medicinski potpomognuta oplodnja

Upitna legalnost rada Nacionalnog povjerenstva za MPO

Slijedom učestalih upita i mailova koje u udruzi Roda primamo od pacijenata kojima je potrebna odluka Nacionalnog povjerenstva za pojedine faze i postupke u liječenju neplodnosti, Klaudija Kordić, voditeljica Rodinog programa Medicinski potpomognuta oplodnja i predstavnica pacijenata u spomenutom povjerenstvu, od listopada 2016. godine bezuspješno kontaktira tajnika Nacionalnog povjerenstva za medicinski pomognutu oplodnju (NPMPO), kao i predstavnicu Ministarstva u istom tijelu - gospođu Katić Bubaš vezano za rad i neodržavanje sjednice NPMPO-a još od rujna 2016.

Pokušavajući doći do relevatnih informacija, sasvim slučajno u prosincu 2016. godine saznajemo da je jednom dijelu članova NPMPO istekao mandat i da se čeka odluka Ministra. Danas kad se ponovo pokušavamo informirati o daljnjem radu NPMPO-a slučajno saznajemo da su članovi NPMPO razriješeni te imenovani dijelom novi članovi NPMPO, što smo naknadno pronašle i u objavi Narodnih novina, odluka od 30. prosinca 2016.

Danas smo saznale i službeno od Ministra, i to u obliku zahvale za dosadašnji rad, o razrješenju Klaudije Kordić iz Nacionalnog povjerenstva za medicinski pomognutu oplodnju, o čemu dosad ni Roda ni Klaudija nisu primile nikakvu pismenu informaciju.
Ministar zdravstva Milan Kujundžić razrješio je 5 članova istoimenog povjerenstva i to 6 mjeseci nakon isteka njihovog mandata te je isti dan imenovao dva člana u taj gremij stručnjaka što predstavlja samo šest od Zakonom predviđenih devet članova. Jedna je sjednica navodno već održana na kojoj su odluke donesene iako je saziv ovog povjerenstva bez tri obavezna člana:

  • stručnjaka iz područja prava
  • predstavnika Nacionalnog bioetičkog povjerenstva za medicinu iz područja etike,
  • predstavnika udruga pacijenata

što je zabrinjavajuće za stanje prava pacijenata koji se liječe od neplodnosti.

U nastavku pročitajte Rodin dopis Ministarstvu.

 

Poštovani gospodine ministre,

kao predstavnica udruge pacijenata u Nacionalnom povjerenstvu za medicinski pomognutu oplodnju, zbog učestalih upita i mailova koje smo u udruzi Roda primili od pacijenata kojima je potrebna odluka od Nacionalnog povjerenstva, od listopada 2016. godine u nekoliko navrata kontaktirala sam tajnika Nacionalnog povjerenstva za medicinski pomognutu oplodnju, kao i predstavnicu Ministarstva u istom tijelu - gospođu Katić Bubaš vezano za rad i neodržavanje sjednice NPMPO-a još od rujna 2016.
Na taj sam način sasvim slučajno u prosincu 2016. godine saznala da je jednom dijelu članova NPMPO istekao mandat i da se čeka odluka Ministra. Danas kad sam se opet informirala o daljnjem radu NPMPO-a slučajno sam saznala da su članovi NPMPO razriješeni te imenovani dijelom novi članovi NPMPO, što sam potom našla i u objavi Narodnih novina, odluka od 30. prosinca 2016. Tako sam danas saznala i o vlastitom razrješenju, o čemu dosad nisam dobila nikakvu pismenu ili usmenu informaciju.

Kao potpredsjednica udruge Roda koja je jedina udruga u Hrvatskoj koja se aktivno bavi pravima pacijenata odnosno neplodnih i subfertilnih osoba te kao članica Izvršnog odbora Fertilty Europe - krovne pacijentske organizacije koja okuplja više od 23 udruge pacijenata s područja neplodnosti iz Europe, Vam želim iskazati volju i želju udruge Roda za nastavak rada u Nacionalnom povjerenstvu za medicinski pomognutu oplodnju kao i za nastavak rada u zastupanju prava pacijenata na području neplodnosti. Udruga Roda je uistinu jedina udruga u Hrvatskoj koja se intenzivno bavi već više od 15 godina pravima pacijenata na medicinski pomognutu oplodnju.
Isto tako Vas molim za nastavak suradnje u radnoj skupini za izradu novog prijedloga zakona o medicinski pomognutoj oplodnji.

Smatramo da smo svojim dosadašnjim radom pokazali da smo u tim radnim tijelima itekako vrijedan partner, i zbog znanja koja imamo, i zbog iskustva i uvida, jer Roda je centralno mjesto koje prepoznaju osobe s problemom neplodnosti za informiranje o mogućnostima liječenja neplodnosti.

U ožujku 2017. godine putujemo u Europski parlament u kojem ćemo zajedno sa stručnjacima ESHRE-a (European Society of Human Reproduction and Embryology) odnosno s liječnicima humane reprodukcije kao i embriolozima zastupati prava pacijenata na europskoj razini pred hrvatskim i drugim europarlamentarcima. Nama bi izuzetno žao bilo da tad u Briselu Hrvatsku moramo predstaviti kao zemlju u kojoj se glas pacijenata više ne uvažava i iskreno vjerujemo da ćemo, zbog dobrobiti pacijentica i pacijenata, i dalje zastupati njihova stajališta i prava kao članica Nacionalnog povjerenstva za medicinski pomognutu oplodnju.


S poštovanjem,
za udrugu Roda
Klaudija Kordić
potpredsjednica udruge Roda

Objavljeno:
Napisao/la: