Zatvorenici i studenti razvijaju proizvode za Kaznionicu u Lepoglavi

U Kaznionici u Lepoglavi se od 3. do 5. travnja 2017. godine održala radionica participativnoga dizajna na kojoj je sudjelovalo 9 zatvorenika, 15 studentica i studenata Studija dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i pet njihovih mentora. Radionica je dio aktivnosti društvene inovacije Rešetke nisu prepreke koju provodi udruga Roda.

Rešetke nisu prepreke je jedan od programa udruga odabranih na Natječaju Ministarstva pravosuđa za financiranje projekata i programa udruga usmjerenih pružanju potpore provođenja pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora. Program se provodi tijekom tri godine u Kaznionici u Lepoglavi, Kaznionici i zatvoru u Požegi i Kaznionici u Glini.

Cilj ove trodnevne radionice bio je da zatvorenici i studenti zajedno osmisle proizvode koji će se proizvoditi u radno-terapijskoj radionici Kaznionice u Lepoglavi, uglavnom proizvode od drveta i drvnih materijala, a koji uključuju rezbarije, intarziju, pirografiju i druge tehnike. U trodnevnom radu zatvorenici i studenti ponudili su idejna rješenja za desetak proizvoda usmjerenih unapređenju komunikacije djece i roditelja. U nastavku projekta, studenti će, uz podršku mentora, te proizvode dovesti do faze modela koje bi bilo moguće proizvoditi u Kaznionici u malim serijama. Podijeljeni u pet timova, studentice i studenti i zatvorenici radili su na osmišljavanju različitih društvenih igara i igračaka za djecu različitog uzrasta.

Ideja ovog programa je da se osigura održivi model financiranja putovanja djece u posjet roditeljima u zatvorima, dizajniranjem proizvoda koji se izrađuju u kaznionicama i jačanjem potencijala zapošljivosti zatvorenika i zatvorenica. Proizvodi će biti usmjereni na trudnice, roditelje i djecu i bit će dostupni za šire tržište. Iz dobiti od prodaje proizvoda sufinancirat će se putovanja djece roditeljima u posjet. Čime će se postići povećanje broja susreta djece i roditelja u zatvorima. To će kod djece smanjiti stres, osjećaj ljutnje, straha, stida, jačat će se roditeljske kompetencije zatvorenica/ka i tako doprinijeti jačanju bliskosti djece i roditelja i održanju obitelji.

Iako po zakonu djeca imaju pravo na posjet ocu ili majci u zatvoru svaki tjedan, u 2015. godini djeca su u prosjeku posjećivala svoje roditelje u zatvor manje od šest puta godišnje. Iako je malom broju posjeta razloga mnogo: neka djeca žive daleko i takvo putovanje je za njih naporno, neki roditelji svojoj djeci taje gdje se nalaze, neki zatvorenici ne žele da im djeca dolaze u posjet zbog zatvorskih procedura i uvjeta (pregledi, neadekvatni uvjeti, kratko trajanje posjeta), neki se viđaju s djecom tijekom ostvarivanja pogodnosti odlaska u mjesto prebivališta – ipak, većina ih kao razlog navodi financijsku nemogućnost češćih putovanja.

Osiguranjem mogućnosti svrsishodnog rada, zatvorenicima se osigurava produktivno i ispunjeno vrijeme dok su u zatvoru, poboljšavaju se njihove socijalne vještine i sve to povoljno utječe na njihovo mentalno zdravlje. Zatvorenici koji sudjeluju u ovoj društvenoj inovaciji nisu samo izvoditelji, oni su i sukreatori i dizajneri proizvoda i kroz ovaj proces sudjelovanja kod njih će se razvijati osjećaj vlasništva nad projektom, proizvodima i osjećaj osobnog postignuća.

Provedbom ovog programa Roda očekuje da će se u cijelom društvu podići razina svijesti o problemima, potrebama i pravima djece čiji su roditelji u zatvorima, kao i o potrebi zajednice da se angažira u programima resocijalizacije zatvorenika, posebno onih čije obitelji s malom djecom trpe zbog postupaka koje su napravili.

Objavljeno:
Napisao/la:
Razvoj društvene inovacije Rešetke nisu prepreke omogućen je financijskom podrškom Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva za najbolju društvenu inovaciju 2014. godine. Sadržaj ove objave isključiva je odgovornost udruge RODA i ne izražava nužno stajalište Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Moglo bi Vas zanimati