Zašto je pri upisu u školu važno znati kako je dijete začeto?

Oko 1200 djece u Hrvatskoj koja će od jeseni krenuti u 1. razred osnovne škole stvarne su osobe i žive svoje živote na svoju sreću, sreću svojih roditelja i cijelog svijeta, zahvaljujući metodama medicinski potpomognute oplodnje.

Zbog čega je važno da služba za školsku medicinu pri pregledu djece za upis u 1. razred osnovne škole prikuplja podatak o načinu začeća, nismo još dobili valjani odgovor. 
Osim što prikupljanje podataka o načinu začeća djeteta pri upisu u 1. razred nema stručno-znanstveno utemeljenje, korištenje izraza "umjetna oplodnja" predstavlja etički i stručni propust službi za školsku medicinu županijskih zavoda za javno zdravstvo.
Korištenje izraza "umjetna oplodnja" najčešće proizlazi iz neznanja, a rjeđe iz svjesnog ignoriranja važnih činjenica o postupcima medicinski potpomognute oplodnje od strane osoba i skupina koje se zbog vlastitih, često diskutabilnih, stavova i uvjerenja protive postupcima MPO-a.

S druge strane, neplodnost je u Hrvatskoj još uvijek veliki društveni tabu, a neplodne osobe i djeca rođena nakon MPO postupaka nerijetko su izložena društvenoj stigmatizaciji.
Iz tih bolnih životnih realiteta proizlazi nepovjerenje i otpor roditelja da podatke o začeću djece pomoću MPO-a upisuju na obrasce školske medicine na kojima nije naznačeno u koju svrhu se prikupljaju, tko ima pristup i kako su ti podaci zaštićeni od neovlaštenog pristupa i korištenja.

 

NOT PUBLISHED
Napisao/la: