Razlozi izvođenja ultrazvučnih pregleda u trudnoći

Zašto i kada se izvodi UZV u trudnoći?

Prvi UZV obično se radi na početku trudnoće, zatim između 18. i 22. tjedna, te između 32. i 36. tjedna trudnoće. Postoje mnogi razlozi koji se navode za izvođenje ultrazvuka u trudnoći.

Dijagnosticiranje i potvrđivanje rane trudnoće – gestacijska vrećica (GV) može se vidjeti najranije oko 4,5 tjedna trudnoće, a "žumanjčana" vrećica oko 5. tjedna. Embrij se može vidjeti i mjeriti oko 5,5 tjedna. Ultrazvukom se može isto tako potvrditi je li trudnoća unutar maternice.

Krvarenje u ranoj trudnoći – sposobnost fetusa da se održi na životu dokazuje se u slučajevima vaginalnog krvarenja u ranoj trudnoći. Vidljivi otkucaji srca mogu se vidjeti i detektirati pomoću doppler ultrazvuka oko šestog tjedana i obično se jasno ocrtavaju u sedmom tjednu. Ako se otkucaji primijete, vjerojatnost nastavljene trudnoće je veća od 83 posto. Spontani pobačaji i anembrijska vrećica obično će dati tipičnu sliku deformirane gestacijske vrećice (GV) i odsutnost fetalnog pulsa (KDS).

Kod nastupanja krvarenja u prvom tromjesečju, ultrazvuk je također jako bitan u ranim dijagnozama vanmaterične trudnoće i molarne trudnoće.

Utvrđivanje gestacijske dobi i određivanje veličine fetusa – tjelesne mjere fetusa pokazuju njegovu gestacijsku dob. Ovo je naročito pouzdano u ranoj trudnoći. Kod žena koje nisu sigurne u trajanje zadnjeg menstrualnog ciklusa, ovakva mjerenja trebaju biti napravljena što je prije moguće, da bi se došlo do približnog datuma začeća, a tako i poroda.

No, opet, i kada je žena imala neredovitu menstruaciju, iskusni liječnik može gotovo uvijek isto tako točno utvrditi približan datum, postavljajući prava pitanja i pregledavši ženu u ranoj trudnoći, piše u svojoj knjizi Preporod rađanja dr. Michel Odent.

U kasnijoj trudnoći mjerenje tjelesnih parametara fetusa pokazuje njegovu veličinu i razvoj što može eventualno ukazivati na zaostajanje u intrauterinom rastu (IUGR). Postoje tablice i krivulje po kojima se uspoređuje gestacijska dob djeteta, međutim, treba uzeti u obzir kako su vrijednosti na tablicama tek prosječne, što znači da su odstupanja od tih vrijednosti sasvim normalna jer je i svako dijete posebno u svom rastu. Najčešće rađena mjerenja su: dužina bedrene kosti (FL), abdominalni opseg (AC), biparijetalni promjer (BPD), transtorakalni promjer (TTD) i Crown-rumph dužina (CRL).

Dijagnosticiranje fetalne malformacije – mnoge strukturne abnormalnosti na fetusu mogu se dijagnosticirati pomoću UZV, i to prije 20. tjedna. To su: hidrocefalus, anencefalija, meningomijelokela, ahondroplazija, spina bifida, egzomfalus, gastroscizis, duodenalna artrezija i hidrops fetalis.

Međutim, da bi to otkriće bilo od praktične važnosti, ističe dr. Michel Odent, mora se dogoditi dovoljno rano kako bi se dopustilo voljno prekidanje trudnoće. UZV ne može nikada biti 100 posto siguran u takvim dijagnozama što pitanje abortus ili ne čini još problematičnijim. Uz to, on dodaje da su mnoge bebe s defektima neuralne cijevi osuđene da umru od prirodnih uzroka in utero ili unutar nekoliko dana nakon rođenja. (Preporod rađanja)

Pomoću novije opreme, stanja kao nesrasle usne/nepce i kongenitalne srčane mane mogu se otkriti čak u vrlo ranoj gestacijskoj dobi. Ispitivanja u prvom trimestru vezana uz kromosomsku abnormalnost, kao što su to nepostojanje nosne kosti fetusa i povećanje nuhalnog nabora (NH - područje na zatiljku ploda), danas pouzdano otkrivaju Downov sindrom kod fetusa.

Ultrazvuk se također koristi kod drugih dijagnostičkih pretraga u prenatalnoj dijagnostici kao što su amniocenteza, uzimanje uzorka korionskih resica (CVS), kordocinteza i kod fetalne terapije.

Lokaliziranje posteljice – ultrazvukom se može pouzdano utvrditi položaj posteljice i odrediti njene donje rubove, pa tako i dijagnosticitati ili isključiti placentu previju. Druge moguće abnormalnosti mogu se odrediti u stanjima kao što su šećerna bolest, Rh senzibilizacija majke koja može dovesti do hidrops fetalisa i određenog intrauterinog zaostajanja u rastu.

Pretpostavimo da je rano ispitivanje UZV pokazalo da je placenta u uterusu pričvršćena previše nisko. Taj nalaz može ženi prouzročiti velike brige, a opet, liječnik do poroda ne može nikako intervenirati, opisuje dr. Michel Odent. Štoviše, nema smisla brinuti o tome budući da položaj placente postaje važan tek pred kraj trudnoće kada većina takvih placenti ionako ima tendenciju da se odmakne od cerviksa. Dr. Michel Odent još ističe kako tijekom trudova vješt ginekolog može vrlo lako ručno provjeriti stoji li placenta na putu. Ako stvarno pokriva cijeli otvor, trudovi se mogu nastaviti, imajući u rezervi intervenciju kao opciju ako majka izgubi suviše krvi ili ako je dijete na bilo koji način ugroženo. (Preporod rađanja)

Višeplodna trudnoća –u ovom slučaju ultrazvuk je jako vrijedan u otkrivanju broja fetusa, broja korionskih vrećica, postojanja fetusa, dokaza o zaostajanju u rastu i fetalne anomalije, postojanja placente previje i bilo kakvih naznaka blizanačke transfuzije.

Hidramnion i oligohidramnion – povišena ili snižena količina amnionske tekućine može se jasno ustanoviti ultrazvukom. Oba stanja mogu imati štetne posljedice na fetus. U oba slučaja, pažljivo ultrazvučno ispitivanje treba se napraviti da bi se isključilo intrauterino zaostajanje u rastu i kongenitalne malformacije fetusa, kao intestinalne atrezije, hidrops fetalisa ili renalne displazije.

Ostali razlozi – ultrazvuk ima veliku vrijednost u ostalim opstetričkim stanjima kao što su potvrđivanje intrauterine smrti, potvrđivanje fetalne prisutnosti u nesigurnim slučajevima, ocjenjivanje pokreta ploda, tonusa, količine plodove vode i fetalnog disanja (BPP), dijagnoza uterinih i zdjeličnih abnormalnosti tijekom trudnoće, npr. fibromyomata i ciste na jajniku.

Doppler i 3-D UZV

Doppler se koristi već dosta vremena za otkrivanje srčane pogreške kod fetusa. Noviji razvoj u tehnologiji u posljednjih nekoliko godina omogućio je veliku rasprostranjenost i korištenje u opstetriciji, posebno na području koje obuhvaća dobro monitoriranje stanja fetusa i dijagnoze srčanih malformacija. Doppler ultrazvuk je do nedavno najšire korišten u otkrivanju fetalnih srčanih otkucaja i pulsiranja u različitim krvnim žilama fetusa.

Upotrebom color dopplera može se jasno vidjeti protok krvi u krvnim žilama fetusa u vremenskom razdoblju te smjer kretanja koje je predstavljeno različitim bojama. Krvni protok (BF) označava vrijednosti protoka u krvi i krvnim žilama ploda i time se procjenjuje koja količina hranjivih tvari i kisika prolazi kroz njih. A to uključuje mjerenja u pupčanoj arteriji (AU), središnjoj moždanoj arteriji (ACM), fetalnoj aorti (AO) te i nekim venama kao što su pupčana vena (VU), duktus venosis (DV) i sl. Color-doppler je posebno važan u dijagnozama i procjenjivanju kongenitalnih srčanih mana.

3-D ultrazvuk brzo izlazi iz faze istraživanja i razvoja i nalazi se u širokoj upotrebi kliničke postave. Dobra 3-D slika često ostavlja jak dojam na roditelje. Međutim, da bi se napravila dobra 3-D slika, to često dosta ovisi o vještini onoga tko ju izvodi, zatim o količini amnijske tekućine oko fetusa, njegovog položaja i stupnju majčine gojaznosti, tako da se dobra slika ne moze uvijek postići.

Već neko vrijeme je i 4-D ili dinamičan 3-D na tržištu pa je mogućnost gledanja lica i pokreta djeteta prije rođenja oduševilo masu ljudi. Ta je novost objavljena s velikim entuzijazmom u roditeljskim i zdravstvenim časopisima.

Većina stručnjaka smatra da 3-D i 4-D ultrazvuk neće zamijeniti uporebu postojećeg konvencionalnog dvodimenzionalnog ultrazvuka. Oni mogu biti samo njegov novi dio dodatne opreme, kao što je to color doppler.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) o korištenju UZV

Svjetska zdravstvena organizacija ističe kako se zdravstveno-tehnološki aparati moraju temeljito i potpuno procijeniti prije njihove široke upotrebe. Rutinski ultrazvuk tijekom trudnoće je sada u širokoj upotrebi, a bez neophodnih procjena. Istraživanje je pokazalo njegovu učinkovitost za određene komplikacije u trudnoći, ali objavljeni materijali ne opravdavaju rutinsku upotrebu ultrazvuka na trudnim ženama. Također postoji premalo informacija što se tiče sigurnosti upotrebe ultrazvuka u trudnoći. Zatim, još uvijek ne postoje opsežne, višedisciplinske procjene ultrazvuka korištenog tijekom trudnoće, uključujući i njegovu: kliničku učinkovitost, psihosocijalni efekt, etičku važnost, legalnu upletenost, novčanu pogodnost i sigurnost za majku i čedo.

Svjetska zdravstvena organizacija snažno naglašava načelo informiranog izbora s obzirom na korištenje tehnologije. Zdravstveni radnici imaju potpunu moralnu odgovornost: da potpuno informiraju javnost o sazanjima i onome što se ne zna o rutinskom ultrazvučnom pregledu tijekom trudnoće; da potpuno obavijeste svaku ženu prvenstveno o ultrazvučnom ispitivanju kao i o kliničkim indikacijama za ultrazvuk, njegovim, nadajmo se, prednostima, potencijalnom riziku i mogućoj alternativi, ako postoji. ("Diagnostic Ultrasound in Pregnancy: WHO View on Routine Screening"; Lancet 2, 1984, p.361.)

NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Photo: nenetus, FreeDigitalPhotos.net Photo: nenetus, FreeDigitalPhotos.net