Što je doula?

Kad odlazite u novi grad željni novih, pozitivnih iskustava, pitate ljude iz svoje okoline za savjete o svim detaljima vašeg posjeta. Ako u tom novom gradu živi i vaša super prijateljica, onda ste sigurni da se na putovanju možete opustiti i guštati, znajući da će vam prijateljica dati sve informacije koje vam trebaju da uživate na putovanju; ako treba, vodit će vas za ruku.

Upravo zato trudnice i obitelji vole doule, jer su one na neki način sherpe koje ih vode kroz putovanje u roditeljstvo, osobe su na koju se trudnice mogu osloniti, koje su prošle ovo putovanje nekoliko puta i koje će ih upozoriti na moguće poteškoće, ali i pratiti kroz zanimljivo, ali ponekad izazovno iskustvo novog roditeljstva.

Vrste doule

Doule se često dijele s obzirom na to koju vrstu podrške pružaju – doula za trudnoću i porod i doule za poslije poroda – no neke doule pružaju usluge koje obuhvaćaju cijeli period trudnoće, poroda i babinja.

Zašto angažirati doulu?

Doule su educirane i iskusne u procesima trudnoće, poroda i babinja i najčešće su i same roditelji. Iako dobro poznaju proces poroda, doule ne pružaju nikakvu medicinsku skrb – to su uloge primalje i liječnika.

Kad se u rodilištu promijeni smjena i dođu nova primalja i liječnik, doula ostaje ista. U slučaju da se porod zakomplicira, doula ostaje uz vas i pruža vam podršku kakvu god može. Ona je tu da bude uz vas kakav god porod željeli, da s vama razgovara o mogućnostima za porod tijekom trudnoće, da bude uz vas u trudovima, da vas bodri, pomogne vam naći udoban položaj, da vama i vašem partneru pomogne kroz cijeli proces rađanja, da bude na vašoj strani štogod se dogodilo, pa čak i da na kraju "okine" koju fotku novoopečene obitelji.

Doula i partner na porodu – idealna kombinacija

Doula i partner imaju zasebne uloge koje su međusobno komplementarne. Doula nikako ne nadomješta partnera – doula omogućuje da se partner opusti, da bude sto posto prisutan za svoju partnericu bez da brine oko pojedinosti ili da ima osjećaj da cijelo vrijeme mora štititi i sam pomagati svojoj partnerici.

Nakon poroda uz podršku doule i partnera, partneri često kažu da su se osjećali kao da je njihova uloga u procesu trudova i poroda bila značajna i od pomoći, i da je doula pružala njima podršku i pomagala im biti najbolja podrška koja mogu biti svojoj partnerici. Žene s druge strane, nakon poroda s doulom i partnerom često kažu da je njihov odnos s partnerom bolji i prisniji nakon poroda upravo jer su osjećale da im je mogao pružiti podršku kakvu su htjele.

Znanost prepoznaje snažan dvojac doule i partnera na porodu - studije su pokazale da su žene, koje su na porod uz sebe imale partnera i doulu, imale najniže stope carskih rezova.

Na žalost, u hrvatskim rodilištima nije uvijek omogućeno imati dvije osobe u pratnji na porodu, iako je to već standard u drugim zemljama okruženja poput Slovenije. No uz pritisak većeg broja trudnica i sve češćih upita da se omogući prisustvo i doule i partnera na porodu, promjene su neminovne.

  

doula
NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Photo: Dora Kolačko, Marisha studio Izvor: Winder, Kelly. What is a Doula. BellyBelly Australija, https://www.bellybelly.com.au/pregnancy/doulas-what-is-a-doula/. Pristupljeno 4.3.2017.

DONA International Birth Doula Position Paper 2016. https://www.dona.org/wp-content/uploads/2016/09/DONA-Birth-Position-Paper.pdf
Photo: Dora Kolačko, Marisha studio Izvor: Winder, Kelly. What is a Doula. BellyBelly Australija, https://www.bellybelly.com.au/pregnancy/doulas-what-is-a-doula/. Pristupljeno 4.3.2017.

DONA International Birth Doula Position Paper 2016. https://www.dona.org/wp-content/uploads/2016/09/DONA-Birth-Position-Paper.pdf