Pošaljite nam svoja bolna iskustva

U raspravi u večernjim satima 11. listopada 2018., zastupnica Hrvatskog sabora Ivana Ninčević-Lesandrić iznijela je svoje iskustvo spontanog pobačaja u trećem mjesecu trudnoće. Ispričala je kako su joj ruke i noge bile vezane za stol, nakon čega joj je kiretaža rađena "na živo", bez pitanja želi li anesteziju. Opisala je postupak kao najgorih 30 minuta svojeg života.
Potaknute njenim hrabrim osobnim i političkim činom, kojim je javno istupila i iznijela vlastitu, svježu traumu kako bi ukazala na sustavne probleme u našem zdravstvenom sustavu te iskazala solidarnost s drugim ženama koje su prošle slično ili isto traumatično iskustvo u Hrvatskoj, te reakcijama iz sustava koje su uslijedile pokušavši opovrgnuti da se išta slično događa u njihovim ustanovama pa sve do izjave da zastupnica ne govori istinu, pozivamo vas da nam se ponovo pridružite u akciji #PrekinimoŠutnju i damo do znanja javnosti da se ovakva postupanja prema ženama događaju svakodnevno.

Sve fotografije pristigle do ponedjeljka, 15. listopada 2018. u 8h, nosimo isprintane u Ministarstvo zdravstva taj isti dan.

 

 Prenosimo poziv s Rodine Facebook stranice:

Dosta je više! Odlučile smo ponovo prekinuti šutnju.
Svaki tjedan primamo priče žena o tome kako im je "na živo" rađena kiretaža, pobačaj, aspiracija, epiziotomija ili im je šivana međica nakon poroda. Dapače, postupci se nad ženama izvode bez ikakvog objašnjenja o tome da taj postupak boli i da imaju opciju anestezije.
Pomozite nam poslati glasnu i jasnu poruku - na komadu papira napišite vaše iskustvo, posljedice koje je na vas ostavilo, navedite medicinsku ustanovu u kojoj se to dogodilo, godinu te označite #PrekinimoŠutnju. Fotkajte papir i pošaljite sliku mailom na prekinimo.sutnju@roda.hr
Fotke koje stignu do ponedjeljka u 8 sati nosimo u Ministarstvo zdravstva isti dan.
Pozovite prijateljice, poznanice, sestre, rođakinje da svoja iskustva podijele i da zajedno glasno i jasno kažemo - ISTINA JE!

#PrekinimoŠutnju
NOT PUBLISHED
Napisao/la: