Objavljen dugo očekivani nalaz inspekcijskog nadzora rodilišta

Danas su na stranicama Ministarstva zdravstva, nakon tri godine čekanja, objavljena dva dokumenta o inspekcijskom nalazu, odnosno izvješća inspekcijskog nadzora koji je obilazio sva rodilišta u Hrvatskoj nakon Rodine akcije #PrekinimoŠutnju u 2014. i 2015. godini:

Prvi dokument obrađuje nalaz za kliničke bolničke centre, dok drugi obrađuje isto za opće i županijske bolinčke ustanove, što omogućava usporedbe s obzirom da se radi o sličnoj vrsti ustanove (po broju poroda i udjelom rizičnih trudnoća).

Nakon akcije #PrekinimoŠutnju 2014. i 2015. godine, jedno od obećanja Ministarstva zdravstva bilo je da će "[ministarstvo] izvršiti inspekcijski nadzor u svim rodilištima kako bi se preispitale prakse koje se u pojedinim rodilištima provode i utvrdile neželjene prakse." Roda je u nekoliko navrata upozoravala da izvještaj nije dostavljen, i u trenutku kad je javnost ponovno uzburkana zbog novih priča o kršenjima ljudskih prava u reproduktivnom zdravlju žena u hrvatskim bolnicama, Ministarstvo zdravstva je ipak odlučilo objaviti izvještaje.

Objavljeni izvještaji sažetak su inspekcijskog nadzora i nikako nisu detaljan izvještaj koji sadrži informacije o važnim pokazateljima po ustanovama po kojima bi se mogli detektirati problemi i predložiti nužne radnje da se stanje poboljša. Dapače, sadržaj inspekcijskih izvještaja je, u ovom obliku, samo malo prošireno izdanje redovitog izvješća “Porodi u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj” kojeg Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavljuje svake godine.

Nadalje, iz sažetaka nije jasno jesu li različiti dionici sudjelovali u inspekcijskim timovima i u izradi nalaza, s obzirom da to nije navedeno, a u potpisu na kraju izvješća su isključivo liječnici.

Udruga Roda je jučer, 17. listopada 2018., ponovno poslala dopis Ministarstvu zdravstva u kojemu tražimo detaljan nalaz inspekcijskog nadzora s informacijama za svako rodilište pojedinačno. Jedino s opširnim dokumentom se mogu izraditi konkretni akcijski planovi prema kojima se mogu planirati poboljšanja koja bi unaprijedila loše prakse otkrivene u akciji #PrekinimoŠutnju 2014. i 2015. godine.

 

NOT PUBLISHED
Napisao/la: