medicinski potpomognuta oplodnja

RODA u Nacionalnom povjerenstvu za medicinski pomognutu oplodnju

U Hrvatskoj je posljednje tri godine na snazi bio restriktivan, substandardan i neplodnim osobama već i samim imenom, ali i svojim odredbama, nenaklonjen tzv. "Milinovićev" Zakon o medicinskoj oplodnji. U tom se razdoblju udruga Roda neprestano zalagala za izmjenu toga zakona, za uvođenje odredbi koje bi bile u skladu s pozitivnim europskim zakonodavstvom te koje bi neplodnim osobama omogućile optimalno liječenje u skladu sa svjetskim medicinskim standardima.
Stoga smo bili vrlo sretni i zadovoljni kada je u srpnju ove godine, usprkos još nekim preostalim nedorečenostima, donesen novi, liberalniji, pravedniji i moderniji Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji, a ovih dana imamo još jedan razlog za zadovoljstvo i sreću.

Naime, novim su se Zakonom Ministar i Ministarstvo zdravlja obavezali u Nacionalno povjerenstvo za medicinski pomognutu oplodnju pozvati i predstavnika/predstavnicu udruga pacijenata čime Hrvatska slijedi praksu većine europskih zemalja, gdje je u takvim tijelima jedno mjesto obavezno rezervirano upravo za predstavnika/predstavnicu pacijenata i pacijentica koji bi u svakom trenutku zastupali njihove interese.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić 31. kolovoza 2012. godine imenovao je novo Nacionalno povjerenstvo za medicinski pomognutu oplodnju. Iznimno smo ponosni što vas možemo obavijestiti da je tom prigodom upravo članica udruge Roda pozvana da bude predstavnica pacijenata i pacijentica u Nacionalnom povjerenstvu. Ponosni smo jer vjerujemo da je to veliko priznanje i prepoznavanje dosadašnjeg aktivističkog djelovanja, rada i utjecaja na tom području – i naše predstavnice osobno, ali i Udruge u cjelini.

Uistinu se nadamo da ćemo na taj način i dalje imati priliku govoriti u ime pacijentica i pacijenata, zastupati njihove interese te aktivno sudjelovati u provedbi novog Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji, ali i u promišljanju te u predlaganju njegovih mogućih izmjena, ako se za njima ukaže potreba.

Za članove i članice Nacionalnog povjerenstva za medicinski pomognutu oplodnju imenovani/e su:

- jedna predstavnica ministarstva
1) mr. sc. JASMINKA KATIĆ BUBAŠ

– jedna stručnjakinja iz područja prava
2) doc. dr. sc. IVANA MILAS KLARIĆ

– jedna stručnjakinja iz područja psihologije ili psihijatrije
3) prof. dr. sc. ALMA MIHALJEVIĆ PELEŠ

– jedna magistra biologije
4) dr. sc. TAMARA TRAMIŠAK MILAKOVIĆ

- jedna predstavnica udruga pacijenata
5) KLAUDIJA KORDIĆ

- tri liječnika specijalista ginekologije s užom specijalizacijom iz humane reprodukcije
6) prof. dr. sc. HRVOJE VRČIĆ, koji je ujedno i predsjednik Nacionalnog povjerenstva za medicinski pomognutu oplodnju
7) prim. mr. sc. RENATO BAUMAN
8) doc. dr. sc. NEDA SMILJAN SEVERINSKI

- jedna predstavnica Nacionalnog bioetičkog povjerenstva za medicinu iz područja etike
9) dr. sc. DUBRAVKA ŠIMONOVIĆ.

Čestitamo svojoj članici na imenovanju, kao i na dosadašnjem uspješnom i prepoznatom radu.

Uskoro očekujemo i prvu sjednicu Nacionalnog povjerenstva te se radujemo konstruktivnom i aktivnom djelovanju u njegovu sastavu, a u interesu svih pacijenata i pacijentica uključenih u MPO.

Objavljeno:
Napisao/la: