Društvena inovacija Rešetke nisu prepreke

Kad se RODA, tijekom 2013. godine, počela aktivnije angažirati u zaštiti prava djece čiji su roditelji u zatvorima, utvrdile smo da ni institucije, ali ni organizacije civilnoga društva nisu prepoznale ovu izuzetno marginaliziranu skupinu djece. Iako se ne zna točna brojka, Ured pravobraniteljice za djecu pretpostavlja da čak 18.000 djece u Hrvatskoj godišnje ima u zatvorima roditelja ili blisku osobu koja o njemu skrbi. Obitelji iz kojih dolaze ova djeca su i prije nego je roditelj završio u zatvoru bile u riziku siromaštva, a nerijetko su marginalizirane po više osnova.

Djeca, čiji je roditelj u zatvoru, nisu ničim kriva za nedjela svojih roditelja. Ona i dalje imaju svoja prava na obitelj, na redovito viđanje svojeg zatvorenog roditelja.

U 2012. godini 2213 zatvorenika u Hrvatskoj imali su ukupno 9186 posjeta svoje maloljetne djece, što je prosječno tek oko 4 posjete godišnje, od ukupno 52 godišnje posjete koliko im zakon omogućuje.

U Hrvatskoj nisu svi zatvorenici u istoj poziciji u odnosu na mogućnost posjeta članova obitelji.

Iako je preporuka da se zatvorenici koji imaju obitelji smještaju u zatvore i kaznionice najbliže mjestu stanovanja njihove djece, zatvorenice su u puno nepovoljnijem položaju od muškaraca. U Hrvatskoj zatvorenice osuđene na više od 6 mjeseci zatvora mogu izdržavati kaznu zatvora samo u Kaznionici u Požegi pa s obzirom na njen zemljopisni smještaj, lošu prometnu povezanosti i socioekonomski status tih obitelji, njihova djeca najčešće nisu u prilici dolaziti u redovite posjete.

Socijalne službe malo ili nimalo participiraju u pokrivanju troškova dolaska djece u posjet majci u kaznionici, udomiteljske obitelji ili ustanove za smještaj djece i same nemaju dovoljno materijalnih i organizacijskih sredstava te uspijevaju organizirati posjete jednom u tri mjeseca.

U RODI smo željele pronaći rješenje koje će oko tog problema angažirati cjelokupnu javnost, jednako onu "van ograde", kao i onu "unutar ograde".

Rješenje problema putnih troškova djece vidimo u razvijanju poduzetničkog poduhvata čijom bi se dobiti financirala redovita viđanja djece i roditelja u zatvorima, a u kojem bi partnerski sudjelovali udruga RODA i zatvorenici i zatvorenice hrvatskih kaznionica. U prvoj fazi to bi bila Ženska kaznionica u Požegi, a kasnije i ostali zatvori i kaznionice u kojima postoje uvjeti za rad. 

Za društvenu inovaciju, Rešetke nisu prepreke, koja bi riješila ovaj problem, dobile smo nagradu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društvaZbog svoje inovacije u rješavanju društvenog problema, ovaj je prijedlog dobio spomenutu nagradu, u iznosu od 30.000,00 kuna, i s rokom za realizaciju do 30. lipnja 2015. U navedenom roku Roda treba osmisliti proizvod koji bi se mogao izrađivati u pogonima Kaznionice, te osmisliti brend pod kojim bi se proizvod plasirao na tržište.

mame zatvorenice,djeca zatvorenica
NOT PUBLISHED
Napisao/la: