tiskanog izdanja knjige na hrvatskom jeziku dostupno je knjižnicama u Hrvatskoj, besplatno. Uz to, dostupna su 100 zvučna izdanja knjige i 30 tiskanih izdanja na engleskom jeziku. Ukoliko ste zainteresirani da knjiga postane dio fundusa vaše knjižnice, prijavite se na obrascu na kraju teksta. 

Knjiga je razvijena u sklopu Erasmus+ projekta, s udrugama iz Slovenije i Češke. Suradnice na knjizi su majke, primalje, savjetnice za dojenje, psihologinje, aktivistice, doule. Stručnu recenziju potpisuje profesorica primaljstva dr. sc. Teja Škodič Zakšek iz Slovenije. 

 

Teme koja knjiga #TrudnaSaveznica obrađuje uključuju:

  • Prehrana i kretanje u trudnoći
  • Simptomi trudnoće i babinja
  • Mentalno zdravlje trudnica i babinjača
  • Pregledi i rutinski testovi u trudnoći
  • Fiziologija poroda i babinja
  • Prvi tjedni babinja i dojenja

 

Uz najvažnije teme nalaze se prekrasne ilustracije koje sadržaj knjige pribižavaju čitateljicama i pripremaju ih za ovo intenzivno i osjetljivo životno razdoblje.

 

Želite li za svoju knjižnicu ili udrugu nabaviti besplatne primjerke ove knjige, ispunite ovaj obrazac. Isporuka (poštom) je predviđena najkasnije do siječnja 2020.Što drugi kažu o knjizi Trudna - tvoja saveznica u idućih 12 mjeseci?

Napokon knjiga koja smanjuje strah od poroda i majčinstva. Pisana razumljivo i jednostavno, prepuna korisnih informacija, potiče žene da vjeruju u ljepotu i sposobnost rađanja i dojenja. Taj pristup je vrlo blizak primaljskoj skrbi, skrbi koja bi trebala biti ravnopravna s ostalim modelima skrbi u zdravstvenoj zaštiti reproduktivnog zdravlja žena. Ova knjiga jača i popularizira primaljsku skrb, i ja je kao primalja toplo preporučam.

Slobodka Arsova, primalja, bacc. obs. (Pula)

 

Ova knjiga je odličan primjer kako na razumljiv i jednostavan način približiti ženama što se događa tijekom trudnoće i poroda s njihovim tijelom. Stavlja veliki naglasak na mentalno zdravlje i emocije o kojima je jednako bitno voditi računa kako bi trudnoća i porođaj bili mirno i osnažujuće iskustvo. Uvjerena sam kako će čitanje ove knjige pomoći ženama da vjeruju svom tijelu koje je savršeno programirano donijeti dijete na svijet. Preporučila bih ovu knjigu svim budućim roditeljima kao dobar vodič kroz uzbudljivo i neizvjesno razdoblje u njihovim životima. Vjerujem da će smanjiti napetost iščekivanja, pomoći im da prihvate promjene te u potpunosti uživaju u iskustvu trudnoće i porođaja.

Jelena Zovak, primalja (Zagreb)

 

Knjiga kakva je nedostajala za naše govorno područje. Puna naučno zasnovanih savjeta za novopečene roditelje ali istovremeno realistična i svjesna da se život ne može živjeti bezgrešno po receptima te je ove savjete upakovala u celofan nježnosti i blagosti. Kroz čitavu knjigu se osjeća diskurs o brizi za mentalno zdravlje i za afirmativan i aktivan odnos prema sebi, svojoj trudnoći i porodu. Opet, na jedan mudar, blag i nježan način. Trudnici dodjeljuje zasluženi pijedastal u ovom svetom razbolju bez pardona prema svim mitovima i stereotipima prisutnim u društvu (pa čak i u stručnim zajednicama). Preporuka za sve buduće mame ma koji put da se pripremaju za porod!

dr. Amira Ćerimagić, liječnica, doula i majka (Sarajevo, BiH)

 

Autorice knjige mudrošću i s izvjesnom dozom humora vode trudnice kroz trudnoću, porođaj i babinje, daju savjete temeljene na znanstvenim dokazima, pomažu da se istaknu izazovi i radosti trudnoće i roditeljstva. Danas, kada žene kod nas rađaju u rodilištima u kojima je rađanje potpomognuto obiljem lijekova i medicinskih intervencija, a bez temeljitih znanstvenih dokaza za njihovu nužnost, ova je knjiga pravo osvježenje koje ženu stavlja u središte pažnje i koja će sigurno izmijeniti način na koji žene danas razmišljaju o porođaju te im pomoći u donošenju odluke o odabiru pratnje, načina i mjesta porođaja. Knjiga, koju bi trebala pročitati svaka žena koja je trudna ili to namjerava biti, svaka primalja, medicinska sestra, doula, liječnica... svi koji pomažu ženi u trudnoći, porođaju, babinjama te u njezi novorođenčeta.

Erika Spirić, prvostupnica primaljstva (Varaždin)

 

Sadržajno prilagođena knjiga, jednostavnog, prihvatljivog stila pisanja, razumljiva i prilagođena prosječnoj obitelji. Posebno moram istaknuti tematsku raspodjelu koja odgovara na pitanja i potrebe većine trudnica. Iskrene čestitke autorima što su prepoznali senzibilitet i potrebu potencijalnih čitateljica. Raduje me saznanje o dostupnosti, te smatram kako će knjiga olakšati i učiniti znatno ugodnijim razdoblje iščekivanja novog člana u obitelji. Spremno će uputiti buduće roditelje na dostupnost i svjedočiti o kvaliteti sadržaja.

Alena Lazarušić, izvršna direktorica Kluba trudnica i roditelja Split

 

"Trudna" je cjeloviti vodič kroz trudnoću, porod i babinje za sve osobe kojima je ta tema bliska (za parove koji već čekaju dijete, za parove koji tek planiraju roditeljstvo ali i za osobe koje se profesionalno bave temom začeća, trudnoće i poroda). Autorice nas iskustveno, mudro i nježno, oslanjajući se na znanstveno utemeljene činjenice i preporuke WHO, vode kroz fizičke i emotivne aspekte ulaska u roditeljstvo. Ova knjiga pomaže ženama vratiti povjerenje u sebe i u svoje tijelo.

Doula Tatjana Ljuština-Milaković (Rijeka)

 

Sveobuhvatna, jasna, jednostavna, podržavajuća...pisana s puno ljubavi i brige...da je barem TRUDNA bila moja saveznica kad sam prvi put bila trudna.

Ivana Pojatina, doula, porođajna edukatorica i integrativno tjelesno orijentirana praktičarka (Zagreb)

 

Ova predivna knjiga čita se s takvom lakoćom, a kao što joj i naslov kaže, ona uistinu je tvoja saveznica u trudnoći. Ono što me se posebno dojmilo je što kontinuirano podsjeća ženu na njezinu moć u trudnoći, na porodu i nakon poroda. Ova knjiga je definitivno odličan početak za stvaranje predivnog poroda svake žene. Dotaknute su sve teme i ono što je divno je da nas podsjeća da imamo pravo na svoj izbor. Iskreno se nadam da će ova knjiga doći u ruke svih žena i da će promijeniti sliku trudnoće i poroda. Sretna sam i ponosna jer smo konačno i kod nas u Hrvatskoj dobile ovakvu knjigu. Hvala svim ženama koje su sudjelovale u stvaranju ovako predivne knjige.

Dora Kolačko, doula i porođajna edukatorica (Koprivnica)

 

NOT PUBLISHED
Napisao/la: