Test za trudnoću – sve što trebate znati

Kako funkcionira kućni test za trudnoću

Od samog početka trudnoće, fetus stvara hormon koji se zove hCG, ili humani CG. Ukoliko ste trudni, ovaj hormon se može detektirati u vašoj mokraći. Razina hCG-a raste kako se trudnoća razvija – najviša razina bilježi se od 8.-11. tjedna trudnoće, nakon čega se razina smanjuje.

Neki testovi trudnoće mogu detektirati vrlo niske razine hCG-a, od 10 do 25 mlU/mL. Ukoliko ste trudni, razine hCG-a u urinu u danima nakon ovulacije su otprilike kako slijedi:

8-10 dana nakon ovulacije – 0,1-10 mlU/mL
12 dana nakon ovulacije – 11-100 mlU/mL
14 dana nakon ovulacije – 90-500 mlU/ml

Ove brojke iz tri studije možete pogledati i u grafičkom prikazu. Razine hCG-a jesu u pravilu vrlo slične od osobe do osobe, no postoje individualne razlike, posebice za žene s većom tjelesnom težinom. Razine također variraju s obzirom na trajanje folikularne faze menstrualnog ciklusa, što je također individualno.

Koji je kućni test za trudnoću najbolji?

Velik broj tvrtki koje proizvode kućne testove za trudnoću tvrde da su njihovi testovi točni u preko 99% slučaja kada se koriste prvog dana izostanka menstruacije ili ranije. No studije su pokazale da to nije nužno istina, i da neki testovi slabije očitavaju razinu H-hCG hormona, koji se nalazi u urinu u vrlo ranoj trudnoći.

Studija iz Njemačke 2014. godine pokazala je da testovi za trudnoću u Europskoj uniji nisu svi podvrgnuti istim neovisnim testiranjima, odnosno da moraju proći samo procjenu sukladnosti, ne procjenu točnosti, ovisno o zemlji Unije. To znači da prodajne poruke raznih testova nisu nužno potkrijepljene kvalitetnim dokazima, i da ne postoje "bolji" ili "lošiji" testovi.

Nadalje, testiranja testova za trudnoću u savršenim laboratorijskim uvjetima s iskusnim tehničarima daju puno bolje rezultate od testiranja u kućnim uvjetima. Gore spomenuta njemačka studija je pokazala da velik utjecaj na točnost rezultata kućnog testa za trudnoću ima način na koji se isti koristi – da bi test bio što točniji, treba pomno pročitati upute i pratiti ih.

Drugim riječima, veća je vjerojatnost da ćete imati lažno negativan rezultat na testu nego da ćete imati lažno pozitivan rezultat, odnosno, ukoliko je test pozitivan vjerojatnost da ste trudni je velika; ukoliko je test negativan, vrijedi ga ponoviti za nekoliko dana ukoliko vam menstruacija i dalje izostaje.

Svakako provjerite je li prošao rok valjanost testa prije nego ga koristite, jer u tom slučaju rezultati neće nužno biti točni.

Koliko rano mogu napraviti test za trudnoću?

Kao što je gore opisano, testovi za trudnoću detektiraju razine hCG-a, hormona kojeg vaše tijelo proizvodi ukoliko ste u drugom stanju. Iako vaše tijelo vjerojatno proizvodi hCG prije nego izostane redovita menstruacija, idealno je čekati i test napraviti na prvi dan izostanka.

Drugim riječima, kad primijetite da vam menstruacija kasni barem jedan dan, šanse da će rezultati testa za trudnoću biti točni jesu velike.

Ukoliko test napravite prije toga, vjerojatnije je da ćete imati netočan rezultat – razina hCG može biti u porastu ali i dalje nedovoljno visoka da test bude pozitivan i očita trudnoću.

S druge strane, imajte na umu da mnoge trudnoće završe prije no što izostane menstruacija (otprilike 20-25% trudnoća završe kao spontani pobačaj u prvim tjednima trudnoće). Čekanje nekoliko dana dok ne izostane menstruacija može rezultirati znano točnijim rezultatom i tada možete biti sigurni da ste trudni.

U koje doba dana da napravim test za trudnoću?

Hormon trudnoće, hCG je često na najvišoj razini i najkoncentriraniji u mokraći rano ujutro, posebice ako se radi o vrlo ranoj trudnoći. Stoga je najbolje koristiti prvi jutarnji urin kad radite test za trudnoću. Imajte na umu da unos velike količine tekućine u razdoblju od nekoliko sati prije nego napravite test će vam razvodniti urin, što može značiti da se test teže ili netočno očita.

Da biste bili što sigurniji u rezultat, dakle, unosite uobičajene količine tekućine nekoliko sati prije no što napravite test, i svakako koristite prvi jutarnji urin.

Prije no što napravite test dobro pročitajte upute, ako je potrebno i nekoliko puta da ste sigurni da ste razumjeli. Slijedite točan postupak, jer je u protivnom moguće da će rezultati biti netočni. Svakako provjerite i rok valjanosti testa.

Kako napraviti test za trudnoću?

Najčešće postoje dvije vrste testova za trudnoću. U slučaju da se test sastoji od većeg štapića s mjestom za mlaz mokraće, štapić postavite ispod mjesta gdje prolazi mlaz mokraće prije nego počnete mokriti. Dovoljno je držati test pod mlazom mokraće nekoliko sekundi, nije potrebno da sva mokraća prolazi preko testa.

U slučaju da koristite test koji se umoči u urin, pomokrite se u jednokratnu čašu, dovoljno je jedna do dvije jušne žlice mokraće, umočite štapić u mokraću do označene crte, i čekajte.

U svakom slučaju pomno pročitajte upute proizvođača testa, posebice upute oko valjanost testa i koliko vremena mora proći da bi test pokazao točan rezultat, odnosno nakon koliko vremena rezultat testa više nije valjan.

Kako izgleda pozitivan test za trudnoću?

Individualni testovi razlikuju se stoga je važno pomno pročitati u uputama testa kako se točno prikazuje točan rezultat. Najčešće, pozitivan test za trudnoću pokazuje tamnu kontrolnu crtu, te drugu svjetliju crtu koja se pojavi nakon što test dođe u dodir s urinom.

Ukoliko se druga crta pojavi unutar vremenskog okvira koji je zadan u uputama testa za trudnoću (od par sekundi do par minuta), neovisno o tome koliko je svijetla ili tamna, trudni ste. Normalno je da crta koja označuje trudnoću bude svijetla, pogotovo ako se radi o ranoj trudnoći.

Kako izgleda negativan test za trudnoću?

Negativan test za trudnoću izgleda tako da se vidi samo originalna kontrolna crta bez da se išta više pojavljuje na testnoj traci. Ponekad se dogodi da se još jedna vrlo svijetla crta pojavi na testu nakon što prođe vremenski rok za valjan test opisan u uputama – u tom slučaju ponovite test i pratite rezultate isključivo u vremenskom roku označenom u uputama.

Također se zna dogoditi da test prikazuje vrlo svijetlu crtu koja nije vidljiva kad test držite dalje od očiju – u tom slučaju također ponovite test. Testove s upitnim rezultatima najbolje je ponoviti drugi dan, ponovno s prvom jutarnjom mokraćom.

Što ako na testu nema uopće crta?

Vrlo rijetko se dogodi da test uopće ne reagira. U tom slučaju valja ga baciti – radi se o tvorničkoj grešci, o tome da nije bilo dovoljno urina na testu ili pak da je bilo previše urina na testu. Pomno pročitajte upute još jednom i ponovite test s novom trakicom.

Pijem lijekove – utječe li to na rezultate testa za trudnoću?

Ukoliko se liječite od neplodnosti i uzimate lijekove koje u sebi imaju hCG, moguće je da ćete dobiti lažno-pozitivan rezultat na kućnom testu za trudnoću. Mnoge žene pitaju za klomid (lijek koji se koristi za liječenje neplodnosti) – iako on može uzrokovati lažne pozitivne testove za ovulaciju, ne bi trebao uzrokovati lažne pozitivne testove za trudnoću.

Antibiotici, kontracepcijske pilule i/ili lijekovi protiv boli ne bi smjeli utjecati na rezultate testa za trudnoću.

Lijekovi koji mogu utjecati na rezultate kućnog testa za trudnoću su:

  • Lijekovi koji se koriste u liječenju Parkinsonove bolesti;
  • Lijekovi za spavanje (hipnotici);
  • Lijekovi za smirenje;
  • Diuretici (lijekovi koji utječu na količinu urina koju proizvodite) koji se koriste primjerice za liječenje srčanih tegoba;
  • Antikonvulzanti (lijekovi protiv grčenje mišića te oni koji preveniraju konvulzije ili napade) koji se koriste za liječenje bolesti poput epilepsije;
  • Neki lijekovi koji se koriste u postupcima medicinske potpomognute oplodnje;
  • Prometazin, lijek koji se koristi za liječenje alergija i/ili mučnine (imajte na umu da se ovaj lijek često koristi kao sastojak u drugim lijekovima; na Wikipediji postoji popis učestalih kombinacija; upute o konkretnim lijekovima i popis aktivnih sastojaka možete naći na stranicama HALMED-a).

Razgovarajte sa svojom primaljom ili liječnikom kako biste dobili više informacije o tome kako lijekovi koje uzimate mogu utjecati na rezultate kućnog testa za trudnoću. 

Kada da ponovim test za trudnoću?

Ako je prvi test za trudnoću bio negativan, a menstruacija vam i dalje kasni, napravite test ponovno. Moguće je da ste krivo izračunali ciklus ili da je razina hCG-a bila preniska za očitavanje kad ste radili prvi test. Da biste bili što više sigurni u rezultate testa, napravite ga s prvom jutarnjom mokraćom.

Ukoliko je test i dalje negativan a imate simptome trudnoće, kontaktirajte primalju ili liječnika. Kod nekih žena je moguće da dobiju negativan rezultat na kućnom testu za trudnoću, dok analiza krvi pokazuje trudnoću. Sve smo različite stoga je važno osluškivati tijelo i po potrebi javiti se zdravstvenim djelatnicima.

Što ako sam trudna?

Čestitamo! Ukoliko planirate zadržati trudnoću, javite se odabranoj primalji ili ginekologu, te planirajte prvi prenatalni pregled u razdoblju od 9. do 12. tjedna trudnoće. U suprotnome, javite se odabranom ginekologu što prije.

 

Prvo tromjesečje,test za trudnoću
NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Izvor: Bastian LA, Nanda K, Hasselblad V, Simel DL. Diagnostic efficiency of home pregnancy test kits. A meta-analysis. Arch Fam Med. 1998 Sep-Oct;7(5):465-9. PMC. Web. 21 July 2017.
Beck, Leslie. Leslie Beck's Nutrition Guide to a Healthy Pregnancy. Penguin Canada. Toronto: 2004.
Butler, Stephen A. Khanlian, Sarah K, Cole, Laurence A. Detection of Early Pregnancy Forms of Human Chorionic Gonadotropin by Home Pregnancy Test Devices. Clinical Chemistry. Vol. 47, Issue 12. December 2001. Web. 21 July 2017.
Douglas, Ann. The Mother of All Pregnancy Books. McMillan Canada. Toronto: 2000.
Gaskin, Ina May. Spiritual Midwifery, Fourth Edition, 2002.
Gnoth, C., and Johnson, S. Strips of Hope: Accuracy of Home Pregnancy Tests and New Developments. Geburtshilfe und Frauenheilkunde 74.7 (2014): 661–669. PMC. Web. 21 July 2017.
National Health Service (UK). (3 May 2016). NHS Choices: How Accurate are Home Pregnancy Tests. Retrieved from: http://www.nhs.uk/chq/pages/2308.aspx?categoryid=54. Accessed 21 July 2017.
Winder, Kelly. (22 July 2015). When to Take a Pregnancy Test. Retrieved from: https://www.bellybelly.com.au/pregnancy/when-to-take-a-pregnancy-test/. Accessed 20 July 2017.
Wikipedia. (19 July 2017). Promethazine. Retrieved from: https://en.wikipedia.org/wiki/Promethazine. Accessed 21 July 2017.
Izvor: Bastian LA, Nanda K, Hasselblad V, Simel DL. Diagnostic efficiency of home pregnancy test kits. A meta-analysis. Arch Fam Med. 1998 Sep-Oct;7(5):465-9. PMC. Web. 21 July 2017.
Beck, Leslie. Leslie Beck's Nutrition Guide to a Healthy Pregnancy. Penguin Canada. Toronto: 2004.
Butler, Stephen A. Khanlian, Sarah K, Cole, Laurence A. Detection of Early Pregnancy Forms of Human Chorionic Gonadotropin by Home Pregnancy Test Devices. Clinical Chemistry. Vol. 47, Issue 12. December 2001. Web. 21 July 2017.
Douglas, Ann. The Mother of All Pregnancy Books. McMillan Canada. Toronto: 2000.
Gaskin, Ina May. Spiritual Midwifery, Fourth Edition, 2002.
Gnoth, C., and Johnson, S. Strips of Hope: Accuracy of Home Pregnancy Tests and New Developments. Geburtshilfe und Frauenheilkunde 74.7 (2014): 661–669. PMC. Web. 21 July 2017.
National Health Service (UK). (3 May 2016). NHS Choices: How Accurate are Home Pregnancy Tests. Retrieved from: http://www.nhs.uk/chq/pages/2308.aspx?categoryid=54. Accessed 21 July 2017.
Winder, Kelly. (22 July 2015). When to Take a Pregnancy Test. Retrieved from: https://www.bellybelly.com.au/pregnancy/when-to-take-a-pregnancy-test/. Accessed 20 July 2017.
Wikipedia. (19 July 2017). Promethazine. Retrieved from: https://en.wikipedia.org/wiki/Promethazine. Accessed 21 July 2017.