Završno predstavljanje rezultata projekta Psihosocijalna podrška ženama s invaliditetom u reproduktivnoj dobi

Završnom predstavljanju rezultata projekta Psihosocijalna podrška ženama s invaliditetom u reproduktivnoj dobi kojega je udruga Roda održala 15. rujna 2016. godine u Udruzi slijepih Zagreb prisustvovalo je 60 sudionica i sudionika među kojima su bile žene s invaliditetom, predstavnice i predstavnici udruga osoba s invaliditetom, institucija, akademske zajednice, pravobraniteljskih ureda i medija.

Ovaj, po mnogo čemu poseban skup, otvorila je zamjenica Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, gđa. Mira Pekeč Knežević, podržavši do sada postignute napore udruge Roda i partnerskih organizacija na projektu i istraživanju Majčinstvo i žene s invaliditetom u području unapređenja reproduktivnog zdravlja žena s invaliditetom i razvoja sustavne podrške majčinstvu žena s invaliditetom.

Predsjednica Mreže žena s invaliditetom Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, gđa. Marica Mirić, svojom upečatljivom prezentacijom podsjetila je sve prisutne na važne nacionalne i svjetske dokumente koji ženama s invaliditetom jamče ista prava kao i svima kada je riječ o majčinstvu, a poseban je naglasak stavila na Dugi manifest o pravima žena i djevojaka s invaliditetom u EU. Također je naglasila ranjivost žena s invaliditetom jer su često izložene višestrukoj diskriminaciji i upozorila kako ranjivost mogu povećati ustanove i institucije iz zdravstvenog, obrazovnog, političkog i sustava socijalne skrbi koje ne osiguravaju na odgovarajući način ravnopravno pristupanje osobama s invaliditetom te ih svojim postupcima diskriminiraju. Naglasila je kako područje seksualnih i reproduktivnih prava žena s invaliditetom obuhvaća i pitanje pristupačnosti i dostupnosti zdravstvenim uslugama te ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu. Iako žene s invaliditetom imaju iste zdravstvene, reproduktivne i seksualne potrebe i prava kao i žene bez invaliditeta, ipak se pri ostvarivanju tih prava još uvijek često suočavaju s nerazumijevanjem okoline i diskriminacijom.

Potom je voditeljica projekta Psihosocijalna podrška ženama s invaliditetom u reproduktivnoj dobi, Branka Mrzić Jagatić predstavila postignute rezultate, među kojima i Rodine prilagođene edukativne materijale za gluhe i slijepe žene i najavila nove planove na području unapređenja reproduktivnog zdravlja žena s invaliditetom.

Veliki interes izazvalo je istraživanje Majčinstvo s invaliditetom čije je rezultate ovom skupu predstavila Venita Mužek, voditeljica Rodina ureda. Zaključne preporuke sastavljene na kraju istraživanja potakle su diskusiju u kojoj je bilo jasno da na području zaštite i unapređenja reproduktivnog zdravlja žena s invaliditetom već sada postoji kritična masa žena s invaliditetom, organizacija civilnoga društva, institucija i akademske zajednica kojima je cilj isti – razvoj sustavne podrške ženama s invaliditetom na putu do majčinstva.

Zahvaljujemo svima koji su podržavši Rodin projekt i istraživanje, ujedno pružili i podršku ženama s invaliditetom. Također zahvaljujemo predstavnicima medija koji su s velikim interesom prenijeli vijest o ovome događaju.

NOT PUBLISHED
Napisao/la: