Javno čitanje svjedočanstava žena #PrekinimoSutnju

Pozivamo vas u petak, 9.11. 2018.u 17:00 sati na Cvjetni trg (Trg Petra Preradovića) na akciju čitanja ponižavajućih i traumatičnih svjedočanstava žena o nasilnim praksama u zdravstvenim ustanovama prikupljenih u akciji #PrekinimoŠutnju

Svjedočanstva žena prikupila je udruga Roda, a čitat će ih aktivisti za zaštitu ljudskih prava, uz punu zaštitu privatnosti svake osobne priče. Današnja akcija iskaz je solidarnosti i podrške koju muškarci neprestano pružaju svojim ženama, partnericama, prijateljicama i kolegicama koje su bile ponižavane ili su imale traumatično iskustvo unutar zdravstvenog sustava.

Žene su svojim izlaskom u javnost sa svjedočenjima o nasilju koje su doživjele otvorile prostor za društvenu promjenu. Otvaranje tog prostora nudi mogućnost za sudjelovanje, solidarnost i podršku, koju će danas iskazati muškarci. Nasilje o kojem govorimo doživjele su žene, a to što su žene izložene nasilju kroz ginekološke prakse odraz je mizoginije i seksizma društva u kojemu živimo. Iako je riječ o nasilju prema ženama to nije samo žensko pitanje i upravo zbog toga važno je da i muškarci pošalju poruku solidarnosti.

Kada smo dio društva u kojem se događa nasilje prema bilo kojoj skupini, svi smo odgovorni, makar bili samo promatrači. Kada ne reagiramo na nasilje podržavamo nasilje, zato pozivamo građane i građanke da pokažu solidarnost sa ženama kroz sudjelovanje u kampanji #ostavitrag ostavljanjem znaka crvenog dlana na javnim mjestima.

Od nadležnih institucija i premijera Andreja Plenkovića tražimo odluku o konkretnim mjerama koje će doprinijeti sustavnom rješavanju problema reproduktivnog nasilja prema ženama unutar sustava javnog zdravstva. Stoga apeliramo da se donese odluka o izradi Akcijskog plana za zdravlje žena u Republici Hrvatskoj u čiju izradu treba uključiti stručnjake i stručnjakinje različitog profila i predstavnice pacijentica.

Za sada je potvrđeno da će se akcija podrške danas održati i u Zadru, u večernjim satima kroz kratki performans.

NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Photo: Tisja Kljaković Art Photo: Tisja Kljaković Art