trudnoća i porod

Andrea Robertson: Roditi sigurno - roditi prirodno

U ožujku 2007. na poziv udruge RODA, u Zagrebu je gostovala edukatorica u području porođajne skrbi, Andrea Robertson. U sklopu gostovanja, održala je javno predavanje te dvodnevnu radionicu o aktivnom porođaju.

Andrea Robertson, naša gošća iz Australije, svjetski je poznata edukatorica u području porođajne skrbi, koordinatorica mnogih kampanja za poboljšanje skrbi rodilja i majki, voditeljica trudničkih tečajeva i autorica nekoliko knjiga o porođaju ("Preparing for Birth", "Teaching Active Birth", "Making Birth Easier", "Empowering women—teaching active birth", "The midwife companion- the art of support during birth").

Osnivačica je i predavačica ACE-a, australskog centra za obrazovanje u području porođajne skrbi namijenjenog edukaciji primalja i ostalih zdravstvenih djelatnika u području porođaja. Od 1993. godine Odbor australske vlade za akreditiranje strukovnog obrazovanja priznao je da se nakon pohađanja ACE-a zaslužuje Diploma visokoškolskog obrazovanja u području porođajne skrbi, prva u svijetu takve vrste.

U sklopu svojih intenzivnih putovanja po cijelom svijetu, gospođa Robertson je, u organizaciji udruge RODA, u petak 23. veljače održala javno predavanje "Roditi sigurno - roditi prirodno", a 24. i 25. veljače, dvodnevnu radionicu o aktivnom porođaju, kojoj su prisustvovale članice Rode i primalje.

Cilj gostovanja gospođe Robertson bilo je podizanje svijesti o važnosti autonomije rađanja i omogućavanju prirodnog porođaja kao optimalnog i sigurnog načina rađanja te diskusije o mogućim promjenama u području porođajne skrbi u Hrvatskoj.

Jednostavna, pristupačna i srdačna, gđa Robertson nam nije održala predavanje ex-katedra, nego nas je kroz razgovor i zauzimanje određenih položaja potakla da same otkrijemo ono što u podsvijesti sve žene znaju – da je porođaj normalan, prirodan i siguran proces.

Ovo je bila i izuzetna prilika da se u opuštenoj atmosferi susretnu i bolje međusobno upoznaju žene i primalje, iz čega smo i jedne i druge puno naučile, vjerujemo u obostranu korist. Naučile smo i da će nam zajednička suradnja biti neophodna u budućnosti kako bi uspješnije poticale promjene vezane uz rađanje u Hrvatskoj, a osnažena je i konkretizirana već dugo prisutna ideja o Rodinim radionicama o porodu.

Atmosferu na seminaru najbolje opisuju komentari sudionica seminara:

Duboko me je dotaknula činjenica i spoznaja da je, zapravo, sve tako jednostavno, prirodno kada se radi o porodu, a toliko je malo vjere u ženu i njeno tijelo.

Toliko snažnih žena na jednom mjestu ne srećem često!

Rađanje djeteta je tako uzvišen i jednostavan čin!

Poseban dio su mi bili filmovi porođaja, nisam mogla suspregnuti suze.

Ja sam (ponovno) fascinirana činjenicom da smo mi ljudi od nečeg tako prirodnog i prekrasnog uspjeli napraviti znanost!

One vježbe gdje smo upoznavale kosti zdjelice su bile jako zanimljive i korisne, i kao majka dvoje djece mogu samo reći - šteta što to nisam znala PRIJE prve trudnoće! Čim svu tu teoriju pretvoriš u nešto konkretno i opipljivo, postaje manje zastrašujuće i dobiješ nalet samopouzdanja - mi žene TO MOŽEMO, i rađanje može biti jedno predivno iskustvo!

Ja se još ježim na neke rečenice koje je izrekla Andrea, na one filmove mi suze krenu.... Atmosfera je bila prekrasna...

Dugo se nisam tako dobro osjećala. Andrea je sjajna predavačica, zanimljiva, dinamična, duhovita. Društvo je bilo sjajno, toliko pozitivne ženske energije na jednom prostoru! Nadam se da će me euforija držati dugo, dugo.

Oduševila me radionica! Ja bih još! Ja bih opet! Ja bih htjela biti doula!

Još jednom veliko hvala organizatoricama na ogromnom trudu koji su uložile i na savršeno obavljenom poslu! Ovo je nesumnjivo jedan od najvećih događaja za Rodu dosad, a nadamo se da će sličnih gostovanja u budućnosti biti i više.

Također zahvaljujemo svim sudionicama i donatorima koji su financijskom podrškom omogućili održavanje ovog događaja.

Objavljeno:
Napisao/la: