Primjeri Čitateljskog programa iz inozemstva

Predstavljamo neke od primjera čitateljskih programa za djecu zatvorenika inozemstva, koji su i nama bili poticaj za pokretanje sličnih aktivnosti u zatvorima i kaznionicama u Hrvatskoj, poput primjera iz Velike Britanije (koja je pokretačica ovakvog programa), Njemačke, SAD-a i Kanade. Nadamo se da će naš projekt biti poticaj drugim zemljama iz okruženja i ostalim zemljama članicama Europske unije jer smatramo da je on primjer dobre prakse koju svakako valja implementirati svugdje.

Velika Britanija – Storybook Dads 

U Velikoj Britaniji svake godine preko 200,000 djece proživljava traume od razdvajanja od roditelja, jer on/ona mora na odsluženje zatvorske kazne. Zato je organiziran Storybook Dads i Storybook Mums kako bi se pomoglo zatvorenicima i djeci u održavanju kontakta tijekom odsluženja zatvorske kazne. Naime, 50 % zatvorenika/ica izgubi kontakt sa svojom obitelji, dok je za one koji ipak ostanu u kontaktu, 6 puta manja šansa da će ponoviti kazneno djelo. Storybook Dads, humanitarna organizacija, počela je s radom u britanskom zatvoru Dartmoor 2002. godine. Tijekom godina, aktivnost se proširila na više od 100 zatvora diljem UK-a, uključujući i na ženske zatvore, gdje se provodi akcija Storybook Mums.

Ideja je jednostavna – zatvorenike se snima dok čitaju priče, zatim se snimka prebacuje na kompjutor gdje se greške nastale prilikom čitanja ispravljaju u montaži. Na kraju se dodaju zvučni efekti te se finalna priča stavlja na CD i on se zatim šalje djetetu zatvorenika. Osim audio snimke, postoji mogućnost video snimanja tako da se na isti način proizvode DVD-ovi, na kojima su snimke roditelja-zatvorenika koji čitaju priče. Ovako se osigurava da se djeci smanjuje trauma koju izaziva prisilno razdvajanje od roditelja. Također, zatvorenici imaju osjećaj da su učinili nešto pozitivno za svoje dijete što posljedično poboljšava njihov osjećaj vrijednosti kao roditelja, odnosno da time što zbog svojih postupaka odvojeni od djece ne znači da su podbacili kao roditelji.

2015. godine proizvedeno je 4 836 CD-a i DVD-a. Podaci za istu godinu pokazuju da čak 70 posto zatvorenika vjeruje da će sudjelovanjem u ovom programu smanjiti rizik od ponavljanja kaznenog djela. 97 posto obitelji tvrdi da su im CD-i i DVD-i pomogli osjećati se bliže odsutnome roditelju. 94 posto zatvorenika reklo je kako im je uključenost u ovaj projekt poboljšala/obogatila odnos s njihovom djecom. Popis svih zatvora koji su uključeni u ovaj projekt/program možete naći na ovom linku.

Njemačka – Ich lese für dich. Gute-Nacht- Geschichten aus dem Gefängnis (Čitam tebi – zatvorske priče za laku noć) 

Ponukani britanskim primjerom, njemački zatvor u Bremenu pokrenuo je EU projekt Ich lese für dich. Gute-Nacht-Geschichten aus dem Gefängnis koji je s provedbom počeo 1. 12. 2009. godine te se provodi i dalje. Projekt se provodi u ženskoj i muškoj kaznionici, a partneri na projektu su gradska knjižnica i Radio Weser TV, koji je ustupio opremu za snimanje. Ovo je prvi takav projekt u Njemačkoj. Ciljevi su mu održati obiteljske odnose zatvorenika/ica s djecom, jačanje jezične kompetencije kod djece i pobuđivanje zanimanja za čitanje te jačanje jezičnih kompetencija kod roditelja/zatvorenika/ica.

Projekt funkcionira na sličan način kao i onaj britanski. Dakle, zatvorenik/ica izabire knjigu iz inventara gradske knjižnice, a ton majstorica ga/ju snima prilikom čitanja. Naravno da roditelj ima pravo snimiti neki pozdrav upućen svom djetetu, nešto mu ispričati ili otpjevati pjesmicu. Kad je čitanje snimljeno, sa snimkom se bave projektna voditeljica i ton majstorica, koje u montaži brišu greške i stavljaju prikladnu glazbenu pozadinu. Jednom kada je CD gotov, njega se šalje djeci ili ga dobivaju prilikom posjeta. Roditelji-zatvorenici mogu snimiti koliko god CD-a žele i to besplatno.

SAD – Storybook Program 

Američki Children's Literacy Foundation (CliF) pokrenuo je ovaj program kako bi inspirirao djecu zatvorenika/ica da čitaju češće i dao zatvorenicima/cama dodatno samopouzdanje da čitaju svojoj djeci, premda možda sami nisu strastveni čitatelji/ice. U program Storybook uključeno je 16 zatvora/kaznionica u dvije američke savezne države – u New Hampshiru i u Vermontu. Ova zaklada donira knjige koje onda koriste u ovom programu, kao i one koje kasnije stoje na raspolaganju zatvorenicima/cama knjižnici u sobi za posjete unutar zatvora.

Zaklada CLiF organizira učenje prezentacijskih vještina koje su bitne za zatvorenike kada čitaju svojoj djeci. Također, organiziraju se seminari kojima je cilj pomoći roditeljima kako čitati i pomoći im da zaborave na sve strahove vezane uz čitanje. Zaklada odgovara na pitanja i nedoumice zatvorenika/ica poput: "Zašto bih trebao/la čitati svom djetetu?" ili "Kako da čitam naglas kad nisam dobar čitač?". CLiF vjeruje da svatko može ispričati fantastičnu priču stoga redovito organizira seminare na kojima zatvorenicima/cama, koji sumnjaju u svoje čitateljske sposobnosti, pokazuje strategije i taktike kako ih poboljšati.

Program, osim što omogućuje snimanje priča, uključuje i slanje knjiga djeci s posebnim porukama koje roditelji pišu djeci. Tako se pomaže djeci da razvijaju svoje jezične kompetencije i vještine. Zatvorenici koju sudjeluju u programu kažu da im ono omogućava da na kratko "pobjegnu" od činjenice da su na odsluženju kazne, te da im je tako omogućeno povezivanje sa svojom obitelji.

Kanada – Elizabeth Fry's Society Storybook Program

Kanada je prepoznala dobrobiti ovakvih programa 2009. godine kada je prvi put s provedbom počeo Elizabeth Fry's Storybook Program. Program se prvo počeo provoditi u ženskoj kaznionici u Alouetteu (Alouette Correctional Institution for women), da bi se kasnije počeo provoditi u drugim kaznionicama diljem Kanade. Cilj programa je povezati roditelje i djecu kroz snagu čitanja. Program podrazumijeva da, kao i u drugim zemljama diljem svijeta, roditelji odaberu knjigu koju će pročitati i snimiti. Program nije namijenjen samo majkama zatvorenicama, već i očevima, te se tako provodi i u Surrey Pretrial Centeru i Frendale Institutionu (muške kaznionice).

Od početka provedbe programa, više od 100 roditelja-zatvorenika/ica pročitalo je i snimilo preko 300 priča za svoju djecu. Valja dodati kako je fundus knjiga koji zatvorenici/ice čitaju i snimaju svojoj djeci povećan za 400 novih naslova. To im je donirao Institut za kros-kulturalno čitanje iz Calgaryja. Sveukupno šest kaznionica (što muških, što ženskih) provodi ovaj program, a procjenjuje se da preko 250,000 djece ima roditelje u zatvorima/kaznionicama. Društvo Elizabeth Fry, koje predvodi ovaj projekt, vjeruje da će se sudjelovanjem u čitateljskom programu smanjiti broj ponavljanja kaznenog djela i spriječiti da djeca, sama ne postanu počinitelji kaznenih djela, kao njihovi roditelji.

Objavljeno:
Napisao/la:

Moglo bi Vas zanimati