Izvještaj sa sastanka u Ministarstvu zdravstva

Nakon što su u listopadu i studenom 2018. pacijentice još jednom javno progovorile o svojim nepotrebno bolnim iskustvima i ponovno pokrenule akciju #PrekinimoŠutnju, udruga Roda je zatražila novi termin sastanka u Ministarstvu zdravstva.

Podsjećamo, 15. listopada 2018. održan je prvi sastanak u Ministarstvu zdravstva na temu akcije #PrekinimoŠutnju. Na tom sastanku su uz predstavnice udruge Roda, prisustvovali predstavnici i predstavnice Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravstva s ministrom zdravstva prof.dr.sc. Milanom Kujundžićem na čelu. Predstavnice Rode upoznale su ministra i sve prisutne s prijavama pacijentica zbog nekorištenja sredstava i metoda za obezboljivanje tijekom izvođenja ginekoloških zahvata te s prijavama nezakonitog naplaćivanja ginekoloških pregleda trudnicma u ordinacijama izabranih doktora primarne zdravstvene zaštite.

Drugi sastanak povodom akcije #PrekinimoŠutnju održan je 22. studenoga 2018., a na njemu su prisustvovali predstavnici/ce HZZO-a, udruge Roda i Ministarstva zdravstva. Sastanku je nazočio i pomoćnik ministra, izv. prof. prim. dr. sc. Vili Beroš, dr. med.

Osim prijava pacijentica zbog nekorištenja sredstava i metoda za obezboljivanje tijekom izvođenja ginekoloških zahvata te prijava nezakonitog naplaćivanja ginekoloških pregleda trudnicama u ordinacijama izabranih doktora primarne zdravstvene zaštite, tema sastanka je bilo izvješće o rezultatima medicinski potpomognute oplodnje za sve državne i privatne centre pojedinačno za 2016. i 2017. godinu.


Na sastanku se razgovaralo o inspekcijskom nalazu koji je na temelju prijava u okviru akcije #PrekinimoŠutnju proveden u sedam kliničkih ustanova, a koji je 12. studenoga 2018. objavljen na stranicama Ministarstva zdravstva. Također, najavljeni su rezultati istraživanja kojega je udruga Roda naručila od agencije Ipsos d.o.o. o (ne)dostupnosti anestezije prilikom ginekoloških zahvata, buduće aktivnosti Rode i njezinih partnera u području unapređenja zdravstvene skrbi pacijentica. Važne teme sastanka bile su i pitanje mehanizama za zaštitu prava pacijenata, suradnja struke s pacijenticama, izvještaj o uspješnosti postupaka medicinski potpomognute oplodnje.

Roda je ponudila partnersku suradnju i svoje resurse Ministarstvu zdravstva u izradi javnih politika te je zatražila od Ministarstva zdravstva:

  • pokretanje konkretnih aktivnosti vezano za četiri predložene mjere za unapređenje zdravstvene zaštite žena: unaprjeđenje komunikacije, dostupnost odgovarajuće anestezije i analgezije, nulta stopa tolerancije na neprimjereno i neprofesionalno ponašanje te ujednačeno vođenje medicinske dokumentacije na nacionalnom nivou;
  • aktivno i partnersko uključivanje pacijenata/ica u procese unapređenja zdravstvene skrbi;
  • dostavu izvještaja o radu Povjerenstva za promicanje i zaštitu prava pacijenata pri Ministarstvu zdravstva;
  • dostavu pojedinačnih izvještaja za bolnice i privatne klinike o uspješnosti postupaka medicinski potpomognute oplodnje.

Dogovoren je sljedeći sastanak u siječnju 2019.

NOT PUBLISHED
Napisao/la: