Djeca crtaju različitost - Poziv za dostavu dječjih radova

Mirisi i okusi djetinjstva, sigurnost i podrška koju smo kao djeca dobili nešto je što nosimo cijeli svoj život i kao zalog za budućnost nastojimo prenijeti našoj djeci. Svoj jedinstveni zavežljaj tih najvažnijih životnih sastojaka većina nas je dobila u obitelji, uz majku i oca ili uz samo jednog roditelja, samo uz baku, uz baku i djeda, tetu, uz roditelje koji su nas posvojili, ili uz roditelje istoga spola. Kao djeci, nama je naša obitelj bila jedino prirodno i sigurno okruženje. Iako se obitelj po svojoj strukturi danas razlikuje od one u kojoj su odrastali naši preci, jedno se nije promijenilo - obitelj je, bez obzira na različitosti oblika u kojima se pojavljuje, najbolje i najsigurnije mjesto za odrastanje djece.

Tema ovog poziva je promicanje tolerancije prema različitim obiteljima – jednoroditeljskim, posvojiteljskim obiteljima i životnim partnerstvima s djecom.

Pozivamo dječje vrtiće, osnovne škole, obitelji s djecom da kroz igru potaknu djecu na razgovor o različitim obiteljima u kojima žive oni ili njihovi vršnjaci i da motiviraju djecu na kreativno izražavanje bilo kojom tehnikom crtanja i slikanja.
Odabrani dječji crteži i slike bit će objavljeni u publikacijama „Moja posvojiteljska obitelj", „Moja jednoroditeljska obitelj" i „Moja obitelj s dvije mame/dva tate" koje će biti tiskane u sklopu projekta Kaleidoskop kojega financira Europska unija. Radove za objavu odabrat će četveročlani ocjenjivački tim iz udruga Adopta, Let i Roda.
Među pristiglim radovima odabrat ćemo 30 crteža i slika koji su najbolje prikazali temu ovoga poziva, a koje ćemo predstaviti javnosti na internetskim stranicama i na Facebook profilima udruga Adopta, Let, Roda i Zagreb Pride.

Prijave

Prijaviti se mogu radovi djece do 10 godina. Radovi i prijave mogu biti samostalne ili grupne. Jedno dijete ili grupa djece može sudjelovati s više radova.
Popunjavanje prijavnice je obavezno. Radovi pristigli bez popunjene prijavnice neće se razmatrati.

Slanje dječjih radova

Dječji radovi mogu se slati skenirani elektronskom poštom na adresu ured@roda.hr ili možete slati originale običnom poštom na adresu Roditelji u akciji, Čanićeva14, 10000 Zagreb.
Molimo šaljite jedan dječji rad po mailu zbog ograničenja našeg mailboxa. Prilikom slanja radova elektronskom poštom, molimo svakom dokumentu dodijelite naziv u kojemu je ime prezime djeteta te redni broj crteža koji šaljete ako ih šaljete više. IME_PREZIME_1
Originale radova koje šaljete poštom nismo u mogućnosti vratiti.
Uz radove obavezno pošaljite popunjenu prijavnicu koju možete preuzeti na dnu ove objave.

Kalendar poziva

Radovi se zaprimaju najkasnije do 8. travnja 2016.
Javna internetska objava rezultata bit će najkasnije do 15. travnja 2016.
Objava u tiskanim publikacijama najkasnije do 31. svibnja 2016.
S nestrpljenjem očekujemo dječje radove!
Za sva pitanja vezana uz ovaj poziv slobodno se javite u udrugu Roda na broj telefona 01/ 61 77 500 ili putem elektroničke pošte ured@roda.hr

 

UPUTE ZA RAD S DJECOM PREDŠKOLSKE I RANE ŠKOLSKE DOBI

Kada vidite da su djeca raspoložena ili kada imate planirano vrijeme za kreativno izražavanje kroz crtanje i slikanje, ukratko objasnite zadatak. Ovo je prijedlog kako možete započeti. Naravno, dajte mašti na volju i objasnite djeci zadatak svojim riječima ako želite.

Pročitajte djeci sljedeći tekst:

... Postoje različite obitelji. Hajdemo malo razmisliti o tome kakve obitelji sve mogu biti...
Neke obitelji su velike, neke obitelji su male. Neke obitelji su iste boje, neke obitelji su raznih boja. Neke obitelji žive jedna blizu druge, neke žive daleko od drugih. Neke obitelji si nalikuju, neke obitelji nalikuju svojim kućnim ljubimcima. Neke obitelji imaju pomajku ili poočima, polusestre ili polubraću. Neke obitelji imaju posvojenu djecu. Neke obitelji imaju dvije mame ili/i dva tate. Neke obitelji imaju jednog roditelja, umjesto dva. Neke obitelji žive same u kući, neke dijele kuću s drugim obiteljima. Sve obitelji mogu pomoći svojim članovima da budu snažni...

Potom djeci zadajte zadatak:

A sada razmislite o svojoj obitelji. Jeste li prepoznali svoju obitelj u nekoj od ovih? ... Nacrtajte svoju obitelj ili neku od obitelji koje sam spomenuo/la. Ako želite napišite tko su članovi obitelji koje ste nacrtali. Za crtanje koristite boje koje želite.
Kada djeca završe, crteže i slike pripremite i pošaljite u skladu s uputama uz obavezno popunjenu prijavnicu.

Budite kreativni i tolerantni!

Poziv za dostavu dječjih radova - prijavnica
Poziv za dostavu dječjih radova - prijavnica

VIDI PREUZMI

167.42 kB 0

NOT PUBLISHED
Napisao/la: