medicinski potpomognuta oplodnja

Apel pravobraniteljima povodom izglasavanja novog Zakona o MPO

Udruga RODA danas je pravobraniteljima uputila apel za zaštitu od vrijeđanja osoba koje se odlučuju na postupke medicinski potpomognute oplodnje i djece rođene uz pomoć takvih postupaka, pročitajte ga u cijelosti.

Poštovana pravobraniteljice za djecu gospođo Jelavić,
poštovani pučki pravobranitelju gospodine Malčiću,

sukladno vašim ovlastima pozivamo vas da spriječite daljnju diskriminaciju i vrijeđanje djece začete postupcima medicinski potpomognute oplodnje, roditelja djece začete postupcima medicinski potpomognute oplodnje i osoba koje se liječe od neplodnosti po bilo kojoj osnovi, posebice s obzirom na izbor metode liječenja ili način začeća.

Također očekujemo vašu reakciju na istupe organizacija i pojedinaca koji svojim izjavama u javnosti iznose neistine, potiču na mržnju prema gore navedenim skupinama te ih vrijeđaju, omalovažavaju i optužuju za zločine.

Posebno bi istaknuli ranjivu skupinu djece začete postupcima medicinski potpomognute oplodnje koja su tijekom javne rasprave na temu medicinski potpomognute oplodnje obilježena kao različita, a njihovi roditelji prozivani kao osobe koje su tijekom postupaka MPO-a sudjelovale u zločinima.

Nijedno dijete ne bi trebalo slušati kako mu/joj je život započeo nakaradnom praksom, nemoralnim činom ili ubojstvom, kao niti to da njegove/njene roditelje netko zbog načina liječenja bolesti potpuno neutemeljeno i zlonamjerno uspoređuje s nacistima i fašistima.

Ovo nije prvi puta da se tijekom rasprave na temu medicinski potpomognute oplodnje, bilo u medijima, bilo u strukturama vlasti, djeca začeta postupkom medicinski potpomognute oplodnje, njihovi roditelji i osobe koje se liječe od neplodnosti etiketiraju, omalovažavaju, prozivaju i diskriminiraju. Jer kako drugačije nego diskriminacijom i klevetom nazvati izjave da je MPO postupak "negacija majčinstva na njenom biološkom izvoru", a da se osobe koje liječe neplodnost "podvrgavaju nemoralnom činu" te da "ubijaju djecu" i "koriste eugeničke metode radi svoje sebičnosti".

Nitko ne bi smio biti izložen ovakvom govoru mržnje, iznošenju laži, kleveta i neutemeljenih optužbi koje nemaju nikakvo uporište u znanosti niti u stvarnosti, a osobito to ne bi trebala biti djeca i osobe koje se liječe od neke bolesti.

Stoga se nadamo reakciji službenih i nadležnih državnih tijela te vas kao pravobranitelje molimo da reagirate na izjave pojedinaca i organizacija po svome sadržaju i naravi duboko nemoralne i nehumane i tako spriječite daljnju diskriminaciju!

Objavljeno:
Napisao/la: