Nakon #PrekinimoŠutnju UN istražuje nasilje na porodu

Šest mjeseci nakon što je udruga Roda pokrenula akciju #PrekinimoŠutnju kao odgovor na iskustvo kiretaže “na živo” saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić, hrvatske institucije još nisu poduzele konkretne korake za poboljšanje situacije na odjelima ginekologije i porodništva. Za razliku od njih, međunarodne institucije rade svoj posao - Ured posebne izvjestiteljice za nasilje nad ženama pri Ujedinjenim narodima objavio je da priprema posebno tematsko izvješće na temu neprimjerenog ponašanja i nasilja u skrbi za reproduktivno zdravlje žena, s posebnim naglaskom na nasilje pri porođaju. Tematsko izvješće prezentirat će na Općoj skupštini UN-a u rujnu 2019. godine.

 

Prvo savjetovanje o temi nasilja na porodu

Savjetovanje koje organizira Ured posebne izvjestiteljice prvo je savjetovanje koje posebno traži pojedinke/ce i organizacije iz cijelog svijeta da prijave slučajeve nasilja nad ženama u zdravstvenoj skrbi za reproduktivno zdravlje, posebno u trudnoći i porodu, odnosno ovo je prvi put da se o ovoj specifičnoj temi govori na ovako visokoj razini. 

Svjedočanstva žena iz akcije #PrekinimoŠutnju zasigurno su pridonijela tome da tijela UN-a odluče dodatno istražiti ovo pitanje na svjetskoj razini. Podsjećamo da su u veljači ove godine tri stručnjaka za ljudska prava Ujedinjenih naroda tražila da Vlada hitno poduzme radnje kako bi se spriječilo kršenje ljudskih prava žena u reproduktivnom zdravlju. Istaknuli su kako su užasnuti svjedočanstvima žena prikupljenima za vrijeme kampanje #PrekinimoŠutnju.

 

Premijer još nije odgovorio na pismo udruge Roda

Zbog hrabrosti žena diljem Hrvatske i upornosti udruge Roda, druge žene diljem svijeta imat će priliku progovoriti o nasilju u zdravstvenim ustanovama za vrijeme trudnoće i poroda. Iako domaće institucije nisu priznale razmjere ovog problema, drago nam je da su međunarodne institucije to napravile. 

Upozoravamo da unatoč tome što smo zatražile sastanak s Premijerom u studenome prošle godine, još nismo dobile odgovor ili informaciju o konkretnim koracima koje Vlada poduzima s ciljem poboljšanja skrbi za reproduktivno zdravlje žena. 

 

Hrvatsko izvješće je već u pripremi 

Konzultacije s drugim udrugama već su krenule i izvješće za Posebnu izvjestiteljicu za nasilje nad ženama već je u pripremi. Kada bude poslano Posebnoj izvjestiteljici, bit će objavljeno i na našim web stranicama.

 

 

NOT PUBLISHED
Napisao/la: