Stav o roditeljskom dopustu za očeve - rezultati istraživanja

Portal Moj posao, udruga RODA i Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje - CESI proveli su istraživanje pod nazivom Stav o roditeljskom dopustu za očeve, kako bi istražili je li taj trend 'zahvatio' i Hrvatsku i jesmo li više skloni patrijarhalnom razmišljanju ili je prihvatljivo da muškarac ode na roditeljski dopust ako partnerica zarađuje više. Istraživanje, u kojem je sudjelovalo 400 ispitanika, pokazalo je da 80% ispitanika zna da roditeljski dopust za očeve postoji te da je skoro polovica muškaraca (48%) razgovarala s partnericom o mogućnosti odlaska na roditeljski dopust.

Također, istraživanje je pokazalo da ispitanici znaju da roditeljski dopust za očeve postoji, ali su vrlo slabo upoznati s visinom naknade.

Kao najveću prednost korištenja dopusta, ispitanici navode povezivanje s djetetom (85%), zatim financijsku isplativost ako partnerica zarađuje više (61%) te odmor od posla (38%). Skoro polovica ispitanika (46%) smatra da bi poslodavac negativno reagirao na zahtjev oca za korištenje roditeljskog dopusta. Rezultati istraživanja pokazuju i da su partneri žena s visokom stručnom spremom skloniji mogućnosti odlaska na roditeljski dopust u odnosu na partnere žena nižeg stupnja obrazovanja.

 

Stav o roditeljskom dopustu za očeve - rezultati istraživanja
Stav o roditeljskom dopustu za očeve - rezultati istraživanja

VIDI PREUZMI

57.71 kB 29

NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Photo: Vlatka Benko Photo: Vlatka Benko