Godinu dana nakon #PrekinimoŠutnju - a Vlada i dalje šuti

Prošle su dvije godine otkad je Marija Dadić pokrenula peticiju za osiguranje dostupnosti anestezije prilikom postupaka kiretaže.

Prošla je godina dana otkad je Ivana Ninčević Lesandrić ispričala svoje iskustvo kiretaže na živo u Hrvatskom Saboru.

 

Prije točno godinu dana, pisale smo predsjedniku Vlade Andreju Plekoviću i urgirale da se počne pripremati Akcijski plan za reproduktivno zdravlje žena. Ne samo da predsjednik Vlade i Vlada nisu ništa  poduzeli, već nismo primile ni odgovor na pismo. U 365 dana nije bilo vremena, sluha, razumijevanja, volje za reakciju i početak suzbijanja nasilja nad ženama u zdravstvenim ustanovama. I sve to usprkos pritiscima hrvatske javnosti i međunarodnih tijela koja se bore za ljudska prava.

Nakon prvog vala akcija 2014.-2015. godine, tadašnja Vlada je reagirala i poduzela barem neke prividne (iako nedostatne) korake da se nešto promijeni u rodilištima i ginekologijama u Hrvatskoj. 

 

Kada će ova Vlada reagirati i hoće li uopće, ne znamo. Dok se ne suzbije nasilje, žene i njihova djeca u hrvatskim bolnicama nemaju sigurnost, izostaje poštivanje prava i dostojanstva koje zaslužuju. Mi smo našim akcijama prekinule šutnju, a sa sad je loptica na Vladi - jer nećemo dozvoliti da nas Vlada vrati u tišinu.
 

 

NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Photo: René Schindler, Pixabay Photo: René Schindler, Pixabay