Postati tata: prilagođavanje na očinstvo

Mnoge stvari treba uzeti u obzir kada postajete novi tata; svakim danom gradite jedan od najvažnijih odnosa, onaj sa svojim djetetom, a trebate razmišljati i o sebi - kakav tata i partner želite biti, te sudjelujete u stvaranju novog odnosa s partnericom, onog koji uključuje intenzivnu brigu o novom biću, što zna biti izazovno.

Tijekom prilagodbe na vašu novu ulogu tate, nemojte čekati idealan trenutak da se osjetite spremni podijeliti brigu o djetetu s partnericom nego uskočite u to iskustvo. Iskustvo iz prve ruke je najbolji način na koji možete vježbati svoje vještine i svoje samopouzdanje. Ključ uspjeha je u pokušavanju i isprobavanju (baš kao što to radi i vaša partnerica, majka djeteta).

 

Novi tata: kako se zbližiti s novorođenčetom

U početku vam se sve može činiti previše, no čak su i novi-novcati tate u potpunosti opremljeni za očinstvo. Tate su dobri koliko i majke u prepoznavanju i pravilnom odgovaranju na potrebe svog novorođenčeta. Isto tako se jednako dobro mogu brinuti i za stariju djecu.
U stvari, kada se brinete za svoje dijete, to radite na način koji jedino tate znaju. Vjerojatno je vaš stil roditeljstva drugačiji od stila vaše partnerice, a prilagodba na vaš stil pomaže djetetu učiti socijalne vještine od najranije dobi.

 

Evo nekoliko savjeta kako se brinuti o djetetu:

Okušajte se u svemu

Oblačenje, smirivanje, igranje, kupanje i mijenjanje pelena – sve ovo su sjajni načini povezivanja s vašim djetetom. Roditeljske vještine su djelomično stvar vježbe – postajete bolji što više iskustva skupite.

Nastavite pokušavati

Oduprite se želji da dijete predate mami čim stvari postanu zahtjevne. Vrijeme nasamo s djetetom poboljšat će vaše roditeljske vještine i podići vam samopouzdanje.

Provedite vrijeme nasamo s djetetom

Ovo je veoma važan korak u razvoju snaže i trajne veze. Kad ste sami s djetetom i nema druge osobe koja će vas "spasiti" iz zahtjevnih trenutaka, primorani ste pronaći svoj način kako riješiti svaku situaciju s djetetom. To je izvrsno za vaše roditeljsko samopouzdanje i sjajan ulog u razvoj odnosa s djetetom.
Istovremeno, ovo je vrijeme dragocjeno za vašu partnericu - ona će imati priliku odmaknuti se na kratko od intenzivnog iskustva ranog majčinstva, provesti vrijeme sama sa sobom u nekoj aktivnosti samo za nju.

Pokazujte nježnost

Kada ste nježni prema svojoj bebi i reagirate na potrebe djeteta, u mozgu djeteta počne se ispuštati hormon oksitocin koji pomaže vašoj bebi da se dobro osjeća. Oksitocin također stvara veze između neuralnih puteva, što potiče razvoj mozga.
Možete imitirati bebine izraze lica – mrgođenje, beljenje, ili zvukove, coktanje i osmjehe. Sve ovo pomaže povezivanju vas i vašeg djeteta.

Razgovarajte sa svojom bebom

Probajte razgovarati o tome što radite s djetetom dok se brinete o njemu. Na primjer „Sada se idemo obući!" Pričajte smirenim, nježnim glasom, skoro pjevušeći. Pričanje daje djetetu osjećaj sigurnosti i zaštićenosti.
Govor je hrana za mozak male djece. Pomaže im razviti jezične sposobnosti i komunikacijske vještine od rođenja. Djeca ne moraju razumjeti riječi kako bi imala koristi od govora.

Osigurajte vrijeme za igru

Kod igranja s novorođenčetom nisu bitne igračke i igre, već interakcija između vas i djeteta. Neke od mogućnosti su:
Pustite dijete da leži na trbuhu svaki dan. Ovo pomaže razvoju mišića i mozga, a ako se djetetu isprva to ne sviđa, to vrijeme može biti veoma kratko pa ga postupno povećavajte kako se dijete navikava na vrijeme na podu. Dio vremena na trbuhu može zamijeniti nošenje u ergonomski prikladnoj nosiljci.
Igrajte se riječima, pjesmama, rimama i pričama kako biste izgradili jezične vještine i pamćenje. Možete pjevati i poznate pjesme poput „Blistaj, blistaj, zvijezdo mala" ili bilo koju drugu pjesmu u kojoj i vi uživate.
Igrajte „skrivača" s djetetom (kuku-tre), skrivajući se iza dlanova. Jednostavna igra poput ove gradi Vašu vezu te postavlja temelje razvoja motoričkih vještina, jezika i razmišljanja, te društvenog i emocionalnog razvoja

 

Što god radili i kako god se osjećali, da znate što radite ili se osjećate kao potpuni amater koji improvizira, budite prisutni i trudite se. Vještina i osjećaj da znate što radite dolaze iz pokušavanja i isprobavanja i svakodnevnih aktivnosti uz pomoć kojih gradite poseban odnos s djetetom.
Vašem ste djetetu važni!

NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Tekst je nastao u okviru projekta Budi tata - sudjeluj u odrastanju svoje djece kojeg provodimo u partnerstvu s udrugom Art studio Pula. Projekt financijski podupire Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, no tekst ne izražava stavove i mišljenje spomenutog Ministarstva. Tekst je nastao u okviru projekta Budi tata - sudjeluj u odrastanju svoje djece kojeg provodimo u partnerstvu s udrugom Art studio Pula. Projekt financijski podupire Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, no tekst ne izražava stavove i mišljenje spomenutog Ministarstva.