Ministar Primorac ne razlikuje pojam "raznovrsnost" i "kvantiteta"

Potaknuti raspravama o novom prijedlogu Zakona o udžbenicima, odlučili smo reagirati i dati svoju podršku svim onim strukovnim organizacijama i grupacijama, koji novi prijedlog smatraju restriktivnim i lošim.

Naime prema novom prijedlogu Zakona, predviđeno je bitno smanjivanje kruga udžbenika koje bi škole mogle odabrati.

Novi prijedlog Zakona sadrži niz faktora koji će novijim naprednijim udžbenicima onemogućiti proboj u uski krug "odabranih". U predviđenim uvjetima, kreativni autori neće moći doći do izražaja na vrijeme - u jednoj školi biraju se isti udžbenici za sve razrede, ne poštuju se razlike u metodologiji rada nastavnika, vrijeme biranja je prekratko da bi se upoznao udžbenik, a nema načina isprobavanja udžbenika i u praksi. Stanje se zaleđuje na četiri godine, u kojima nakladnik tri odabrana udžbenika nema ograničenja u definiranju cijena.

Velik broj prosvjetnih djelatnika kojima je stalo do unaprjeđenja nastave, ne slaže se s ovim konceptom, te se boje da će redovito na odabir udžbenika utjecati i osobni interesi. Novi prijedlog Zakona nazivaju Zakonom protiv kreativnosti.
Mišljenja smo da ograničavanje slobode izbora ne može pozitivno pridonijeti ni kvaliteti udžbenika, ni kvaliteti obrazovanja naše djece. Spomenimo da prosvjetni djelatnici u Švedskoj ili Nizozemskoj imaju potpunu slobodu izbora pri odabiru udžbenika, te je uočeno da je ova sloboda bitno doprinijela kvaliteti rada s učenicima. Svjesni smo toga da je standard u ovim zemljama daleko veći, no povećanje raznovrsnosti ne povećava ukupan broj udžbenika, niti ukupan iznos koji roditelji moraju uložiti.

Nažalost, svjesni smo i mogućnosti malverzacija koje će se dogoditi ukoliko se uvede restriktivni zakon. Naime, sredinom listopada mogli smo čitati mnogobrojne napise kako je Transparency International u svom izvještaju Hrvatsku, prema stupnju korupcije, svrstao u rang s Burkinom Phaso i Saudijskom Arabijom. Izgleda da je ministar Primorac uvjeren da je za objektivnost i nepristranost dovoljno staviti odredbu po kojem pripadnici komisija za odabir udžbenika nisu u rodbinsko-poslovnim odnosima s izdavačima. Istovremeno, u prijedlog Zakona se npr. ne stavlja odredba po kojoj školski nadzornici ne mogu istovremeno biti i autori udžbenika i tako izbjeći utjecaj na izbor nastavnika.

Posebno smo razočarani što ovim prijedlogom Zakona NEMA stvarnog olakšavanja đačkih torbi, iako se stalno nameće da se novi Zakon zbog toga i radi. Ukidanje razgranatosti upravo povećava težinu torbe, a ne smanjuje, kako je u prijedlogu Zakona navedeno.

S druge strane, ovakav poprilično površan i deklarativan pristup Ministarstva nije nas iznenadio. Naime, unatoč brojim obećanjima, nismo u ovom mandatu ministra Primorca vidjeli konkretne i operativne korake. Tako ćemo, eto, umjesto lakših torbi dobiti diktirane knjige. Isto nažalost vrijedi i za druge djelatnosti ovog Ministarstva, tako da i nakon godinu dana nema nikakvih pomaka u predškolskom odgoju. Navedimo kao primjer vrtićke normative koji ni nakon godinu dana najavljivanja nisu ugledali ni javnu raspravu, a u ladicama Ministarstva čame još dulje.

Pozivamo javnost da bolje razmotri kakve sve opasnosti krije prijedlog novog Zakona. Ne dopustimo da još jednom interesi budu ispred naše djece!

NOT PUBLISHED
Napisao/la: