Ministarstvo zdravstva ojačalo utjecaj proizvođača hrane za dojenčad i malu djecu

Ministarstvo zdravstva u radnu skupinu koja uređuje pristup i komunikaciju proizvođača hrane za dojenčad i malu djecu s korisnicima, potvrdilo predstavnice HIPP-a i Nestléa

 

Udruga Roda uputila je ministru zdravstva, Milanu Kujundžiću, dopis u kojem izražavamo nezadovoljstvo sudjelovanjem predstavnica dva vodeća proizvođača hrane za dojenčad i malu djecu u kreiranju dokumenta koji bi trebao regulirati štetnu i neetičnu dosadašnju poslovnu praksu svih proizvođača i distributera mliječnih formula, te ostale hrane za dojenčad i malu djecu.

Smatramo kako se imenovanjem predstavnica Hrvatske udruge poslodavaca koje dolaze iz HIPP-a i Nestléa dogodio ozbiljan propust jer se radi o tvrtkama koje su vodeći proizvođači nadomjestaka za majčino mlijeko u Europi i vjerojatno najveći oglašivači i kršitelji Međunarodnoga pravilnika o reklamiranju nadomjestaka za majčino mlijeko u svijetu, te su one u izravnom i nedvojbenom sukobu interesa.

Zato tražimo od ministra zdravstva da razriješi zaposlenice tvrtki HIPP i Nestlé članstva u ovoj radnoj skupini, te da se od Hrvatske udruge poslodavaca zatraži imenovanje novih članica i članova koji neće biti u sukobu interesa.

Kroz svoj rad imamo odličan uvid u uzroke koji žene u Hrvatskoj vode ka odluci o nedojenju. Istraživanja pokazuju da majke koje su unutar zdravstvenoga sustava vidjele reklame ili su dobile preporuku liječnika za pojedini mliječni nadomjestak (adaptirano mlijeko, mliječnu formulu), češće će tu formulu koristiti, a ako koriste mliječne formule, imaju šest puta veću vjerojatnost prestanka dojenja prije navršene godine dana života djeteta.
U svjetlu činjenice da su stope isključivog dojenja izrazito niske u Hrvatskoj; manje od 60% žena isključivo doji tijekom prva dva mjeseca života djeteta, a u dobi od 6 mjeseci i više, isključivo je dojeno samo  9,2% djece (Izvor: Hrvatski zdravstveno-statistički ljetopis), zabrinjavajuće je da je upravo zdravstveni sustav u Hrvatskoj mjesto gdje su trudnice i roditelji male djece najviše izloženi reklamama nadomjestaka za majčino mlijeko.

Udruga Roditelji u akciji – Roda članica je međunarodne organizacije IBFAN – International Baby Food Network koja okuplja 273 organizacije u 168 zemalja s ciljem zaštite dojenja te već 15 godina izravno pomažemo majkama male djece savjetujući ih o dojenju, sudjelujemo aktivno u radu Nacionalnog povjerenstva za dojenje koje djeluje pri Ministarstvu zdravstva te su naše članice nacionalne ocjenjivačice u projektima Rodilišta – prijatelje djece i Rodilišta - prijatelji majki. Smatramo kako sudjelovanje navedenih predstavnica u radnoj skupini ozbiljno prijeti ugroziti dosadašnja postignuća u promicanju i zaštiti dojenja u Hrvatskoj.

Ministarstvo zdravlja osnovalo je 30. listopada 2017. godine radnu skupinu za izradu nacrta prijedloga Pravilnika o načinu notifikacije informativnih i obrazovnih materijala o prehrani dojenčadi i male djece, pravilima reklamiranja i prezentiranja početne hrane te načinima darivanja informativnog i obrazovnog materijala o prehrani dojenčadi i male djece.

Radna skupina osnovana je radi izrade prijedloga Pravilnika, a svrha ovakvog dokumenta je regulirati i ograničiti pristup proizvođača i distributera nadomjestaka za majčino mlijeko trudnicama, rodiljama i roditeljima male djece, s konačnim ciljem zaštite zdravlja djece.

Ova je radna skupina 22. ožujka 2018. održala svoj prvi sastanak na kojemu je izvršna direktorica Rode, Ivana Zanze, sudjelovala kao zamjenica prof. dr. sc. Milana Stanojevića, prim. dr. med. predstavnika Nacionalnog povjerenstva za dojenje, koji je bio spriječen sudjelovati.

Uz brojne druge relevantne predstavnice i predstavnike, u radnoj skupini sudjeluju i predstavnici/e Hrvatske udruge poslodavaca.

Na žalost, Hrvatska udruga poslodavaca nije prepoznala važnost pažljivog odabira predstavnika u ovom radnom tijelu i imenovao je u radnu skupinu dvije članice (predstavnicu i zamjenicu, koje su obje sudjelovale na prvom sastanku radne skupine) koje su ujedno i zaposlenice tvrtki na koje će se kreirani Pravilnik direktno odnositi, te takvu situaciju smatramo neprimjerenom i neprihvatljivom i  zahtijevamo njihovo promptno razrješenje i imenovanje predstavnika/ca koji neće biti u sukobu interesa.

Svjetska zdravstvena organizacija naglašava da je nedojenje direktno povezano sa smrti preko 830.000 djece diljem svijeta, ali problemi povezani s nedojenjem ne ugrožavaju samo djecu u nerazvijenim zemljama. Četiri akutne bolesti povezane s nedojenjem kod djece, gastrointestinalne infekcije i infekcije donjeg dišnog sustava, upala srednjeg uha i nekrotizirajući enterokolitis, a kod majki rak dojki, primjerice u Engleskoj na godišnjoj razini koštaju zdravstveni sustav preko milijardu funti. Također, većinu nezaraznih bolesti novoga doba, dijabetes, pretilost, alergije, Svjetska zdravstvena organizacija sve direktnije povezuje s nedojenjem.

NOT PUBLISHED
Napisao/la: