Očevo pravo na rodiljni dopust kad je majka osoba s invaliditetom

Majke s invaliditetom susreću se s brojnim teškoćama po povratku iz rodilišta s djetetom.
Ovisno o stupnju invaliditeta, nekim majkama je teško skrbiti o novorođenčetu, no nekima je to i potpuno neizvedivo bez pomoći druge osobe. Prirodno je da ta osoba bude otac djeteta.

Imam li pravo kao drugi roditelj koristiti rodiljni dopust umjesto majke s invaliditetom?

Sigurno se pitate možete li umjesto majke koristiti rodiljni dopust 70 dana nakon rođenja djeteta. Odgovor je – DA.
Ako je majka ovisna o pomoći druge osobe, radi čega je spriječena ili ograničena u obavljanju skrbi za dijete – imate pravo!

Kako do ostvarivanja ovog prava?

Potrebno je Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje prema mjestu prebivališta podnijeti Zahtjev za prijenosom prava na rodiljni dopust na oca djeteta, radi bolesti i/ili invalidnosti majke koja ju sprečava, odnosno ograničava u brizi i skrbi o djetetu.

Uz zahtjev je potrebno priložiti relevantnu medicinsku dokumentaciju kojom se konstatira majčino zdravstveno stanje. HZZO će zahtjev proslijediti Zavodu za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a nalaz i mišljenje koje Zavod donese, temelj su za ostvarivanje prava na rodiljni dopust od strane oca, bez uvjeta o isključivom korištenju ovog prava od strane majke do 70 dana starosti djeteta.

Otac ne može ovaj dopust započeti koristiti prije rođenja djeteta (kao što to može majka – 28 dana prije očekivanog termina poroda), s obzirom na to da je svrha prijenosa prava omogućavanje brige i skrbi o novorođenom djetetu.

Dobro je znati i da je nevažno u kojem se trenutku korištenja majčinog prava na rodiljni dopust jave ove okolnosti, jer primjena ovih zakonskih odredbi nije vezana za rokove. Dakle, otac ovo pravo može koristiti najranije od dana rođenja djeteta, a moguće je da s korištenjem prava, s obzirom na okolnosti, započne i kasnije.

Za sve dodatne informacije obratite se svom uredu HZZO-a, čije kontakte možete pronaći ovdje.

 

NOT PUBLISHED
Napisao/la: