ZakOČI predstavljen na stručnom skupu Sigurnost i mobilnost

Tijekom Europskog tjedna mobilnosti Hrvatski autoklub organizira stručni skup, a ove godine pod nazivom „Sigurnost i mobilnost" održan je u utorak, 17. rujna 2019. u Zagrebu.

Zamjenik glavnog tajnika Hrvatskog autokluba dr.sc. Igor Šiško pozdravio je sve prisutne te istaknuo zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom sa svim sudionicima skupa. Predstavio je i otvorio već tradicionalni skup u rujnu u kojem se razmjenjuju iskustva različitih institucija i udruga u prometnoj preventivi stvarajući tako mjesto razmjene iskustava i novih ideja.

Preventivno-edukativni program „KLIK" namijenjen za učenike srednjih škola predstavio je mr.sc. Krešimir Viduka. Nadamo se da će program moći vidjeti što više učenika srednjih škola jer naglašava korištenje sigurnosnog pojasa u osjetljivom dobu kada neki učenici postaju i vozači, a još uvijek se javlja potreba za dokazivanjem hrabrosti i odvažnosti što se nažalost odražava i na ponašanje u prometu.

Kroz stanje sigurnosti prometa u Republici Hrvatskoj proveo nas je mr.sc. Miron Huljak iz Ministarstva unutarnjih poslova koji je istaknuo pozitivan trend smanjivanja broja poginulih i broja nesreća kojih uvijek može biti i manje te će se na tome i dalje sustavno raditi.

Anketa o motociklistima u cestovnom prometu koju je proveo HAK istaknula je povezanost postotka korištenja kacige i postotak poginulih motociklista u prometnim nesrećama. Kao autosjedalice za djecu, tako za motocikliste živote čuva kaciga koja zakonski mora biti homologirana i pravilno pričvršćena. Osim toga, posebnu pažnju treba obratiti na rok trajanja koji je 6 godina.

Marijan Jakovljević s Fakulteta prometnih znanosti predstavio je izvješće o razinama rizika na državnoj cesti D102 na otoku Krku. Samo 10 % testirane ceste ocijenjeno je minimalnom prihvatljivom ocjenom – 3 zvjezdice, a predložena su i tri različita rješenja koja, ovisno o ulaganju, mogu značajno smanjiti opasnost za sve sudionike prometa.

O nedostatku i problematici odmorišta za kamione objašnjavao je Darko Brozović iz Hrvatskog autokluba. Nedostatak odmorišta za kamione utječe na sigurnost autocesta jer prijevoz robe cestovnim prometom iznosi više od 75 % od ukupno prevezenih roba što upućuje na velik broj kamiona i vozača koji nemaju gdje se adekvatno odmoriti . Nažalost, posljedicama preumornih vozača kamiona svjedočili smo nedavno pri stravičnoj nesreći na odmorištu kod Novske.

Sanja Leš s Fakulteta prometnih znanosti predstavila je projekt RADAR kojem je cilj identificiranje i smanjenje rizika od nesreća na cestama u zemljama dunavske regije.

European Road Safety Charter ili Europsku povelju o cestovnoj sigurnosti koju vodi Europska komisija predstavio je Felix Vandemeulebroek. Kao najveća platforma civilnog društva za cestovnu sigurnost, okuplja preko 4.000 članica. Pripreme za pristupanje Povelji su u tijeku i nadamo se da će uskoro i udruga Roda biti jedna od članica iz Hrvatske, a svi zajedno ćemo raditi na povećanju sigurnosti cestovnog prometa.

Tvrtku ALTPRO d.o.o. predstavio je Tin Viduka. Urbani promet zahtijeva i moderna rješenja koja ova tvrtka može pružiti.

Ivan Nemet iz Sindikata biciklista predstavio je projekt „Održiva sigurnost nemotoriziranog prometa u urbanim sredinama" koji će povećati sigurnost svih sudionika u prometu kroz edukativan i istraživački rad u suradnji sa švicarskim ekspertima.

Na kraju skupa predstavljen je i projekt zakOČI – Take a brake!
Voditeljica projekta Italina Benčević stručnom je auditoriju predstavila ciljeve i aktivnosti projekta koji će se razvijati uz podršku švicarskih stručnjaka i dobrih praksi iz Švicarske što će rezultirati primjenom naučenog na tri intervencije u gradovima Koprivnici i Zaprešiću te općini Bale uz edukaciju i promociju ispravnog ponašanja u prometu i tako pridonijeti sigurnosti djece pješaka.

 

NOT PUBLISHED
Napisao/la: