Preko trbuha trudnica do zarade na crno

 

Ovog ljeta, osiguranice HZZO-a iz Makarske i Karlovca prijavile su udruzi Roda ginekologe/inje koji su na redovnim pregledima tražili trudnice plaćanje pregleda u gotovini, bez računa, iako su svi pregledi vezani uz trudnoću i porod pokriveni osnovnim zdravstvenim osiguranjem.

Zbog toga je Roda ponovo pokrenula ovo pitanje u javnosti te je isto prijavila nadležnim institucijama.

 

Problem koji se ne rješava

Nažalost, ovo nije prvi put da Roda skreće pozornost institucija i javnosti na ovo pitanje. Prije tri godine, potaknute prijavama građanki, napravile smo sličnu anketu i prijavile slučajeve sljedećim institucijama:

 • Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje
 • Ministarstvo zdravstva
 • Državno odvjetništvo
 • Ministarstvo unutarnjih poslova
 • Porezna uprava

Povratne informacije smo tada dobile od svega dvije institucije, a usprkos trudu pojedinaca da se ovaj problem riješi, on je i dalje prisutan.

 

Anketiranje građanki – 2018.

Da bismo prikupile najnovija iskustva, na svojim društvenim mrežama objavile smo poziv građankama koje su bile trudne od 2016. do 2018. da prijave slučajeve nepravilnosti u naplaćivanju pregleda i/ili UZV pregleda trudnicama kod liječnika-ginekologa koji imaju ugovore s HZZO-om.

Poziv smo objavile na Facebooku prekjučer, 3. rujna 2018. i u samo dva dana smo primile preko 150 prijava građanki. Popis gradova, liječnika/ca i opis slučajeva koje su građanke prijavile šaljemo vam u prilogu ovog dopisa. U najvećem broju slučajeva, žene nisu dobile račun za usluge, pa čak i kad su ga zatražile.

Posebno bismo istaknule gradove iz kojih nam je pristiglo najviše prijava:

 • Karlovac (41 prijava za 5 različitih ordinacija),
 • Split (31 prijava za 10 različitih ordinacija),
 • Rijeka (19 prijava za 4 različite ordinacije),
 • Čakovec,
 • Duga Resa,
 • Krk,
 • Kutina,
 • Varaždin,
 • Zagreb.

Iz prijava možemo zaključiti da se isti problem ponavlja u istim gradovima i tri godine nakon prve ankete. Pozivamo osiguranice koje su imale slično iskustvo od 2016. godine do danas da putem ovog elektroničkog obrasca prijave svoj slučaj (anonimno) kako bismo dobile što potpuniju sliku stanja iz prakse.

 

Demografska obnova i fiskalizacija (ne)idu zajedno?

U doba demografskih problema, financijsko iskorištavanje trudnica i njihovih obitelji je iznimno problematično. Sukladno prijavama koje najčešće uključuju slučajeve gotovinske naplate usluga u iznosima od 100 do 200 kn, u prosječnoj smjeni jedna ordinacija može prikupiti 1.000 - 4.000 kuna gotovine. U mjesec dana, ordinacija u kojoj dnevno cirkulira u prosjeku 10 trudnica, ovom praksom naplate "na crno" može, uz redovnu glavarinu, zaraditi od 20 do vrtoglavih 40 tisuća kuna, a i više, ukoliko ima više trudnica ili naplaćuju i drugim pacijenticama svaki ultrazvučni pregled dodatno.

 

Što kažu građanke?

"Bila sam trudna u 2017. i svaki UZV mi je naplaćen 100 kn. Isto tako i uzimanje brisa. Uvijek bez računa. Znam da je to protuzakonito al' eto nisam htjela "talasati" dok sam trudna."

"Svaki odlazak na ultrazvuk 250kn. I tako svaki mjesec umjesto da kupujem za bebu ja njoj poklanjam novce."

"Na upit zašto trudnica mora plaćati preglede, odgovoreno je da HZZO naplaćuje preglede 220kn a da onda oni izlaze u susret pa naplate sam 100kn, ali bez računa."

"Naplata bez računa 100 kn svakog ultrazvuka na svakom pregledu, svakih mjesec dana. S obzirom da se ima pravo na 1-3 besplatni ultrazvuk te da sam tada bila u teškoj materijalnoj situaciji molila sam da mi prizna pravo na nekoliko besplatnih ultrazvuka. Nakon toga dobila sam uputnicu da u bolnici mogu ići na besplatni ultrazvuk i unatoč rizičnoj trudnoći, svaki sljedeći pregled je trajao doslovno 1-2 min te bi me bez konzultacija i ikakvog razgovora poslala van. Nakon toga sam promijenila ginekologa usred trudnoće."

"Novac bi samo stavila u neku knjigu... koji put sam je upitala kaže 2 puta ti plaća socijalno, treći ti moram naplatit. Na kraju sam joj se zamjerila i rekla mi je da nađem drugu ginekologinju."

"Odmah, prilikom prve naplate, nakon mog pitanja zašto, dobila sam odgovor da HZZO pokriva samo 3 obvezna UZV tijekom trudnoće, a ostali se dodatno plaćaju. Onda sam rekla da je to u redu, ali da ja ne želim da mi se prilikom svakog pregleda (koji je bio svaka 2-4 tjedna) radi UZV nego samo ta 3 obvezna. Ona mi je na to odgovorila da tako ne može nego da MORAM svaki put, da ona tako svim svojim pacijenticama."

"Kada dođete na pregled prvo vas sve živo ispita, pogotovo u vezi posla (ako ste slučajno pravne struke, policajka itd. neće vam naplaćivati). Zatim vas pita želite li 4D UZV koji košta 200 kn. U slučaju da ne želite, počne vam svaki obični pregled naplaćivati bez računa. Prvo sam plaćala sve uredno jer nisam znala svoja prava. Onda kasnije kada su mi pokusali naplatiti, pitala sam sestru zašto, a ona me uputila nazad kod doktora da mi on objasni. Tu sam se žestoko posvađala s njim i rekla kako me opelješio u prvoj trudnoći, na sto me on bahato pitao: šta je, hoćeš da ti vratim novce? I još je rekao kako je to plaćanje prešutni dogovor između njega i njegovih pacijentica, i neću ga valjda ja sad prijaviti?"

 
U čemu je problem?

HZZO pokriva troškove zdravstvene skrbi koji se tiču trudnoće, poroda i babinja u potpunosti za svoje osiguranice. To znači da bi za krajnje korisnice – trudnice – skrb trebala biti u potpunosti besplatna. Konkretnije,

"...pregledi ultrazvukom (UZV dijagnostika) u ordinaciji izabranog doktora, specijaliste ginekologa u djelatnosti zdravstvene zaštite žena, za koju je izabrani doktor utvrdio medicinsku indikaciju, ne smiju naplaćivati opredijeljenim osiguranim osobama HZZO-a budući da se navedeni, medicinski indicirani dijagnostičko-terapijski postupci osiguranim osobama provode na teret HZZO-a." (izvor: HZZO vijesti)

 

Nažalost, kao što su potvrdila iskustva građanki koje su se javile Rodi, trudnice koje propitkuju ili traže objašnjenje za naplatu bez računa budu šikanirane i primaju lošiju skrb, odnosno zamoli ih se da nađu drugog primarnog ginekologa. Žene su zbog toga u strahu od prijavljivanja takvih praksi, pogotovo u manjim sredinama s jednim ili dvije ginekološke ordinacije. S druge strane, institucije odbijaju priznati i reagirati na anonimne prijave, ili pak nisu nadležne za nadziranje ordinacija koje imaju ugovor sa HZZO-om.

 

Zamislite situaciju u bilo kojoj drugoj branši - bi li se državne institucije oglušile na anonimne prijave da primjerice ugostitelj ili obrtnica ne izdaju račune? S pravom se onda pitamo zašto je nemoguće naći rješenje za one zdravstvene djelatnike koji uz redovnu plaću zarađuju od par tisuća do par desetaka tisuća kuna "na crno" mjesečno i to na račun trudnica i skrbi koju im pružaju i time srozavaju ugled cijele struke?

 

Sljedeći koraci

Roda je 5. rujna 2018. poslala dopis institucijama o ovom problemu, uz prijedlog sastanka na kojem bi skupa razmotrili slučaj i moguća rješenja.

Do tada, pozivamo trudnice da zatraže račun svaki put kad plaćaju uslugu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi, te da zatraže refundaciju u nadležnom uredu HZZO-a.

Dopis HZZO i MIZ
Dopis HZZO i MIZ

VIDI PREUZMI

136.44 kB 0

NOT PUBLISHED
Napisao/la: