Dojenje i realna očekivanja

Trudnoća je vrijeme koje većina budućih majki (i poneki otac) provede u radosnom iščekivanju, razmišljanju, preispitivanju... Možda uz malo nestrpljenja ili straha.

Biti roditelj zaista je zahtjevna zadaća, danas jednako kao i uvijek. Iako su moderni izazovi sasvim drukčiji nego nekadašnji, odluke mogu biti jednako teške. Današnji roditelji imaju izbor u svemu. Čini se sjajno, ali je li to zaista tako?

Knjige o odgoju djeteta ne mogu se sve ni nabrojati. Od onih iz šezdesetih godina prošlog stoljeća koje su čitali naši roditelji preko knjiga koje se danas svakodnevno reklamiraju, sve do tekstova koji se mogu naći na Internetu. Ne zaboravimo ni savjete koje svaki mladi roditelj, htio-ne htio, dobije od svojih bližnjih. O dojenju, spavanju, njezi djeteta, odgoju i odgojnim mjerama, zdravlju, odnosima u obitelji... Za koji se pristup odlučiti? Čije savjete slušati? Kojoj se metodi prikloniti? Kome vjerovati?

Možda je ipak previše izbora koji se nameću. Već i ona prva pitanja koja se pojave u glavi svakoj novopečenoj majci kad nakon rođenja primi svoje malo, prekrasno, nemoćno, snažno i neprocjenjivo vrijedno biće: "Hoću li moći?", "Hoću li znati?" bila bi sasvim dovoljna.

Dojenje ne boli

Zbog prvobitne preosjetljivosti bradavica na početku dojilačkog staža mogu se pojaviti ragade koje najčešće spontano zacjeljuju kada se popravi položaj i način na koji dijete zahvaća dojku ustima. Nakon početnog uhodavanja, osim samog hranjenja, dojenje zaista postaje ugodno i osobito druženje mame i bebe.

Ne odlučujte unaprijed

Svi smo mi, barem jednom, bili u situaciji da, vidjevši prijateljičinu ili susjedinu djecu, pomislimo: "Moja djeca sigurno neće...", "Ja ću svoju djecu naučiti...". Svjesno odagnajte takve misli. Rođenjem djeteta prioriteti se mijenjaju brzinom munje; ono što vam se danas čini neobično važnim, sutra možda neće. Tako ćete možda u jednom trenutku htjeti da beba što češće doji – i danju i noću – kako bi dobro napredovala. Već sutra možda ćete pak poželjeti da napokon odspava cijelu noć kako biste se vi malo odmorili. Pa tko bi nama roditeljima udovoljio!

Kada dođe vrijeme, možete zauzeti stav... koji opet za nekoliko dana možete promijeniti, kako se mijenjaju djetetove navike. Već ćete u hodu odlučiti.

Postavite si male ciljeve

Nitko od vas ne očekuje da budete super mama, da kuća blista, vi u formi, a dijete nasmijano, neprimjetno i tiho. Bavite se djetetom, dojite na zahtjev, puno se odmarajte, spavajte kad i beba spava, a ostalo prepustite nekom drugom. Ako nemate pomoć – reducirajte poslove!

Budite svjesni razvojnih prekretnica

Ako znate što dijete prolazi u svom razvoju, njegovo vas ponašanje neće iznenaditi. Tako se za vrijeme skoka u razvoju, ako dijete odjednom poželi cijeli dan biti na dojci, nećete pitati imate li dovoljno mlijeka. Doživite li štrajk dojenja, znat ćete kako ga prevladati. A ako znate kada je dijete spremno za nadohranu, nećete doći u iskušenje da mu prerano ponudite čvrstu hranu.

Razmišljajte pozitivno

Nema razloga da nešto krene krivo. Educirajte se o dojenju, ali ne razmišljajte da će se ragade, zastoji ili mastitis dogoditi baš vama. Ako se to ipak dogodi, većinu problema riješit ćete vrlo brzo, samo ako znate kome se trebate obratiti.

Loše je zapravo dobro

Jedan od prilično zastrašujućih scenarija sigurno je dijete koje puno plače, nikako se ne smiruje osim na rukama, ne ispušta dojku iz usta, neće spavati u krevetiću i želi stalno biti uz vas... Često tada mame misle da je dijete gladno, da nemaju dovoljno mlijeka ili da ono nije dovoljno dobro. Bez brige, mlijeka ima, uvijek je dobro, a dijete čestim plakanjem najčešće samo govori da je gladno i da želi biti uz mamu. Stalnim dojenjem i učinkovitim pražnjenjem dojke osigurat će točno onoliko mlijeka koliko mu treba. Ni manje ni više.

Početna prepunjenost dojki često je razlog za paniku: hoće li proći bez mastitisa ili se već vidite u bolnici s visokom temperaturom i sa suzama opraštate od dojenja? Ne brinite, proći će! Dojenjem na zahtjev omogućit ćete brzo uspostavljanje odnosa ponude i potražnje, a djetetu ćete, osim što ćete ga nahraniti onda kada je gladno, poslati i signal da ste uvijek tu kada vas treba. Čestim nošenjem pomazit ćete se s djetetom, a ne ga razmaziti.

Ispuhane dojke nakon početne prepunjenosti mogu vas dodatno zabrinuti. No istina je da se vjerojatno ustalio odnos ponude i potražnje – koliko dijete posiše, toliko se novog mlijeka istodobno stvara.

A ako dijete spava s vama... ah užasa... nećete se morati dizati pri čestim noćnim podojima!

Vjerujte, ono što se čini loše zaista je dobro!

Imajte povjerenja u sebe

Kada pogledate oko sebe, možda će vam se učiniti da druge majke sve rade bolje od vas: da se spretnije, brže ili privrženije odnose prema svojoj djeci, da im je kuća čišća, da su vitkije i sretnije, a vi se jedva stignete i otuširati...

Vrijeme prolazi. To naporno razdoblje u prvim danima nakon rođenja djeteta zaista brzo prođe, a sa sobom, uz početnu brigu i nesigurnost, nosi radost, ljubav i još puno novih osjećaja koji se ne mogu ni opisati. Uživajte sa svojim djetetom u svakom trenutku.

I zapamtite samo jedno: vi ste svom djetetu mama.

NOT PUBLISHED
Napisao/la: