medicinski potpomognuta oplodnja

Roda i Fertility Europe

Fertility Europe (FE) je krovno udruženje europskih organizacija i udruga koje se bave problemom neplodnosti čija je članica i RODA. Cilj djelovanja te međunarodne asocijacije je izgraditi snažnu europsku mrežu pacijenata i stručnjaka u svrhu razmjene iskustava te podržati i ostvariti najbolje prakse u pojedinim zemljama članicama. Posebna se pozornost pridaje ostvarivanju prava osoba koje se bore s neplodnošću kao i promicanje edukacije u području zaštite reproduktivnog zdravlja te proaktivnog pristupa u planiranju obitelji.

U proteklom razdoblju Rodine su predstavnice treću godinu za redom sudjelovale na kongresima Fertility Europe koji s održani u Bukureštu i u Istanbulu.

FE Meeting, Bukurešt, travanj 2012.

Proljetni se sastanak Fertility Europe 2012. godine održao u Bukureštu od 12. do 13. Travnja. Na njemu je sudjelovalo 20-ak predstavnica iz više europskih zemalja – Finske, Nizozemske, Slovačke, Islanda, Belgije, Bugarske, Francuske, Portugala, Češke, Švicarske, Rumunjske, Izraela, Engleske i Hrvatske. Tom je prilikom Rodina predstavnica predstavila rad udruge Roda na području medicinski potpomognute oplodnje kao i aktivnosti koje je Roda poduzela u proteklih godinu dana vezano uz borbu protiv tada još uvijek važećeg „Milinovićeva‟ rigoroznog zakona o MPO-u, istodobno najavljujući skorašnje očekivane promjene. U tom je razdoblju rumunjska pacijentska udruga „INFERTILTATE‟ održavala tjedan posvećen neplodnim parovima te neplodnosti i njezinoj prevenciji. Tako se u tramvajima i u podzemnim vlakovima mogao vidjeti plakat „NEPLODNOST POSTOJI‟. Održani su i sastanci predsjednice Fertility Europe i rumunjskog Ministarstva zdravlja te druge manifestacije.

Roda je tijekom boravka u Bukureštu ostvarila nove kontakte s pacijentskim udrugama te prikupila izvrsne ideje, sadržaje i materijale o kampanji „AWARENESS‟ te se nadamo da ćemo u Hrvatskoj u dogledno vrijeme započeti sličnu kampanju o osvješćivanju problema neplodnosti.

Rodina predstavnica Klaudija Kordić tijekom sastanka udruge Fertility Europe u Bukureštu imenovana je u radnu skupinu „MORE‟, koja se bavi postojećim i potencijalno budućim članovima te uvažene pacijentske organizacije.

Tijekom dvodnevnog skupa predstavljen je dokument „FE Policy Paper‟, koji objedinjuje potrebe i zahtjeve neplodnih parova na europskoj razini i koji je nakon predstavljanja na sastanku predstavljen u Europskom parlamentu.

ESHRE i FE Meeting, Istanbul, srpanj 2012.

Predstavnica Rode prisustvovala je i godišnjem kongresu Europskog društva za humanu reprodukciju i embriologiju ESHRE (European Society of Human Reproduction and Embryology) koji se od 1. do 4. srpnja 2012. održao u orijentalom Istanbulu.

Kongresu je prisustvovalo 9066 sudionica i sudionika (liječnika, biologa, znanstvenika itd.) koji su slušali predavanja europskih i svjetskih stručnjaka iz domene humane reprodukcije i embriologije.

U sklopu kongresa ESHRE-a tradicionalno je održan i sastanak organizacije Fertility Europe. Roda, koja je do tada bila podupiruća članica te organizacije, u Istanbulu je prihvaćena kao punopravni član sa svim pravima i obvezama. Predstavnica Rode Jelena Koprić održala je tada prezentaciju o radu Udruge, a posebno o glavnim ciljevima Rode vezano uz medicinski potpomognutu oplodnju.

Tom smo prigodom dobili punu podršku organizacije Fertility Europe u nastojanjima i aktivnostima protiv sada već bivšeg „Milinovićeva‟ zakona, a za donošenje nove, pravednije i europski orijentirane legislative.

Radna skupina „MORE‟, Brisel, studeni 2012.

U studenom je Rodina predstavnica Klaudija Kordić, kao članica radne skupine „MORE‟ organizacije Fertility Europe bila pozvana na sastanak u Brisel koji se održavao 15. toga mjeseca.

U praviliu se sastanci skupine „MORE‟ održavaju kao online sastanci preko aplokacije Skype, ali se periodički pojavi i potreba za sastankom uživo. S obzirom da se u tom razdoblju održavao sastanak upravnog odbora organizacije Fertility Europe, to je bila izvrsna prilika da se sastanu i članovi radne skupine „MORE‟ te zajednički utvrde trenutačno stanje zadataka kao i da razrade radni plan za sljedeće razdoblje.

Naša je predstavnica imala priliku da, osim unutar radne skupine, izmijeni iskustva i s članovima i članicama upravnog odbora. Također je, s obzirom da se u istom hotelu održavao i sastanak vodećih stručnjaka organizacije ESHRE (Europskim društvom za humanu reprodukciju i embriologiju), kratko porazgovarala i s predsjednicom ESHRE-a, Dr. Anna Veiga, prilikom čega joj se zahvalila na ukazanoj potpori u prethodnom razdoblju i zalaganje za ukidanje suboptimalnog zakona koji je bio na snazi u RH.

Daljnju suradnju s organizacijom Fertility Europe očekujemo i u budućnosti. I ove se godine planira sudjelovanje Rode na najavljenim godišnjim sastancima – od 21. do 23. ožujka 2013. u Varšavi te na ljetnom sastanku koji će se najvjerojatnije opet održati tijekom kongresa ESHRE-a u srpnju 2013. godine u Londonu.

Suradnja s FE-om za Rodu je u protekle tri godine bilo vrlo korisna. Omogućila nam je da iz prve ruke dobijemo informacije vezane uz zakonodavstvo, ali i stvarnu praksu provedbe zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji u drugim zemljama, kao i o nepostojanju zakona u pojedinim zemljama te realnim i opasnim posljedicama i nedostacima takve situacije.

Za Rodu je isto tako važan i dodatni korak zbližavanja s drugim pacijentskim udrugama kao i s partnerskom organizacijom ESHRE (Europskim društvom za humanu reprodukciju i embriologiju) s kojima smo ostvarili izvrsnu suradnju i razmjenu iskustava. U više smo prilika dobili i njihovu stručnu podršku te potrebne podatke i informacije s kojima su raspolagali, što nam je bilo od velike koristi u našem radu, a kroz članstvo možemo iznijeti i svoje primjedbe i prijedloge na europskoj razini. Nadamo se da će tema neplodnosti uskoro biti aktualizirana i u Europskom parlamentu, između ostalog i preko navedenih europskih asocijacija, te da će europarlamentarci, kao i hrvatski političari i političarke koji djeluju kao delegati pri Europskoj uniji, imati za to dovoljno sluha.

Objavljeno:
Napisao/la: