Važnost i uloga doule u skrbi za trudnice i njihove obitelji

Porod djeteta ima dugotrajan utjecaj na fizičko i mentalno zdravlje žene i njezine obitelji. Porod kao fizički proces je sigurniji nego ikada, i zato je sve važnije da pridodajemo pažnju društvenom i mentalnom aspektu trudnoće, poroda i babinja koju zaslužuje.

Znanost i povijesna iskustva suglasna su u tome da žene trebaju individualiziranu i kontinuiranu podršku u trudnoći, porodu i babinju. Doule upravo to nude kroz svoju pomoć i kroz savjete o disanju, opuštanju, pokretima i položajima te ženu opuštaju dodirom, hladnim i toplim oblozima, napitcima i toplim kupkama. Partneru pomažu tako što mu objašnjavaju što se sve događa u procesu poroda, te o opcijama skrbi koje im se nude.

Važno je naglasiti da uloga doule nije klinička te da ona ne pruža bilo koji oblik medicinske skrbi. Doule ne mjere tlak niti temperaturu i ne daju medicinske preporuke. One ne donose odluke umjesto svojih klijentica, niti im nameću vlastite vrijednosti. Cilj svake doule je pomoći ženi da ona bude zadovoljna s iskustvom porođaja, kakvog god žena želi.

Uloga doule

Doule mogu nuditi obiteljima koje očekuju prinovu različite usluge, ovisno o osobnim afinitetima i edukacijama. Ovdje su navedene neke od usluga koje najčešće pružaju, no vrijedi pitati svaku doulu koje usluge i terapije ona može pružati. Doula:

 • Organizira tečajeve za trudnice;
 • Pomaže u kreiranju plana poroda;
 • Razgovara s trudnicama o prethodnim porodima i odgovara na eventualna pitanja i nedoumice;
 • Masira trudnice i pruža druge usluge opuštanja;
 • Pomaže u optimalnom pozicioniranju djeteta u maternici;
 • Predlaže položaje i promjene istih za olakšavanje trudova, uz fizičku podršku;
 • Ohrabruje i bodri ženu;
 • Sluša trudnicu koja ima potrebu razgovarati o svim problemima i strahovima koje može imati u trudnoći, porodu i babinju, bez da ju osuđuje ili krivi;
 • Osigurava povoljnu okolinu dok žena rađa – pušta glazbu koja ženu opušta, smanjuje svjetla, koristi aromaterapiju;
 • Pomaže rodiljama i njihovim partnerima da imaju osjećaj da se njihov glas čuje u rađaonici tako što osigurava da je medicinsko osoblje odgovorilo na sva njihova pitanja i nedoumice, te da su budući roditelji sigurni u svoje odluke, bez da im doula nameće vlastito mišljenje;
 • Fotografira ili snima porod, kao i prve trenutke nove obitelji;
 • Pruža podršku u dojenju ili nošenju djeteta u nosiljci nakon poroda;
 • Pomaže u kućanskim poslovima nakon poroda, po potrebi i kuha.

Ukratko, doula omogućuje ženi i njezinoj obitelji da im iskustvo trudnoće, poroda i babinja bude što bolje, te da se kao obitelj mogu opustiti i uživati u cijelom procesu.

Znači, doula mi pruža informacije na temelju kojih donosim odluke?

Baš i ne. Doule mogu pružati informacije na temelju kojih možete postaviti pitanja svojoj primalji ili liječniku/ci, može paru sugerirati mjesto na kojem mogu potražiti dodatna objašnjenja ili ih ohrabriti da potraže drugo mišljenje. One mogu pomoći paru da donose odluke tako što im olakšava razgovor i osigurava da svaki partner ima priliku reći svoje mišljenje.

Doula paru može pomoći razjasniti njihova stajališta tako što će im pomoći u međusobnoj komunikaciji, posebice u stresnim situacijama. Kratko i jednostavno objašnjenje puno ljudskosti i bez imalo osuđivanja ili medicinske terminologije može uvelike olakšati komunikaciju među partnerima.

No doula nikad ne donosi odluke umjesto trudnice ili njenog partnera niti im nameće svoja stajališta ili mišljenja.

doula
NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Izvor: Winder, Kelly. What is a Doula. BellyBelly Australija, pristupljeno 4.3.2017. Izvor: DONA International Birth Doula Position Paper 2016. Photo: Willma, doula, porodna trenerka in porodna aktivistka, www.willma.eu Izvor: Winder, Kelly. What is a Doula. BellyBelly Australija, pristupljeno 4.3.2017. Izvor: DONA International Birth Doula Position Paper 2016. Photo: Willma, doula, porodna trenerka in porodna aktivistka, www.willma.eu