Zatvorenice i njihova djeca u Hrvatskoj

Djeca, čiji je roditelj u zatvoru, nisu ničim kriva za nedjela svojih roditelja. Ona i dalje imaju svoja prava na obitelj, na redovito viđanje svojeg zatvorenog roditelja, jer redoviti kontakt sa zatvorenim roditeljem potiče održavanje dobrog odnosa djeteta i roditelja u takvim vanrednim životnim okolnostima.

U Hrvatskoj djeca imaju pravo na posjet roditelju koji je u zatvoru svaki tjedan jer se na posjet ne gleda kao na pogodnost zatvorenog roditelja već kao na pravo svakog djeteta. Ipak, to pravo se rijetko realizira, a jedan od razloga je i nedostatak financijskih sredstava obitelji za organiziranje takvog putovanja.

Da situacija bude još teža, nisu svi zatvorenici u istoj poziciji u odnosu na mogućnost posjeta članova obitelji. Iako je preporuka da se zatvorenici koji imaju obitelji smještaju u zatvore i kaznionice najbliže mjestu stanovanja njihove djece, zatvorenice su u puno nepovoljnijem položaju od muškaraca. Naime, u Hrvatskoj zatvorenice osuđene na više od 6 mjeseci zatvora mogu izdržavati kaznu zatvora samo u Kaznionici u Požegi pa s obzirom na njen zemljopisni smještaj, lošu prometnu povezanosti i socioekonomski status obitelji, njihova djeca najčešće nisu u prilici dolaziti u redovite posjete. Socijalne službe malo ili nimalo participiraju u pokrivanju troškova dolaska djece u posjet majci u kaznionici, udomiteljske obitelji ili ustanove za smještaj djece i same nemaju dovoljno materijalnih i organizacijskih sredstava te uspijevaju organizirati posjete jednom u tri mjeseca.

Takva situacija rezultira stanjem koje smo nastojale prikazati infografikom.

 

Zatvorenice i njihova djeca
PREUZMI

491.49 kB 0

Women prisoners and their children
PREUZMI

517.86 kB 0

mame zatvorenice,djeca zatvorenica
NOT PUBLISHED
Napisao/la: