rodine brošure

Rodine brošure, letci, slikovnice

Rodino izdavaštvo

Kako biste što brže i lakše došli do informativnih i edukativnih materijala koje su naše volonterke pripremile u obliku letaka i/ili brošura, pripremili smo ih za vas u pdf i issu formatu, za čitanje na računalu. 

Rodine brošure i letke inače možete preuzeti na štandovima i događanjima koje RODA organizira periodično u različitim hrvatskim gradovima ili u Rodinu gnijezdu.
Ukoliko želite da vam letke i brošure pošaljemo poštom, molimo vas da uzmete u obzir da se gotovo sve bazne aktivnosti Rode provode isključivo na volonterskoj osnovi i da najčešće nemamo na raspolaganju nenamjenskih sredstava koje bismo mogli slobodno trošiti (između ostalog i na poštarinu) te vas molimo da uplatite simboličan iznos donacije (IBAN HR1624840081100197341) koji ćemo iskoristiti za plaćanje poštarine.

 Brošure se nalaze u nastavku.

 

Neprekinuta veza - povezujuće roditeljstvo iza rešetaka
Neprekinuta veza - povezujuće roditeljstvo iza rešetaka

Biti roditelj je najizazovniji i najnagrađivaniji posao koji odrasla osoba ikada u životu radi. Ova je brošura namijenjena roditeljima koji odlaze na izdržavanje zatvorske kazne ili već služe kaznu zatvora, a pomože razumjeti kako boravak roditelja na izdržavanju kazne utječe na djecu. Ponudit će ideje o tome kako održavati kvalitetan odnos s djecom i osobama koje brinu o djeci, ideje o tome kako riješiti neke od problema koji se mogu pojaviti.

VIDI PREUZMI

865.51 kB 4

Naše obitelji
Naše obitelji

Obilazeći u smiraj dana gradske prozore, znatiželjni leptirić Srećko uči o različitim vrstama obitelji. Tako Srećko susreće jednoroditeljske, posvojiteljske, obitelji životnih partner(ic)a i obitelji s roditeljima s invaliditetom i iako izrijekom ne zaključuje kakve je obitelji upoznao, prepoznaje zajedničku notu u svim obiteljima - ljubav koja povezuje njene članove i članice, te zaključuje da je „obitelj tamo gdje osjećam da pripadam". Autori slikovnice su Roda i Igubuka d.o.o. koju čini autorski dvojac Guljašević-Kuman, uvijek dobro dočekan i prihvaćen od publike kojoj se najčešće obraćaju - od djece, ali i od odraslih. Slikovnica Naše obitelji tiskana je u 600 primjeraka, a govori o različitim tipovima obitelji koji postoje u svakom, tako i u hrvatskom društvu. Slikovnica je objavljena u okviru projekta Kaleidoskop – unapređenje prava djece u različitim obiteljima za tolerantnije i raznovrsno društvo, kojeg Roda provodi s partnerima ADOPTA – Udruga za potporu posvajanju i LET – Udruga za unapređenje kvalitete življenja i suradnikom Zagreb Pride.

VIDI PREUZMI

7.33 MB 55

Neobična želja
Neobična želja

Prolistajte Rodinu edukativnu slikovnicu pod nazivom "Neobična želja", koja govori o važnosti korištenja dječjih autosjedalica. Pročitajte priču o nesmotrenom Djedu Mrazu koji je zaboravio vezati sebe i darove na saonicama te je time umalo upropastio Božić svoj djeci na svijetu. Tekst slikovnice osmislila je Rodina savjetnica Ivanka Vusić, koja je ujedno i preventivna policajka, dok je za ilustracije zaslužan Hrvoje Orlović. Tiskanje slikovnice je financirano u sklopu Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa, a tiskana je u 4 000 primjeraka, čiji je već dio poslan je svim policijskim upravama čiji će prometni policajci u sklopu preventivnih akcija odnijeti primjerke u sve vrtiće Republike Hrvatske.

VIDI PREUZMI

9.16 MB 62

Neplodnost
Neplodnost

Ovom brošurom želimo ukazati da je neplodnost bolest i da o njoj treba progovoriti. Svrha brošure je osigurati kvalitetan, točan i lako dostupan sadržaj za osobe koje se prvi put susreću s neplodnošću te često ne znaju u kojem smjeru krenuti i kome se u sljedećem koraku obratiti. Ova brošura je i za sve one koji se s neplodnošću bore već neko vrijeme, jer možda još uvijek imaju nekih nedoumica i pitanja. Želimo ohrabriti parove da na vrijeme potraže pomoć – čim posumnjaju na problem – jer je cilj ostvarivanja trudnoće i rođenje djeteta mnogo lakše postići u ranijoj reproduktivnoj dobi kada se neplodnost na vrijeme detektira. Brošurom "Neplodnost" želimo senzibilizirati ljude koji nemaju problema s neplodnošću, kako bi s humanog gledišta pokušali razumjeti osjećaje, bol i patnju neplodnih osoba te da pokažu empatiju putem javne podrške prava na optimalno liječenje, kao i ostvarivanja boljih uvjeta liječenja danas u Hrvatskoj.

VIDI PREUZMI

2.09 MB 35

Neplodnost - niste sami
Neplodnost - niste sami

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), u svijetu postoji 60 do 80 milijuna neplodnih parova. U Hrvatskoj se također svaki šesti par u reproduktivnoj dobi suočava sa smanjenom plodnosti ili neplodnosti i potreban mu je neki oblik pomoći pri reprodukciji. Svjetska zdravstvena organizacija neplodnost je klasificirala kao bolest prije dvadeset godina, a prema zaključcima Parlamenta Europske unije ovakva učestalost neplodnosti značajan je čimbenik demografske krize. Nemogućnost ostvarivanja roditeljstva i neuspjesi u liječenju neplodnosti mogu biti emocionalno i psihološki vrlo negativna i neugodna iskustva, zato pročitajte ovaj Rodin letak, u kojem možete pronaći informacije o tome kako razgovarati s partnerom o ovom problemu, a je namijenjen i članovima obitelji parova koji se bore s neplodnošću.

VIDI PREUZMI

940.63 kB 20

Trudnoća i porod
Trudnoća i porod

Tijelo se u trudnoći svakodnevno mijenja, a razine hormona koje njime kolaju znatno su veće od uobičajenih. Zahvaljujući hormonima i veselom iščekivanju susreta s djetetom, trudnice često preplavljuju osjećaji blaženstva i ushita, ali ih očekuju i poneke trudničke tegobe poput mučnine, probavnih smetnji, nervoze, promjene raspoloženja pa čak i depresije. Tijekom trudnoće možete sastaviti plan porođaja koji sadrži vaše želje vezane za tijek porođaja. Brošura "Trudnoća i porod" vam nudi pregršt informacija o tome kako ostati zdrave tijekom trudnoće, kao i o tome koji su postupci u porodu prihvatljivi, a koji uistinu nepotrebni i rizični. Informirajte se na vrijeme i provedite čarobnih devet mjeseci te imajte porod kakvog želite i kakvog svaka žena zaslužuje.

VIDI PREUZMI

1.54 MB 60

Moja prava u trudnoći i porođaju
Moja prava u trudnoći i porođaju

Trudni ste i polako počinjete s pripremama za porođaj. Pred vama je letak koji vam u tome može pomoći. Možda se do sada niste imale prilike upoznati s pravima pacijenata, ali budući da ste kao trudnica preko noći postali pacijentica, ta se prava odjednom odnose i na vas. Ovaj vam letak može pomoći da se upoznate sa svojim pravima koja proizlaze iz Zakona o zaštiti prava pacijenata i da ih lakše protumačite svojoj pratnji pri porođaju i zdravstvenom osoblju koje skrbi o vama u trudnoći, tijekom porođaja i na odjelu babinjača. Ovaj letak vam također može poslužiti i kao kompas u orijentaciji kome se i kako obratiti u slučaju kada su vaša prava kao pacijentice ugrožena ili prekršena.

VIDI PREUZMI

828.62 kB 60

Pismo mami i sestri
Pismo mami i sestri

Ovdje možete pronaći početne informacije kako biste medicinskoj sestri poručili kako želite da se ophodi s vašim novorođenčetom. Recite joj da ne želite da vašoj bebi daje bočicu s formulom ili vodom te da joj ne stavlja dudu, jer ono što vaše novorođenče, ali i vi kao majka želite, jest (davati) majčino mlijeko. Ovim pismom poručite medicinskoj sestri kako dojite na zahtjev ili svakih 1-3 sata, danju i noću, te da ako je vaše novorođenče dobro prihvatilo bradavicu i ima dobar položaj na dojci, da vi nećete dobiti ragade. Prvih nekoliko dana nakon poroda, vi i vaše novorođenče učite komunicirati: ono počinje plakati, a u vama se, kao odgovor, javljaju fiziološke i emocionalne reakcije. Tako učite prepoznavati signale koje prethode plaču i vi i vaše novorođenče brzo razvijate komunikaciju. Zato budite svoje i pismom od medicinske sestre zahtijevajte ono što je prirodno i dobro za vas i vaše novorođenče.

VIDI PREUZMI

802.26 kB 12

Prvi sat za prvi podoj
Prvi sat za prvi podoj

Ova brošura vam daje odgovor na pitanje zašto su kontakt koža na kožu i prvi podoj unutar sat vremena nakon rođenja toliko važni. Naime, dijete se nakon rođenja i života u sterilnoj okolini maternice mora suočiti s brojnim stranim bakterijama. Kad se ono neposredno nakon poroda odvoji od majke, izloženo je različitim drugim bakterijama iz okoline i s bolničkog osoblja, koje su potencijalno puno opasnije za novorođenče i izlažu ga većem riziku od infekcije. No u svom prvom podoju novorođenče prima kolostrum, koji sadrži veliku količinu imunoglobulina i drugih zaštitnih antitijela pa se smatra ne samo prirodnom hranom, već i lijekom, odnosno djetetovim prvim cjepivom! Kontakt koža na kožu je bitan jer majčino tijelo pomaže zadržati toplinu novorođenčeta – ona je najbolji grijač za svoje dijete – što je važno kod prerano rođene djece ili one s malom porođajnom težinom.

VIDI PREUZMI

1.97 MB 51

Dojenje
Dojenje

Počeli ste dojiti i našli ste na neke probleme zbog kojih se pitate, zašto za nešto tako prirodno kao što je dojenje, trebaju postojati priručnici, tečajevi, filmovi, i knjige o dojenju. Razloga za to ima mnogo i trebalo bi nam puno više prostora od ove brošure da ih sve nabrojimo. Ipak, neki od najvažnijih mogu se objasniti time da se podrška dojenju kao i konkretna pomoć kada do problema dođe, s godinama izgubila, postala nedovoljna. Ovom brošurom nastojat ćemo vam dati smjernice o tome kako ispravno dojiti, ali i ponuditi rješenja za probleme s kojima ćete se možda suočiti. Koliko god oni bili neugodni i zabrinjavajući, rješivi su! Uz znanje i potporu, sigurno ćete ih prevladati. Brošura "Dojenje", na 64 stranice, objasnit će vam zašto je dojenje poseban odnos, mnogo više od hranjenja; dojenje nas hrani hormonima ljubavi i povezivanja, ohrabruje nas, jača vjeru u naše roditeljske sposobnosti. I za majku i za dijete dojenje je NAJBOLJI POČETAK!

VIDI PREUZMI

1.26 MB 95

Autosjedalice
Autosjedalice

Kako je prva vožnja kući iz rodilišta veseo i radostan dan, roditeljska odgovornost nam nalaže da se pobrinemo da bude i siguran. Sigurno i odgovorno od prvog dana jedini je prihvatljiv način. Nemojmo dopustiti da nam djeca nisu sigurna u prometu. Ispravno pričvršćena autosjedalica te ispravno vezano dijete u njoj najsigurniji su način za prvu vožnju vašeg djeteta. Nevezano dijete pri sudaru i brzini od 60 km/h udara o objekt unutar ili izvan vozila istom jačinom kojom bi udarilo o tlo da je palo s petog kata. Biste li dozvolili vašem djetetu da hoda po rubu krova? Zapamtite – autosjedalice spašavaju život i smanjuju rizik teške ozljede i za više od 90 posto!

VIDI PREUZMI

1.05 MB 26

Autosjedalica, uvijek i bez iznimke (letak)
Autosjedalica, uvijek i bez iznimke (letak)

Cilj ovog letka je podizanje svijesti roditelja o važnosti korištenja dječjih autosjedalica. One, kada se pravilo koriste, umanjuju rizik smrti i ozljeda djeteta kao putnika uslijed prometnog sudara do čak 70 posto, no na žalost, veliki broj roditelja u Hrvatskoj još uvijek nije svjestan ove činjenice i ne koristi autosjedalice u prijevozu svoje djece, izlažući ih tako velikoj opasnosti. Najčešće zablude koje imaju roditelji koji odbijaju koristiti autosjedalice su: "Dijete mi je sigurno u krilu"; "Novorođenče mora biti na ravnom"; "Prestat će plakati ako nije u autosjedalici"; "Idemo samo do vrtića" i mnoge druge, a ne shvaćaju koliko su u krivu. Nadamo se da će ovaj informativni letak, koji je dio Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova RH, osvijesti sve roditelja o važnosti korištenja autosjedalica.

VIDI PREUZMI

220.06 kB 30

Platnene pelene
Platnene pelene

Platnene pelene su novi korak u evoluciji pelena. Od prirodnih materijala, jednostavne su za prematanje, iskrojene i sašivene u oblik koji odgovara djetetovu tijelu, s čičak trakom ili drukerima za pričvršćivanje. Jednostavne su i za održavanje, nije ih potrebno iskuhavati ili glačati. Ovakve pelene imaju brojne prednosti pred jednokratnima – djetetu su ugodnije i zdravije, sačuvat će okoliš od tisuću tona teško razgradivog otpada, a razlika u cijeni od čak 5 000 kuna neće završiti kao hrpa pelena na smeću, nego u vašem džepu. Razmislite, što biste radije nosili – pamučno rublje ili jednokratno rublje od sintetičkih vlakana – 24 sata, dvije i pol godine? Složit ćete se odgovor je jednostavan i jasan – platnene pelene!

VIDI PREUZMI

436.39 kB 11

Rodina pusa, pelene i ostali proizvodi
Rodina pusa, pelene i ostali proizvodi

Udruga Roda je neprofitna organizacija - nema vlasnika i ne može isplaćivati dobit. Sav prihod od prodaje proizvoda se koristi za osiguravanje funkcioniranja projekata i programa, društveno korisnih i besplatnih za krajnje korisnike. Znajte da su naši proizvodi kvalitetni te da se trudimo kontinuirano prilagođavati naše proizvode vašim potrebama. Osim toga, otvoreni smo za komunikaciju i dogovore, jamčimo vam funkcionalnost i mogućnost popravaka i zamjena. Također, kupnjom naših proizvoda pomažete druge Rodine projekte i programe, koji su društveno korisni i besplatni za korisnike. Tako sudjelujete u ispunjavanju naše misije, mijenjanju društva u odgovorno prema djeci, roditeljima i obiteljima, čak i ako niste aktivno uključeni u rad udruge. Svi proizvodi izrađeni su u Hrvatskoj, jer za proizvođače biramo socijalno odgovorna poduzeća ili udruge. Različite krojeve za vas i vašu bebu osmišljavaju Rodine volonterke, a kroje ih i šivaju žene u Zaštitnoj radionici u Varaždinu.

VIDI PREUZMI

1.82 MB 47

Zaštitimo dojenje od agresivnog marketinga
Zaštitimo dojenje od agresivnog marketinga

Zaštitimo dojenje od agresivnog marketinga nadgledanjem primjene Međunarodnog pravilnika o marketingu nadomjestaka za majčino mlijeko. U tu svrhu zahtijevamo da: informacije koje dobivaju zdravstveni djelatnici bi morale biti utemeljene na znanstvenim podacima i činjenicama; sve informacije o umjetnoj prehrani, uključujući i etikete, trebale bi objasniti koristi dojenja i sve troškove i opasnosti povezane s prehranom mliječnim formulama i drugo. Zabranjeno je: reklamiranje nadomjestaka za majčino mlijeko; davanje besplatnih uzorka nadomjestaka za majčino mlijeko; promidžba nadomjestaka za majčino mlijeko u zdravstvenim ustanovama, uključujući dijeljenje besplatnih ili jeftinih uzoraka i drugo. Situacija u Hrvatskoj je loša, jer iako je 1992. godine naša zemlja Pravilnik prihvatila, nikada ga nije ratificirala, a proizvođači nadomjesnog mlijeka Pravilnik nesmetano krše, uglavnom organiziranjem nagradnih igara za roditelje.

VIDI PREUZMI

777.8 kB 18

Objavljeno:
Napisao/la:

Moglo bi Vas zanimati