Knjige otvaraju prozore - RODA za Žensku kaznionicu u Požegi

Tijekom ljetnih mjeseci udruga RODA poziva javnost, ali i nakladnike, da se priključe akciji skupljanja knjiga za biblioteku Ženske kaznionice u Požegi.

Mnogi zatvorenici i zatvorenice uživaju u čitanju, knjige su njihovi otvoreni prozori. One su način njegovanja uma, ispunjavaju mnoge sate provedene u zatvoru. Ovom akcijom RODA želi opremiti biblioteku Kaznionice novim i kvalitetnim naslovima, pružiti zatvorenicama priliku za oplemenjivanje, učenje, ali i opuštanje i razonodu.

Akcije slanja knjiga u zatvore odlično su prihvaćene u svijetu. Zašto slati knjige u zatvore?

  • Jer zatvorenici/zatvorenice tako koriste vrijeme provedeno u zatvoru kako bi unaprijedili svoje vještine, znanja i prilike za društvenu inkluziju po izlasku iz zatvora
  • Jer će neki zatvorenici/zatvorenice tek u zatvorima otkriti užitak i korist čitanja,
  • Čitanjem pospješuju mogućnosti vlastitog zapošljavanja nakon izlaska,
  • Zatvorenicima pokazujemo da je nekom do njih stalo,
  • Spoznaja da je nekom stalo može promijeniti nečiji život,
  • Zatvori su, složit ćete se, idealna prilika za čitanje.

Pridružite se akciji i pošaljite nam knjige koje će koristiti zatvorenicama u Požegi. Izaberite knjige sa svojih polica, poklonite one koje su vas oduševile, koje su vas promijenile, ali, i one koje su vas nasmijale, opustile, one koje ćete ovog ljeta čitati na plažama.

Knjige mogu biti i mekanog i tvrdog uveza, a ako su rabljene, molimo da budu u dobrom/izvrsnom stanju. Molimo da ne šaljete časopise, priručnike koji nisu više primjenjivi (zastarjeli informatički priručnici i sl), oštećene knjige. Uz knjige ne šaljite osobne poruke.

Udruga Roda provodi projekt MA#ME - osnaživanje zatvorenica za roditeljsku ulogu i tržište rada, u okviru IPA instrumenata predpristupne pomoći, IV komponenata - Razvoj ljudskih potencijala. Tijekom provedbe projekta susrećemo se s potrebama zatvorenika/ca koje bi se, uz manji angažman zajednice, mogle učinkovito riješiti. Ova akcija je jedna od takvih.
U veljači ove godine RODA je donirala 100 kompleta knjiga o roditeljstvu zatvorenicima u hrvatskim zatvorima, a ovom ljetnom akcijom želimo potaknuti javnost da sudjeluje doniranjem različitih korisnih naslova jer vjerujemo da zatvorske knjižnice i opismenjavanje igraju važnu ulogu u planiranju reintegracije. Tako se može smanjiti recidivizam i doprinijeti povećanju sigurnosti i uspjeha zajednice.

Molimo da knjige šaljete kao običnu pošiljku, o vlastitom trošku, na adresu:

RODA
Čanićeva 14
10000 Zagreb
napomena "Knjige za MA#ME"

Zahvaljujemo na donaciji vaših knjiga, poštarine i vremena. Akcija traje do 1. listopada 2014.
O napretku akcije, ali i o projektu čitajte na Rodinom portalu i Facebook stranici.

NOT PUBLISHED
Napisao/la:
Ilustracija: Fredrik Swahn Ilustracija: Fredrik Swahn