Razmisli pa klikni ide u vrtić

Razmisli pa klikni ide u vrtić nastavak je Rodinog projekta Razmisli pa klikni (provođenog od 2014. do 2015. godine) čija je provedba ukazala na potrebu kreiranja sličnog, komplementarnog projekta koji će za ciljanu skupinu imati djecu predškolske dobi i njihove roditelje. 

Tijekom provođenja prvog projekta o sigurnom i odgovornom korištenju interneta, zaposlenici predškolskih ustanova naglasili su da primjećuju rastući trend djece u vrtićima - korisnika interneta i općenito digitalnih tehnologija.
Problem s pretjeranim, nekritičkim i korištenjem interneta bez nadzora odrasle osobe, naglašavaju, vidljiv je već među mlađom vrtićkom djecom.

Nužno je da važan dio odgoja djece postane i stvaranje pozitivnih navika korištenja internetskih medija i sadržaja od najranije dobi. 

Projekt Razmisli pa klikni ide u vrtić usmjeren je djeci predškolske dobi, njihovim roditeljima i stručnjacima u predškolskim ustanovama. Njime želimo jačati roditeljske kompetencije kojima će utjecati na odrastanje djece u odgovorne korisnike interneta koji se znaju brinuti za vlastitu i sigurnost drugih na internetu. Istovremeno želimo jačati kompetencije stručnjaka za predškolski odgoj kako bi pružali podršku roditeljima i djeci u usvajanju vještina koje su temelj digitalne pismenosti i budućeg nenasilnog ophođenja na internetu.

Projektom će roditelji i stručnjaci biti osnaženi i educirani pružati podršku djeci koja kroz igru i proučavanje sadržaja te razgovor s odraslim osobama, usvajaju koncepte nužne za pravilno i sigurno korištenje interneta.

Svrha projekta je učiniti internet poticajnim i sigurnim alatom za djecu od prvih koraka na internetu.

Ciljevi:

  1. Osnažiti roditelje na preuzimanje aktivne uloge u odgoju djece za digitalno doba
  2. Pružiti djeci predškolske dobi, njihovoj dobi prilagođena znanja i svijest koja im je potrebna da bi prepoznali i izbjegli opasne radnje i situacije na internetu.
  3. Jačati kompetencije stručnjaka koji rade s djecom predškolske dobi kako bi doprinijeli razvoju ispravnih navika i pravila sigurnog korištenja interneta.

U provedbu projekta uključeno je nekoliko vrtića, iz Pule, Rovinja, Pazina i Buzeta.

Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a provodi se od studenog 2016. do kraja listopada 2017.

Aktivnosti projekta usmjerene su dijelom roditeljima i odgojiteljima, uz koje predškolarci provode najviše vremena. Osmislile smo i aktivnost namijenjenu djeci predškolske dobi, kako bi i ona imala priliku na zanimljiv i zabavan način, uz pomoć odraslih, usvajati osnovne koncepte sigurnog i odgovornog korištenja interneta. U suradnji sa stručnjacima za predškolski odgoj, osigurat ćemo da djeca stječu prve informacije i znanja o internetu na način na koji najbolje uče - kroz igru, korištenje interaktivne slikovnice (koju ćemo izraditi u okviru projekta) i razgovor o onome što će kroz nju susresti.

Kroz edukativne članke, video zapise i konačno, na radionicama namijenjenim roditeljima, informirat ćemo i educirati roditelje o temama važnima za sigurnost njihove djece na internetu, i o važnosti preuzimanja odgovornosti da pomognu djeci postati odgovorni (prema sebi i drugima) korisnici interneta i brojnih poticajnih alata koji su im peko interneta dostupni.

U početnoj fazi provođenja projekta, educirat ćemo i odgojitelje i stručne službe uključenih vrtića, za provođenje radionica i rad s djecom i roditeljima na temama sigurnog i odgovornog korištenja interneta.

Objavljeno:
Napisao/la:
Ilustraciju znaka projekta poklonila: Maja Benčić, Fritula Projekt financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.
Objavljeni sadržaj i mišljenja odgovornost su udruge RODA.

Moglo bi Vas zanimati