Anketa o uvjetima bolničkog liječenja djece

Roda prikuplja roditeljska iskustva vezana uz uvjete bolničkog liječenja djece tijekom zadnjih 18 mjeseci. Želimo prikupiti podatke o situaciji na terenu - podatke o stanju i uvjetima s kojima se susreću roditelji prilikom bolničkog liječenja djece. 

Pozivamo roditelje djece koja su bila na bolničkom liječenju nakon 1. siječnja 2014. godine da doprinesu prikupljanju podataka ispunjavanjem ankete o uvjetima bolničkog liječenja djece (ako je bilo više slučajeva hospitalizacije, za svaki posebno) 

 

Kad dijete zbog zdravstvenog stanja treba ostati u bolnici, to je težak trenutak i za roditelja.

Zabrinutost zbog bolesti, zbog boli koju dijete osjeća, zbog ishoda liječenja... svemu tome često se nameće i zabrinutost zbog odvajanja. Usprkos svim preporukama, da bi boravak uz dijete na bolničkom liječenju trebao biti standard, a ne iznimka, omogućavanje zajedničkog boravka djetetu i roditelju u bolnici tijekom liječenja, prepušteno je na odluku svakom pojedinom odjelu i bolnici.

Zakon predviđa mogućnost, ali radi razliku u pravima ovisno o načinu hranjenja, dobi, vrsti bolesti, ali ničim ne obavezuje osiguranje te mogućnosti. Zbog svega toga roditelji osjećaju dodatnu nepotrebnu nesigurnost u trenutku kada bi trebali razmišljati samo o ozdravljenju djeteta.

Prije deset godina prevedena je akcija Bolesni, a sami u kojoj smo željeli upozoriti na dječju potrebu za 24-satnim boravkom bliske osobe uz dijete u bolnici. Od tada su se stvari promijenile na bolje, ali djelomično. Još uvijek u nekim bolnicama i/ili bolničkim odjelima ne postoji mogućnost da svako hospitalizirano dijete provede s bliskom odraslom osobom onoliko vremena koliko to oboje žele, mogu i trebaju. Svrha ankete jest stvoriti sliku trenutnog stanja u bolnicama Hrvatske, vezanog uz mogućnost ostvarenja roditeljske pratnje i boravka uz dijete tijekom bolničkog liječenja, a kako bi se uvidjelo kakvo je stanje dječjih prava vezanih uz ovu temu. Anketa je anonimna, a skupne rezultate ćemo prezentirati na sastanku u Ministarstvu zdravlja.

NOT PUBLISHED
Napisao/la: