medicinski potpomognuta oplodnja

Osvrt Udruge Roda na novi Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji

MEDIJIMA - SVIMA

Danas je u Hrvatskom saboru, nakon višemjesečnih rasprava, izglasan Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji. U Hrvatskoj su se postupci medicinski potpomognute oplodnje provodili zadnjih tridesetak godina, a tek zadnje tri godine nam je tzv. "Milinovićev" zakon uveo ograničenja ovog reproduktivnog prava i odredio suboptimalne i eksperimentalne metode kao obavezne. Zbog neistinitih i neprimjerenih optužbi prema medicinski potpomognutoj oplodnji i neplodnoj populaciji u raspravama se ova činjenica prešućuje ili zaboravlja.

Svaka izmjena Milinovićevog zakona može biti samo bolja po pitanju medicinske uspješnosti, zdravlja žena, djeteta/djece i obitelji koje se bore s neplodnošću. I zato je u Rodi podržavamo.

Novi Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji donio je mnoga poboljšanja i povećanja prava, kao što su dopuštanje zamrzavanje zametaka, oplodnja više od 3 jajne stanice, ukidanje obaveznog prethodnog pravnog i psihološkog savjetovanja.

Ipak, on ne nudi optimalne mogućnosti liječenja kakve imaju osobe s problemom neplodnosti u ostatku Europe: pitanje broja postupaka na teret državnog proračuna, neanonimnost donacija, ograničenje oplodnje maksimalno 12 jajnih stanica te ograničenje prava iz Zakona na one žene koje imaju problem neplodnosti, a ne na sve žene, ocjenjujemo najspornijim dijelom nove zakonske regulative. Time su u Zakon ugrađeni neki nama neprihvatljivi kompromisi kojima se Zakon pokušalo svjetonazorski približiti svima - što je i nemoguće i nepotrebno u slučaju zakona kojim se regulira pravo na liječenje i reproduktivno pravo.

Nadamo se da će se zato u budućnosti, na temelju inozemnih i domaćih iskustava, dodatnim dorađivanjem zakonske regulative uvažiti i ostale primjedbe pacijentica i pacijenata te mišljenje struke.

Nadalje, apeliramo na sve protivnike MPO-a da prestanu s lažima i obmanama o postupcima MPO-a te s daljnjim vrijeđanjima i napadima na neplodne parove koji biraju ove metode liječenja. Time potiču na mržnju, diskriminaciju i ugrožavaju djecu začetu u postupcima medicinski potpomognute oplodnje. Nijedno dijete ne bi trebalo slušati kako mu/joj je život započeo "nakaradnom praksom", "nemoralnim činom" ili "ubojstvom", kao niti to da njegove/njezine roditelje netko, zbog načina liječenja bolesti, potpuno neutemeljeno i zlonamjerno uspoređuje s nacistima i fašistima.

O ovim izjavama danas se izjasnila i pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić koja je osudila neprimjeren govor o djeci u raspravama o ovom zakonu. Izdvojila je izjavu koja govori o potrebi „žrtvovanja desetero braće i sestara da bi se dobilo jedno dijete" kao uznemirujuću, uvredljivu i potencijalno štetnu.

Parovi koji se bore s neplodnošću danas su, nakon tri godine borbe, dobili zakon koji možda nije najbolji, ali koji ih tretira humano. Nadamo se da će danas prestati, od dijela javnosti krajnje nehuman i duboko nemoralan, napad na njih.

Objavljeno:
Napisao/la: