Umjetna oplodnja ne postoji

Medicinski potpomognuta (pomognuta) oplodnja (MPO) često se naziva umjetnom oplodnjom. To proizlazi iz neznanja, a ponekad iz namjernog ignoriranja činjenica o postupcima medicinski potpomognute oplodnje kod osoba i skupina koje se zbog vlastitih stavova protive MPO-u.

Izraz "umjetna oplodnja" nije točan i sugrerira da djeca koja su začeta tom metodom nisu poput druge djece, a zapravo jesu. Stoga je važno koristiti točan pojam, a to je MPO ili medicinski potpomognuta oplodnja.

Ovaj apel posebno upućujemo javnim ustanovama, medijima i javnim osobama koji svojim djelovanjem imaju značajan utjecaj na oblikovanje stavova javnosti kao i odgovornost prema točnom informiranju i educiranju javnosti.

 

Zašto ne upotrebljavati izraz „umjetna oplodnja"

Tijekom MPO postupaka ne koriste se „umjetne" spolne stanice, ne razvijaju se „umjetni zametci", trudnoća ostvarenih postupcima MPO-a ne razlikuje se od drugih trudnoća. Djeca rođena nakon MPO postupaka imaju jednake osobine i razvojni put kao i djeca začeta tijekom spolnog odnosa.

Medicinski potpomognuta oplodnja je proces putem kojeg se medicinski postupci koriste da se zaobiđu dijagnoze i stanja koje dovode do neplodnosti. Sve ostalo vezano uz MPO je preslikavanje onoga što se događa prilikom čina prokreacije između partnera.

 

Što je medicinski potpomognuta oplodnja točno?

Medicinski potpomognuta oplodnja predstavlja medicinske postupke koji se temelje na znanstveno provjerenim biomedicinskim dostignućima, a obuhvaća postupke unutartjelesne oplodnje i postupke izvantjelesne oplodnje.

Unutartjelesna oplodnja najčešće se provodi u obliku intrauterine inseminacije, postupka koji uključuje laboratorijsku obradu uzoraka sjemena radi poboljšanja njegovog oplodnog kapaciteta te unos obrađenog sjemena u maternicu u vrijeme ovulacije kako bi se pospješila vjerojatnost oplodnje i ostvarivanja trudnoće.

Izvantjelensna oplodnja – in vitro fertilizacija (IVF) je najčešće primjenjivani oblik MPO-a. U postupcima IVF-a, primjenom hormonske stimulacije jajnici se potiču na proizvodnju većeg broja jajnih stanica. Te se jajne stanice onda malim kirurškim zahvatom vade iz jajnika, a oplodnja, tj. spajanje muške i ženske spolne stanice događa se izvan tijela žene – u embriološkom laboratoriju. Zametci nastali IVF-om nakon 2-5 dana razvoja u laboratoriju vraćaju se u maternicu. Nakon prijenosa zametka u maternicu, kao i kod spolnim odnosom ostvarene oplodnje i razvoja ranog zametka, postoje izgledi da se zametak ugnijezdi u sluznicu maternice i da se trudnoća nastavi (uspješno) razvijati.

IVF predstavlja jedno od značajnijih napredaka medicine u posljednjih 50 godina, donosi nadu ostvarenja roditeljstva mnogim parovima koji se bore s neplodnošću, a zahvaljujući tehnikama IVF-a do danas je u svijetu rođeno više od 6,5 milijuna djece.

NOT PUBLISHED
Napisao/la: