Zašto trudnice biraju doule

Podrška u zajednici nekad i sad

Žene su oduvijek rađale u prisustvu drugih žena. Naravno, neke od tih žena bile su babice (primalje) koje su imale ulogu pružanja zdravstvene usluge, no uz ženu su bile i druge žene iz njezinog kruga prijateljica i rodbine koje su im u trudnoći, na porodu i nakon poroda pružale praktičnu pomoć i podršku voljene osobe.

Tu nastupa doula (izgovara se dula). Doula na grčkom znači sluškinja ili njegovateljica, odnosno žena koja služi drugima. Ovaj naizgled pogrdan naziv zapravo savršeno opisuje ono što svakoj ženi treba u trudnoći, porodu i babinju – osoba s iskustvom koja njoj i njezinoj obitelji pruža bezrezervnu ne-medicinsku podršku i pomoć u svemu što im treba, od pratnje na prenatalni pregled do čuvanje starije djece, pratnje na porodu i do kuhanja obroka novopečenoj obitelji nakon poroda.

Moderne doule su najčešće žene koje osjećaju poziv ili veliku želju za radom s trudnicama i mladim obiteljima. Neke su završile osnovnu obuku koju organizira udruga ili druga organizacija, neke su samouke. Sve su doule zapravo, različite. Zahvaljujući pozitivnim iskustvima i usmenim preporukama, doule postaju sve popularnije kod trudnica.

Doule su samo za žene koje vole "prirodno"

U medijima se doule često prikazuju kao žene koje vas prate na samo određenoj vrsti poroda, a istina je daleko od toga. Znanstvena istraživanja su pokazala da su doule vrlo korisne u svim vrstama poroda, posebice kad uze sebe imate nju i partnera.

Jedna međunarodna udruga profesionalnih doula, DONA International, ima u svom kodeksu rada sljedeća obećanja doule rodiljama:

        1. Neću ti ništa zamjeriti u porodu;
        2. Neću ti lagati u porodu;
        3. Sve ću napraviti da ne patiš;
        4. Pomoći ću ti da se osjećaš sigurno;
        5. Ne mogu govoriti umjesto tebe, ali mogu osigurati da se tvoj glas čuje.

Kako odabrati doulu

Iako je lako zaljubiti se u prvu doulu koju upoznate, korisno je razgovarati s nekoliko njih i onda procijeniti koja nudi ono što je najbliže vašim potrebama. Neke doule su specijalizirane, tako primjerice pružaju podršku ženama koje žele vaginalni porod nakon carskog reza (VBAC), ženama koje rađaju kod kuće, ženama koje imaju visokorizične trudnoće itd. Naravno, s nekim doulama jednostavno osjetite onaj "klik" i znate da je to - to, pa je odluka vrlo jednostavna.

Pitanja koje možete postaviti potencijalnoj douli:

 • Koje ste sve obuke završili?
 • Pohađate li trajne edukacije, ako da, koje i koliko puta godišnje?
 • Ispričajte mi sve o svojim iskustvima s porodom, osobnim i onima iz perspektive doule.
 • Kako gledate na porod i podršku ženama i njihovim partnerima u trudnoći i porodu?
 • Možemo li se sastati i proći kroz moj plan poroda i kroz ulogu doule koju sam zamislila?
 • Koliko ćemo se puta sastati u trudnoći, a koliko puta nakon poroda? Možemo li vas nazvati i postaviti vam pitanja prije i nakon poroda?
 • U kojem trenutku dolazite na porod? Dolazite li u naš dom ili ćemo se naći u rodilištu?
 • Imate li backup doulu koja dolazi na porod u slučaju da ste vi nekako spriječeni? Možemo li upoznati tu osobu?
 • Koliko koštaju vaše usluge i što one uključuju, postoji li mogućnost obročnog plaćanja? Postoji li mogućnost da naše privatno zdravstveno osiguranje pokrije vaše usluge?
 • Imate li registriranu djelatnost?
 • Nudite li nižu cijenu ako jako želimo prisustvo doule na porodu, ali si ju ne možemo priuštiti?

Koliko košta usluga doule?

Cijena varira od doule do doule i ovisi o razini usluge koju nudi. Doule s manje iskustva često imaju nižu cijenu od onih s više iskustva, a doule najčešće nude velike popuste za roditelje koje zaista žele njihove usluge, ali si ih ne mogu priuštiti.

Morate imati na umu da zbog prirode posla doule ne mogu uzeti više od 2 do 4 klijentice na mjesec, te da većinu vremena provedu u pripravnosti – ne mogu otići daleko od mjesta stanovanja jer čekaju poziv da prisustvuju porodu. Kad se podijeli cijena usluge na broj sati koje provedu sa ženom, ona često ispadne vrlo niska. Biti doulom zapravo je poziv, i niti jedna doula se neće obogatiti pružajući podršku ženama u trudnoći i na porodu.

Poslijeporođajne doule mogu biti od ogromne pomoći novim obiteljima, posebice kad im šira obitelj živi daleko od njih ili kad ne mogu previše sudjelovati u tjednima nakon poroda. Takve doule dolaze u vaš dom nakon poroda i pomažu vam sa svime što vam treba, od čišćenja i kuhanja do podrške u dojenju ili u čuvanju djeteta dok majka spava. Cijene poslijeporođajne doule najčešće se kreću po satu, uz minimum od 2 do 3 sata po posjeti.

"Žene imaju kompleksne potrebe dok rađaju. Uz sigurnost koju pruža moderna porodničarska skrb te ljubav i bliskost partnera, rodiljama treba jednaka, kontinuirana podrška, utjeha, bodrenje i poštovanje. Treba im individualizirana skrb na temelju njihovih pojedinačnih želja i okolnosti. Uloga doule na porodu uključuje ne-medicinske aspekte skrbi u porodu, koje mogu uvelike utjecati na ishod poroda.

- Izjava udruge Doule Sjeverne Amerike (DONA) o tome kako doule mogu biti dio tima skrbi za trudnice.

 

Prednosti doule na porodu
Prednosti doule na porodu

VIDI PREUZMI

123.5 kB 82

doula
NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Izvor: Winder, Kelly. What is a Doula. BellyBelly Australija, pristupljeno 4.3.2017. Izvor: DONA International Birth Doula Position Paper 2016. Photo: Willma, doula, porodna trenerka in porodna aktivistka, www.willma.eu Izvor: Winder, Kelly. What is a Doula. BellyBelly Australija, pristupljeno 4.3.2017. Izvor: DONA International Birth Doula Position Paper 2016. Photo: Willma, doula, porodna trenerka in porodna aktivistka, www.willma.eu